Fredericia: Det er knap et år siden, at kanonerne på Prins Georgs Bastion ved Det Hvide Vandtårn og Prinsessens Bastion blev løftet ned og sendt i depot, og i dag er voldanlægget helt uden bestykning.
Museerne i Fredericia har valgt at fjerne alle 18 kanoner for en sikkerheds skyld. Alle skal have et serviceeftersyn eller gennem en større renovering.
- Jeg er klar over at, det har skabt debat, at vi ikke har kanonerne fremme til 6. juli, men det nytter ikke noget. Vi har fået lavet en sikkerhedsrapport på kanonerne, og da de også er legeredskaber, som børn kravler rundt på, så skal vi være helt sikre på, at de kan holde, siger voldmester Mikael Holdgaard fra Museerne i Fredericia.
Han ved, at det måske stikker mest i øjnene, at der ikke er kanoner på Prinsessens Bastion, hvor de gamle landsoldater holder lejr i de kommende dage.
- Men det er et stort arbejde at få renoveret kanonerne. Det er tidskrævende, for alt metal skal slibes ned, der skal måske ske udskiftning af dele af lavetten, så det er en stor opgave, som vi har afleveret til Thubalka i Vejle, siger Mikael Holdgaard.
Museumsleder Karsten Merrald Sørensen er på sin vis glad for, at flytningen har skabt debat.
- Det viser, at kanonerne betyder noget for fredericianerne, og derfor får vi også løst opgaven. Men vi skal gøre det ordentligt, hvilket betyder, at vi først skulle have lavet risikorapport, have politikerne ind over og så sendt opgaven i udbud. Det tager tid, forklarer han.
Museumsleder Karsten Merrald SørensenDebatten om kanonerne viser, at de betyder noget for fredericianerne, og derfor får vi også løst opgaven. Men vi skal gøre det ordentligt, hvilket betyder, at vi først skulle have lavet risikorapport, have politikerne ind over og så sendt opgaven i udbud.
Tilbage i orginalfarver
Mens kanonerne venter på at komme under kyndig behandling hos specialisterne hos Thubalka, så er de stillet i depot på Entreprenørgården.
- Det er desværre nødvendigt, for at vi ikke risikerer uheld. Vi håber, at der er forståelse for det, og at man vil vælge at glæde sig over, at de kommer tilbage og står helt skarpe til næste 6. Juli-fest, siger Mikael Holdgaard.
Hvor mange af de 18 kanoner der til den tid vil være klar, tør han ikke love.
- Men jeg håber meget, at vi i hvert fald har kanonerne klar til Prinsessens Bastion, siger Mikael Holdgaard.
Når kanonerne vender retur, så bliver det med kanonløbene hvilende på lavetter, som har skiftet farve fra sort til grøn.
- Vi får lavetterne malet op i den originale olivengrønne farve. mens alt metal bliver sort. Det bliver virkelig flot, siger Mikael Holdgaard.
Renoveringsarbejdet er sat i gang hos Thubalka, og det er blandt andet planlagt, at en af lavetterne skal omkring Den Gamle By i Aarhus.
- Her skal vognmagerne lave nye træhjul som en del af en formidlingsattraktion, fortæller Karsten Merrald.
Kanonrør løftet væk
Han understreger, at museerne løbende har kommunikeret om, at kanonerne blev taget væk.
- Det er bestemt ikke noget, vi har forsøgt at skjule. Blandt andet havde vi en kæmpe BMS-kran på volden sidste sommer for at tage kanonerne ned, og vi fortalte, hvad der skulle ske, siger han.
Det var efter 6. juli-festen sidste år, at de store lavetter og kanonrør ved Det Hvide Vandtårn og fra Prinsessens Bastion blev fjernet. De øvrige kanoner blev siden kørt i vinterhi på entreprenørgården og står nu klar til at komme til Thubalka.
For godt en måned siden kom morterne omkring Landsoldaten tilbage fra renovering hos Thubalka i Vejle. Også de var slidt ned og måtte gennem en gennemgribende renovering, så de til gengæld kan holde de næste 30 år.
Hvor er kanonerne?
Fredericia Dagblads læsere kan stille spørgsmål. og vi arbejder for at finde svaret.
I denne 6. juli-tid har Thomas Kvist Christiansen således spurgt via dagbladets "Byen spørger":
"Det er meget snart 6. juli, og normalt sættes alle sejl til for at skabe den bedste historiske ramme om festlighederne - men hvor er alle kanonerne? Skal de ikke snart ud af deres vinterhi, eller bliver de gemt af vejen indtil næste år?"