Annonce
Sydjylland

Havbunden ved havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord undersøges for miner og bomber

Vattenfall rejser de 20 styks 8,4 MW Siemens havmøller i 2022 ud for Holmsland Klit. Inden da skal havbunden renses for eventuelle miner og bomber. Fotoet her viser Horns Rev 2-møllerne ud for Esbjerg. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hen over sommeren sender Vattenfall et skib ud for at scanne havbunden i området ved havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord. Det sker for at afdække mulige ueksploderede bomber og miner fra Første og Anden Verdenskrig på havbunden.

Holmsland Klit: Over tre dage vil en undervandsrobot undersøge havbunden i området, hvor havmølleparkerne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord kommer til at ligge. Robotten skal inspicere forskellige afvigelser, der tidligere er blevet observeret på havbunden, for at sikre, at der ikke ligger bomber og miner fra første eller anden verdenskrig. Bliver der fundet nogen, skal disse bortsprænges.

- Vores erfaring viser, at der kan være ueksploderede bomber eller miner fra Første og Anden Verdenskrig gemt i mudder og tang på bunden af havet, og dem skal vi have fjernet. Vi regner med, at der er en cirka 50/50 sandsynlighed for, at vi kommer til at finde bomber eller miner, som skal sprænges, fortæller Rasmus Juncher, Senior Geofysiker i Vattenfall, i en pressemeddelelse.

Undervandsrobotten kan ved hjælp af et avanceret elektromagnetisk system identificere, hvor magnetfeltet i bunden afviger fra resten af havbunden, også selvom de er begravet op til et par meter under havbunden.

Annonce

Minørtjenesten

Scanningen af havets bund foretages i tæt samarbejde med Søværnets Minørtjeneste, som deltager under hele inspiceringen. Skulle man finde bomber eller miner, skal de detoneres, hvilket kommer til at ske under kontrollerede forhold med Minørtjenesten i spidsen.

- Det er noget meget komplekst udstyr, som tages i brug, når scanningen af havbunden påbegyndes. Undervandsrobotten vil også være udstyret med et kamera, sonar udstyr og en lille sandsuger, der kan blotlægge et område, så det er muligt at komme til de objekter, der er blevet dækket af sand gennem de seneste mange år, siger Rasmus Juncher.


Vores erfaring viser, at der kan være ueksploderede bomber eller miner fra Første og Anden Verdenskrig gemt i mudder og tang på bunden af havet, og dem skal vi have fjernet.

Rasmus Juncher, Senior Geofysiker ved Vattenfall


De 20 Vesterhav Syd-møller vil blive opstillet på en 10 kilometer linje, ni kilometer fra kysten mellem Hvide Sande og Søndervig. Opførelsen begynder i 2022, og møllerne skal være i drift ved udgangen af 2023.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Esbjerg For abonnenter

Afsløring: Læs her hvem vi holder med til kommunalvalget

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Kolding For abonnenter

67-årige Birgit Lund er frivillig leder på værested: Mange synes måske, det er lidt pinligt at komme her

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce