Annonce
Danmark

Haven: Du kan stadig plante roser

Mosroser er en af de helt gamle roser, kendt tilbage fra 1696. De er generelt buskroser, men en af sorterne kan også bruges som klatrerose. De har duft, og nogle af sorterne remonterer. Navnet kommer fordi rosen har moslignende kirtelhår, der dufter af harpiks. Foto: Grøn Kommunikation

Du kan stadig plante roser.

For nogle mennesker er roser en lidelse for andre en nydelse. Roser kan godt være nogle skravl, hvis ikke de passes optimalt, eller de ikke står godt og lunt, hvis ikke vejret arter sig. Roser vil gerne have varme, luft og en god muldrig og næringsrig jord. De vil også meget gerne have vand i vækstsæsonen og æder gødning som få. Når en plante og ikke mindst roser bliver syge, kan næsten 90 procent af årsagen ud over vandmangel søges i manglende eller forkert gødning.

Den oprindelige vilde rose kommer hverken fra det gamle Romerrige, Asien eller fra andre varme himmelstrøg, men derimod fra den nordlige halvkugle. Mere præcist er de ældste fossile fund med roser omkring 30 millioner år gamle og stammer fra Alaska.

Rosen trives også godt i Danmark. Tilmed blomstrer den og skyder nye knopper, så langt ind som i november, forudsat vi har et mildt senefterår, og det får vi selvfølgelig i år.

Annonce

Fem tips til sunde roser

1. Indkøb af roser

Moderne roser har mindst tre kraftige grene, der alle udgår fra eller omkring podestedet for at være bedste kvalitet. Gamle roser i A klassen kan afvige fra moderne roser ved at have spinkle og færre grene. Det er deres natur. Roser i potter kan plantes hele året, men er ikke bedre (men dyrere) end barrods roser der plantes sent i efteråret.

2. Plantning

Potteroser tages ud af potten og plantes så podestedet er 5- 10 cm under jorden.

Kom aldrig kompost, gødning eller spagnum i plantehullet. Ved plantning nu sættes roserne i en spand vand nogle få timer før plantning. Sæt så planten i hullet og fyld halvt op med jord. Vand og fyld med mere jord. Plant aldrig roser i jord der tidligere har huset roser, uden helt at skifte jorden.

3. Gødning

Gød ikke for meget og ikke for lidt. Remonterede roser kræver hyppigere gødning end de ikke remonterede roser. Roser plantet i foråret gødes efter tre uger.

Gød første gang midt i marts. Gerne med både natur- og NPK gødning. Hugo Lykke foreslår til en middelstor plante en lille håndfuld organisk gødning f.eks. Animix, Osmo, eller andet og en lille håndfuld eller 100 gram NPK 14-3-18, eller 12-5-14, men ikke noget med et for høj kvælstoftal (det første tal). Det giver vækst, men også løs vækst. Spred gødningen så den ikke går ind mod midten, (ikke rammer ved stammen) men ud fra planten.

Gød anden gang i maj efter samme princip med ca. 25 - 50 gram og tredje gang midt i juli med 25 gram. Kaffegrum i rosenjord gavner rosernes sundhed.

4. Vand

Hvis ikke der kommer vand fra himlen, så grundvand med 20 - 40 liter ca. hver 14 dag. Du kan tjekke behovet ved forsigtigt at grave 20 cm ned i jorden. Kan jorden formes som en klump er alt ok. Bruger du en havevander i længere tid fremmer det sygdomme som rust og stråleplet, eller de yderste knopper rådner. Vand om aftenen, når fordampningen er mindst.

5. Skadedyr

Sæt masser af mejsekasser op, så klares de langt de fleste lus, ellers kan du sprøjte lus af med en blød vandstråle.

´Winchester Cathedral´ er så hvid man næsten ikke får det hvidere. Foto: Grøn Kommunikation

Engelske roser

Alle havefolk har hørt om engelske roser, og alle kender sikkert også David Austin roser. Det er en og samme gruppe og navnene derfor synonyme. David Austin foretrækker, man kalder hans roser engelske roser, fordi han mener, at rosens have især ligger i England.

Engelske roser er et lille, men værdifuldt kapitel i rosernes lange historie, en historie der som haveplante mindst går tilbage til 300 år fra Kristi fødsel.

De engelske roser afviger fra nutidens moderne roser på to grundlæggende måder. Blomstens form og rosens vækstform er anderledes, mere fyldig, og de engelske roser forener det, folk gerne vil have, en rose, der som gamle roser gør, dufter, og de moderne rosers kendetegn, en rose med farve.

Den oprindelige rose har kun et sæt kronblade, mens den forædlede haverose, indtil de moderne kom frem, i mange århundrede har blomstret med dobbelte kronblade.

I sidste del af det 19. århundrede begyndte avlerne at producere roser alene for knoppernes skyld. Det er især de roser, vi kalder tehybrider (de lugter lidt af frisk te), der blev populære. De gamle roser forsvandt langsomt men sikkert fra haverne. Heldigvis var der rosenfolk, der stod fast ved de gamle historiske roser, så deres overlevelse blev sikret.

Buskroser er næsten at sammenligne med rododendron, når de står i grupper. Foto: Grøn Kommunikation

Remonterede roser

Selv om de gamle historiske rosers fordel unægtelig var deres duft og deres fylde, så var det store minus, at de kun blomstrede en gang om året, mens de mere moderne såkaldte remonterede roser stort set blomstrede hele sommeren.

David Austin gjorde sammen med andre rosenforædlere kunsten at forene de gamle sorters egenskab med de nye sorters egenskab. Ikke mindst derfor er hans roser så populære. Samtidig lykkedes det ham efterhånden at producere sorter, der er i dag betegnes som meget hårdføre og sunde, så man i store træk slipper for de mange sygdomme, roser kan være plaget af.

Gule roser er ikke blandt de mest populære i Danmark, mens tyskerne og hollænderne elsker dem. Foto: Grøn Kommunikation

Forædlingens minusser

De forædlede roser er dog ikke så frosttolerante som de helt vilde roser. Nogle roser fryser ihjel, når temperaturen er under minus 17 grader, mens andre overlever.

Man kan vinterdække de sarte roser, men vinterdækning er jo at gribe ind i naturen og har derfor også sine plusser og minusser. For meget tildækning kan give grobund for svampeangreb. Luft omkring roserne, så blade og knopper holdes på den tørre side, er den bedste beskyttelse mod svampe. Lukker man roserne for meget inde, står luften stille, og svampene trives. Derfor er rosens rod det vigtigste sted at beskytte. Her beskytter blade eller halm rigtig godt. Beskyttelsen skal ikke ligge længere end højst nødvendigt. Er der hård frost og sol, så er det godt med beskyttelse også af grenene. Her er granris godt til at stoppe en hård og kold kuling.

Der er ikke kun haveejeren, der har glæde af slyngroserne. Når de titter over muren, kan forbipasserende nyde godt af deres skønhed. Foto: Grøn Kommunikation

Bare fødder

Roser sælges enten som potteroser med en stor klump eller det, man kalder barrodsposer. Bestiller man dem over internettet, vil de typisk komme som barrodsroser, altså uden jord. Man får den typisk leveret i efteråret.

Roser købt i potter kan plantes hele året, så du kan sagtens plante roser nu, eller så snart du har set din favorit i blomst. Planter du inden efteråret, skal du blot være sikker på, at de får vand og gødning. De skal med andre ord ikke overlades helt til sig selv.

En rose i potte tages ud af potten og plantes, så podestedet er 5-10 cm under jorden. Podestedet kan kendes ved, at der er en fortykkelse mellem stamme og rod. Når hullet er gravet, så fyld det op med vand, og lad vandet synke. Er din jord lidt blandet, så fyld først det lerede og grusede i bunden (det er den jord, der også var i bunden, da du gravede den op) og dernæst den gode muld. Træd let med foden, når du har fyldt trekvart op. Vand igen jorden. Planter du i efteråret, så dæk til sidst med blade. Nu har dine roser de absolut bedste betingelser for en god start.

English Garden `Ausbuff ´  er i tidens laksefarvede trend. Foto: Grøn Kommunikation

Jorden er vigtig

Venter du til efteråret og blot nøjes med at udvælge dine roser her i sommer, så kan du vælge barrodsplanter. Barrodsplanternes lange rødder kan afkortes en smule for at stimulerer ny rodvækst og plantes som potteroserne.

Uanset hvornår du planter, så kom aldrig kompost, gødning eller spagnum i plantehullet. Du kan sættes roserne i en spand vand nogle få timer før plantning, men det er ikke nødvendigt ved efterårsplantningen. Her er jorden tilpas fugtig. Vil du plante roser, hvor der før har stået roser, så udskift alt jord i plantehullet i en diameter på 50 cm og en dybde på 60 cm.

Ofte vil planteskolen sælge dig en rosenjord med det formål, at dine roser skal få den bedste start. Det skader bestemt ikke, men det er heller ikke altid, at det nødvendigvis gavner. Har du en god muldjord, gerne lidt hen i det lerholdige, så er det er ganske udmærket jord til dine roser. Den rosenjord, du køber, er spagnum blandet med lerpartikler, og den er udmærket, hvis din jord for eksempel er ret sandet. Lerpartiklerne er med til at holde på fugtigheden, og det samme gælder spagnum. Af samme årsag skal du ikke lægge spagnum på som en dyne for at beskytte dine roser. Når spagnum er fyldt med vand, og det fryser, så får du en kold isklump lige omkring podestedet, og det kan betyde rosens død.

Alle planter, herunder roser skal have makro- og mikronæringsstoffer. Makronæringsstoffer er den primære næring. Det er dem, vi kalder NPK. N for kvælstof, P for Fosfor og K for kalium. Mikronæringsstofferne findes I jorden, men kan også mangle i jorden. Det er især jern og mangan.

Vigtigt for roser er hele menuen. Kvælstof stimulerer stilkenes og bladenes vækst, det vil sige alt det grønne, der er basis for, at der overhovedet kan komme blomster. Gule blade kan være tegn på kvælstofmangel, men også en ringe blomstring kan skyldes manglende kvælstof. Der er ganske enkelt ikke nok mad til rosen. Rødderne søger længere nedad, og finder de ikke noget udsultes de, og bliver tynde og trevlede.

Fosforen gavner blomstringen og er vigtig for hele fotosyntesen. Mangler roserne fosfor, bliver de ældste blade mørke, og top og kanter bliver ofte brune.

Kalium stimulerer rod og plantens vandsystem. Kalium gør blandt andre rosen mere modstandsdygtig overfor tørke. Mangler rosen kalium opstår let klorose. De nyudviklede blade farves gullige eller hvidlige. Planten kan også få nekrose, der betyder, at cellerne dør og bladene i værste fald visner. I mildere tilfælde får de mørke pletter. Mørke pletter kan også skyldes svampeangreb. Alt for meget kvælstof kan hinder optagelsen af kalium, og så bliver skaden endnu være.

Jernmangel viser sig ved, at de yngste blade bliver gule, mens årerne stadig er grønne. Bladene bliver blegere, inden de til sidst bliver helt hvide.

Mangan er vigtigt for dannelsen af klorofyl. Det vil sige det grønne i bladene.

Bladene får unormale farver, der efterfølgende udvikler sig til døde pletter. De nyeste blade rammes først. Manganmangel forekommer mest i de lette sandede jorde.

Juli er sidste gang roserne skal have gødning. Giv dem en blanding af en NPK rosengødning og organisk gødning, så er de godt rustet til resten af sæsonen.

Det er vanskeligt at få fat skabe en blå rose, men denne Rosa `Twice in blue Moon ´ er nok det tætteste man kan komme. Foto: Grøn Kommunikation
En intens orange rose i serien Sweet Family fra den danske rosenforædler Rosa Eskelund. Foto: Roses for ever
Roser stortrives i drivhuset og en slyngrose med duft gør det ekstra dejligt at være i huset. Foto: Grøn Kommunikation
Har du kun lidt plads, så findes der et meget stort udvalg af roser til krukker og potter. Foto: Floradania
Har du et træ der trænger til lidt pynt, så er en rose en gave til træet. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

73-årig sigtet for spirituskørsel

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Danmark

Første dansker er blevet ramt: TV2-medarbejder er konstateret smittet med coronavirus

Annonce