Annonce
Sydjylland

Har Sydjylland brug for et fælles erhvervshus?

Forhåbentlig skal vi ikke tumle med flere nedlukninger og kriser i den kommende tid, men hellere endnu mere udvikling og vækst, skrivert ugens klummeskribent fra Erhvervshus Sydjylland. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Erhvervshus Sydjylland har nu været i drift i godt to år. Hver dag yder vi sparring og vejledning til sydjyske virksomheder fra Varde og Billund i nord og helt ned til den dansk-tyske grænse.

Er erhvervshuset så en succes? Det er i virkeligheden lidt for tidligt at svare på. For politikerne har sagt, at det spørgsmål først skal evalueres og besvares i 2023.

Men jeg tør godt allerede nu sige, at vi i hvert fald har fat i noget rigtigt godt og brugbart. Sidste år havde vi kontakt med mere end 2.000 virksomheder, og vi ser ud til at nå noget tilsvarende i år og gerne endnu flere i de kommende år. Vores indtryk er derfor allerede, at Sydjylland faktisk har god brug for et fælles erhvervshus som vores, som vejleder og sparrer med landsdelens virksomheder og baner vejen for yderligere udvikling og vækst.

Annonce

De hotteste emner i vores vejledning er grøn omstilling, digitalisering og eksport. Og så er der naturligvis også altid gang i dialogen om det, som over tid optager virksomhederne mest: salg og økonomi.

Dialogen er vigtig, men allervigtigst er de konkrete skridt, som dialogen resulterer i for virksomheden. Målet med vores kontakt er en afklaring, som leder hen til nye konstruktive skridt for virksomheden.

Ofte er et resultat af vores dialog, at vi kan henvise virksomheden videre til en privat konsulent eller rådgiver, som kan tage fat i de ideer, som vi har vendt, og få dem ført ud i livet.

Erhvervshusets specialister er nemlig ikke selv rådgivere eller konsulenter og konkurrerer ikke med det private marked - tværtimod. Vi er snarere neutrale guides, der hjælper virksomhederne med at få skærpet deres blik på mulighederne, så de bliver endnu mere målrettede og afklarede i deres indkøb af ekstern hjælp. Det er både til gavn for virksomhederne og de rådgivere, som vi henviser til.

Grøn eller digital omstilling kan for eksempel være en svær proces at få hul på - især for små og mellemstore virksomheder. Her kan en dialog med en af vores uvildige specialister medvirke til at få sorteret tankerne og ideerne, så virksomheden får taget hul på omstillingen det rigtige sted - og dermed får mest muligt ud af sin investering i tid og penge.

Samtidig kommer vi med et overblik over tilskudsmuligheder og programmer, som virksomheden kan koble sig på. Det er tilbud, som bygger på danske erhvervsfremmemidler eller EU-midler. Her kan vi vejlede virksomhederne om ansøgningsprocessen og det specifikke indhold i ansøgningerne. Det giver rigtigt god mening, at vi på denne måde ofte kan bane vejen for tilskud til den rådgivning, som vi i forvejen henviser til.

Grøn eller digital omstilling kan for eksempel være en svær proces at få hul på - især for små og mellemstore virksomheder.

Ligesom vi ikke konkurrerer med de private rådgivere, er vi heller ikke en konkurrent til de lokale erhvervskontorer, som findes på kommunalt niveau. Også her er det på sin plads at sige "tværtimod". For vi har fra starten haft et tæt samarbejde i det sydjyske, hvor vi spiller hinanden gode ud fra de styrker, vi hver især har.

De lokale erhvervsråd er meget stærke på den lokale kontakt og deres velfungerende virksomhedsnetværk. Vi kommer med specialiseret viden og udsyn mod alle de tilbud, der findes for virksomhederne på nationalt niveau. Disse styrker omsætter vi for eksempel i fælles arrangementer og sambesøg hos virksomhederne, hvor vi ganske tit kan få 1+1 til at give mere end 2.

For et hus som vores med kun et par år på bagen har halvandet års coronakrise fyldt meget. Men her lykkedes det os at komme godt igennem ved hjælp af samarbejde, fleksibilitet og handlekraft i det sydjyske.

Forhåbentlig skal vi ikke tumle med flere nedlukninger og kriser i den kommende tid, men hellere endnu mere udvikling og vækst. Vi er i hvert fald klar til at yde vores bidrag til virksomhederne.

Fakta

Erhvervshus Sydjylland:

Etableret i 2019 ifølge loven om erhvervsfremme.

Placeret i Vojens.

40 medarbejdere.

Finansieret af en basisbevilling fra de 13 sydjyske kommuner samt af EU-fonde og finanslovsmidler i forbindelse med operatørrollen på diverse erhvervsfremmeprogrammer.

Tæt samarbejdspartner med kommunale erhvervskontorer og erhvervsråd.

Annonce
Kolding For abonnenter

Se listen: Sådan vil Kolding Kommune sikre byen mod store skader efter oversvømmelser og stormflod

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Billund

Efter et kræftforløb lytter behandler mere til sin egen krop: - Vi behandlere giver vores klienter en masse gode råd, men vi glemmer at passe på os selv.

Annonce