Annonce
Esbjerg

Har du grønt vand i hanen mandag?

Når det grønne farvestof er tilsat, vil det brede sig til hele fjernvarmenettet i Esbjerg, Varde og Nordby. Farvestoffet er godkendt af sundhedsmyndighederne, men det anbefales, at du hurtigst muligt får repareret din vand- og varmeinstallation. Arkivfoto: Din Forsyning

Det er ikke fordi, du er mandagstræt og ser syner, hvis der kommer grønt vand ud af brusehovedet mandag morgen. Det er nemlig nu, Din Forsyning går på jagt efter utætheder i varmeinstallationerne.

Esbjerg/Fanø: Hvis du har en utæt varmeinstallation, så bliver din mandag med al sandsynlighed lidt mere grøn. Mandag den 6. marts tilsætter Din Forsyning i samarbejde med DONG nemlig et selvlysende stof til fjernevarmevandet på Esbjergværket.

Det gør man, for at finde brud på ledningsnettet og utætheder i varmeinstallationerne ude i husstandene, som ellers kan være vanskelige at lokalisere, og årsagen er, at der fortsat er et stort vandspild på fjernevarmesystemet.

Ifølge Din Forsyning er der til stadighed er et tab på 300 kubikmeter vand i døgnet på fjernvarmesystemet. Det koster 25 kroner per kubikmeter hele året rundt, svarende til knap 2,8 millioner kroner. Håbet er derfor, at man med det grønne vand kan nedbringe vandspildet med op til to tredjedele.

Spørgsmål og svar

Mit vand er grønt. Hvad gør jeg?

Hvis du har grønt vand i hanen, er det tegn på, at din varmeinstallation er utæt. Du skal kontakte en autoriseret VVS-installatør.

Bliver jeg syg, hvis jeg drikker det?

Farvestoffet er godkendt af sundhedsmyndighederne og vil i vandet være fortyndet så meget, at det ikke udgør nogen sundhedsfare. Det anbefales dog, at du hurtigst muligt får repareret din vand- og varmeinstallation ved utætheder.

Hvor længe skal jeg holde øje med vandets farve for grønt farvestof?

Efter det grønne farvestof er tilsat, kan der gå op til et par måneder, inden farven er helt væk i fjernvarmevandet.

Bliver mit hår grønt, hvis jeg tager bad, og har en utæt varmeinstallation?

Der er en lille risiko for, at dit hår kan få et grønligt skær. I så fald anbefales det, at du efterfølgende skyller det i koldt vand. Det samme gælder vasketøj og lignende.

kilde: Din Forsyning

Det kan også ske, at der pludseligt er grønt vand i naturen. Det er tegn på, at der er en utæthed i et fjernvarmerør i nærheden. Hvis det er tilfældet, skal man ringe til Din Forsyning på telefon 7474 7474. Farvestoffet er ufarligt for natur/dyreliv, og farven bliver nedbrudt biologisk på få dage, når tilførslen af farvestof er stoppet.Arkivfoto: Kurt Søe

Grønt vand - sådan skal du reagere

Hvis dit varme vand er grønt mandag morgen, er det et udtryk for, at din varmtvandsbeholder eller varmeveksler er defekt, og at der løber fjernvarmevand over i dit brugsvand.

Hvis det er tilfældet, skal du søge hjælp, for det er hverken sundt at drikke eller bade i fjernvarmevand. Din Forsyning anbefaler derfor, at man kontakter en autoriseret VVS-installatør og efterfølgende går ind på www.dinforsyning.dk og udfylder en formular, så forsyningsselskabet kan se, i hvilke områder, der har været problemer.

Annonce

Sådan kan du selv tjekke din installation

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter et liv med tandpasta på væggene og dybe depressioner skulle Kristina vente fire måneder på hjælp: - Når jeg endelig har besluttet mig, så vil man også bare gerne have hjælpen

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Tønder For abonnenter

Michelle og Bo flyttede til Tønder for at få mere ro efter en turbulent tid med deres alvorligt syge datter: - Det er det bedste, vi har gjort længe

Vejen

Ungt nybyggerpar: Rødding har det hele

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Sydjylland For abonnenter

Speciallærer sagde stop: Elever kastede med knive, borede blyant i Lises hånd og rev hårtotter ud af hendes hovedbund

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Sædding-Guldager venter 500 tilskuere til pokalkampen mod AC Horsens

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Navne

Den sorte skønhed fangede Heidi og Jørgen

Varde For abonnenter

26 år gammel flyttede Nadia i eget hus - alene men med hund

Navne For abonnenter

Et livstykke og en utrættelig ildsjæl er død: Gerda svigtede ikke nogen - eller noget

Haderslev

Kræn laver musik med udspring i sin diagnose: Det er som terapi for mig

Annonce