Annonce
Trekantområdet

Har vundet pris for idé: 13 unge drenge fra Korskærparken har kastet sig ud i iværksættereventyr

Husnan Ashraf (til venstre) og Abdirahman Igal er to af de 13 unge fra Korskærparken, som er med i et iværksætterprojekt, hvor de udvikler en form for måtte til trapper, som skal gøre det lettere og mere sikkert for især ældre og gangbesværede at gå på trapper. Foto: Dorte Brandsen
Det var inspiration fra deres barndom, der gav idéen til 13 drenges mikrovirksomhed H2B-Lifted. De er en del af et landsdækkende iværksætter-projekt og har for nylig vundet blandt andet æresprisen for deres forretningsidé.
Annonce

Fredericia: Som hos så mange andre iværksættere var det for 13 unge fra Korskærparken interessen for at løse et problem og senere udvikling af idéen, der førte til det endelige produkt og en mikrovirksomhed, som allerede har kastet priser og opmærksomhed af sig.

De unge meldte sig i efteråret 2019 til et projekt hos organisationen Mind Your Own Business, der hjælper unge i sociale boligbyggerier i gang med iværksætteri, og for nylig vandt de både æresprisen for stort forretningspotentiale og prisen for innovation og nytænkning.


Vi har altid kunne se, at de ældre har haft besvær med trapperne. Der var en kvinde i Abdis opgang, som altid havde brug for hjælp, når hun havde handlet ind, og så havde hun en is til os, når vi havde hjulpet.

Husnan Ashraf


Da de 13 unge i alderen 16-18 år havde fundet sammen, lagde de ud med en idéudvikling, som kastede 250 forslag til opfindelser på bordet, hvoraf de stemte om de bedste og endte med et trappe-projekt, der hjælper ældre og gangbesværede med at forcere trapper og komme rundt i deres boligområde.

- Vi har altid kunne se, at de ældre har haft besvær med trapperne. Der var en kvinde i Abdis opgang, som altid havde brug for hjælp, når hun havde handlet ind, og så havde hun en is til os, når vi havde hjulpet, fortæller Husnan Ashraf, 18 år.

Det blev grundstenen for idéen til H2B-Liftet, som mikrovirksomheden hedder.

Annonce

Bæredygtigt og brugervenligt

Husnan Ashraf har kendt Abdirahman Igal, 18 år, og mange af de andre iværksættere siden barnsben, og siden efteråret har de mødtes en gang om ugen for at udvikle idéen.

- Vi begyndte med at arbejde ud fra idéen om en lift, men med gummi fra dæk som en form for fjeder til at skubbe fra, fortæller Abdirahman Igal, der kaldes Abdi.

Formålet med gummiet var foruden den fjedrende effekt også at gøre det skridsikkert. Samtidig var det vigtigt for de unge iværksættere, at slutproduktet er både bæredygtigt og brugervenligt.

Sådan ser prototypen ud, som de 13 unge efter sommerferien skal udvikle videre på. Foto: Mind Your Own Business

Håbet er, at trappeanlægget kan bruges eksempelvis i boligforeninger og på plejecentre. Målet er desuden, at produktet kan være med til at få ældre og gangbesværede til at få lyst og føle sig mere sikre på at bevæge sig og dermed få mere motion og give mere livskvalitet.

- Motion op og ned ad trapper kan være til at forebygge, så derfor gik vi væk fra idéen om en lift, forklarer Husnan Ashraf.

Undervejs har iværksætterspirerne været delt op i grupper, der har arbejdet med human ressources/økonomi, salg/sponsorer, marketing/kommunikation samt design/produktion for at lave en forretningsplan og udvikle H2B-Liftet.

Annonce

Arbejdsferie hos Burger King

Nedlukningen af store dele af landet i foråret drillede dog tidsplanen.

- På grund af corona kom vi under tidspres, så vi har ikke kunne lave den meste optimale prototype, forklarer Abdirahman Igal.

I juni sluttede iværksætterforløbet med et prisoverrækkelse i København - men så alligevel ikke helt. Holdet fortsætter nemlig på et akademiforløb hos Mind Your Own Business efter sommerferien, hvor de skal arbejde videre på deres produkt i samarbejde med ingeniørvirksomheden Rambøll.

Det glæder de unge, som undervejs har gjort sig mange gode erfaringer, de kan tage med sig videre.

- Vi er alle blevet mere selvstændige og har lært om, hvordan det er at drive virksomhed. Der sker fejl, og det handler om at blive klogere og lære af dem, fortæller Abdirahman Igal, og Husnan Ashraf supplerer:

- Man skal overholde sine aftaler. Hvis en af os 13 slækker, så går det ud over os alle. Vi er alle blevet bedre til at strukturere vores hverdag, og det kan man overføre til både skole og fritidsinteresser, forklarer han.

Husnan Ashraf og Abdirahman Igal går begge på Fredericia Gymnasium og har blandt andet brugt ferien på deres fritidsarbejde hos Burger King.

For de unge har bæredygtighed og brugervenlighed været vigtige elementer i deres forretningsidé. Derfor har de arbejdet med genanvendelse. Foto: Mind Your Own Business
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce