Annonce
Udland

Hash i ungdommen kan give depression som voksen

Et forbud mod hash vil ifølge en analyse mindske andelen af depressioner hos unge mennesker i 20 og 30 års-alderen med 7 procent. (Arkivfoto)

Teenagere har 37 procent større risiko for at blive ramt af depression, når de ryger hash.

Når teenagere ryger en joint eller sætter tænderne i en hashkage, øger de risikoen for en depression senere i livet med 37 procent.

Sådan lyder advarslen i et nyt studie, der er foretaget af Oxford Universitet og McGill Universitet.

- Det er en sårbar periode for hjernens udvikling. Så at udsætte unge teenagere for cannabis er ligesom at forøge risikoen for depressioner, fortæller professor i psykiatri ved Oxford Universitet Andrea Cipriani ifølge The Telegraph.

Hash er over de seneste 30 år blevet stærkere. Forældre bør derfor holde øje med børnenes forhold til hash, mener hun.

- I dag er det ikke som i 1980'er og 1990'erne, hvor THC udgjorde tre procent i en joint. I dag har vi joints med 10, 20, 30 eller endda endnu højere procenter, siger researcher Gabriella Gobbi fra McGill Universitet.

Et andet problem er, at hash ikke kun findes i joints.

- Vi har hash i flere spiselige former i dag. Teenagere køber cookies med forskellige procenter af THC og cannabidiol. De er ikke opmærksomme på, at spiselige sager er forbundet med fare, advarer Gobbi ifølge avisen.

Et hashforbud kan mindske andelen af unge mennesker, som i 20-30 årsalderen får depression, med omkring 7 procent, viser analysen.

Den mentale sundhed hos unge bør derfor prioriteres højere, mener forskerne bag undersøgelsen.

- Antallet af mennesker, som tager cannabis, specielt i den sårbare teenagealder, er meget højt. Jeg synes, det bør prioriteres i den offentlige sundhed, siger Cipriani til The Guardian.

Cipriani tilføjer, at individuelle faktorer som familieforhold og andet livsstress spiller en større rolle for om unge rammes af depression eller ej.

De 23.000 deltagere i undersøgelsen er i alderen fra 18 til 32 år og har røget hash som teenagere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

58-årig havnede i grøften

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce