Annonce
Danmark

Haven nær havet

En nem sommerhushave med vilde blomster i græsset og frugttræer til leg og nytte. Foto: Grøn Kommunikation

Det er lidt af en kunst at skabe en sommerhushave, der ikke skriger mod naturens eget værk.

Annonce

En meget stor del af den danske befolkning har sommerhus, og de fleste har ud over sommerhuset også et parcelhus. Parcelhushaven er sirligt kultiveret og ofte med en større eller mindre plantesamling. De kultiverede planterne trives som regel godt i den mere beskyttede parcelhushave og dens oftest mere næringsrige jord, end de ville gøre i den jord, der findes ved sommerhuset.

Men hvad gør man, når man nu er til blomster, gerne vil have et frugttræ eller måske et par bærbuske. Der kan jo let gå måneder imellem, at man er i sit sommerhus, og med dette års tørke i mente er der næppe mange af de kultiverede planter, der ville trives uden vand. Spørgsmålene er måske i højere grad også, hvordan man får en sommerhushave til at spille naturligt op med omgivelserne og får den planlagt, så ferien ikke er ren havearbejde. Selv om havearbejde for nogen er ensbetydende med ferie, så er det jo vel netop meningen, at man gør noget andet i sin ferie end det, man gør til daglig.

Fem tips til sommerhushaven

1. Ægte blomstereng

En ægte blomstereng med valmuer, kornblomster og margeritter trives bedst på en let og næringsfattig jord. Du kan købe forskellige frøblandinger i handlen, som du kan så på det sted, hvor du vil have din eng. Nykilde.dk har et bredt udvalg.

2. Frugt

Du kan sagtens have frugttræer og buske på sommerhusgrunden For nu ikke at få en gentagelse af parcelhushaven kan du fordele planterne forskellige steder på grunden. Så bliver det en hel sport at gå på jagt og støde på små overraskelser.

3. Højbed

Et højbed egner sig fint til at dyrke køkkenurter, fordi du her let kan lave et bed med jord. Dyrk det hurtige for højbede skal vandes.

4. Dyregnav

Rådyr og harer kan være et problem. Om vinteren kan de finde på at gnave i barken på frugttræer. Totter af hår bundet på træet holder rådyr væk, og hjortetaksolie, smurt på et bræt lagt ved træet, har også en gavnlig effekt. Beskyt det indsmurte bræt mod regn, så det ikke skylles væk.

5. Tre af de vilde

Heldigvis er der mange vilde planter, der kan hamle op mod de aggressive græsser. Gederams er en af dem. Den er i blomst lige fra starten af skoleferien og til slutningen. Lupin er også en sejtrækker. Den starter blomstringen allerede i maj, og fortsætter indtil gederams overtager farvefloret. Hvid okseøje er også en overlever.

Behøver man mere have, når man har denne udsigt med marehalm, græsser, hybenroser gederams og fyr. I al fald er det en god idé at se på omgivelserne, når man vil lave en sommerhushave. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce

Kvæl græsset

Vil du gerne have flere blomster på din sommerhusgrund, kan du til dels gøre noget ved de mere eller mindre uønskede vækster, der forsøger at beherske din grund.

Det er oftest græs, hvor du ikke ønsker det. Er der græs over det hele, er den enkle løsning at lave græsstier og slåede firkantede pladser til ophold. Skal der være blomster er løsningen måske at kvæle græsserne, med sort plastik. Det hjælper i al fald nogle år, så vil græsserne være der igen, med mindre man laver et værn mod deres rodnet eller har et bælte, hvor man kan slå græsserne.

Man kan også gå en anden vej. Grave græsset væk og lave et bed lige ved opholdsstedet med værn under jorden for græsserne, der omgiver bedet, og plante bedet til med noget af det, man holder af, og som samtidig ikke er en alt for stor kontrast til naturens planteliv. Ja, man kan selvfølgelig så vilde blomster og få en mere autentisk blomstereng, men hvis det nu ikke lykkes, så er de mere tæmmede måske noget, der kan bruges.

Hvis du ellers er tilfreds med omgivelserne, så er det måske bare et lille bed du skal have ved en af dine opholdspladser. Her er anvendt spagnum, men du kan med fordel også bruge omsat kompost til at blande i sandjorden. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce

Se dig for

Nu er alle sommerhusgrunde jo ikke ens. Mit eget sommerhus ligger i et meget sandet område omkring Skagen. Området er præget af lyng, det græsagtige hjelm (som de fleste kalder marehalm), og midt i sandklitterne også den fantastiske stedmoder. Der er selvfølgelig også den invasive og uønskede rynket rose. Små 75 meter fra vandkanten er der fyr og vintereg, krybende pil med de særlige skagensroser, og i de nærliggende få ikke slåede grøftekanter er der porse og forskellige vilde blomster.

Hold nu billedet fast. Det er nemlig pointen. Det er netop det billede, man kan forstærke i sommerhushaven, i dette tilfælde et, der ligger i et sandet område. Med andre ord: Se dig omkring i landskabet. Hvad gror der, og hvad kan du tage med i din egen sommerhushave? Den gyldne regel, se dig for, gælder også, hvis dit sommerhus lå op ad en skov eller op ad marker.

Min sommerhusgrund ligger tæt på et skovområde, men i klitterne. I skove er lidt vintereg, lidt birk og en masse fyr. Har du et større stykke jord og gerne have læ fra vest, så kunne en del af grunden plantes til med de træer, der gror i nærheden. Det harmonerer, og det, der gror op mod dig, gror nok også inde hos dig.

Så er der den lidt mere lette og lyse del af haven. Hvis omgivelserne er lyng, og klitterne, som de oftest er, er med masser af hjelm, så find noget, der spiller op til de sandede og grå farver. En blågrå marehalm tager man aldrig fejl af. Den er som skabt til en sandgrund. Mere i det blågrå, men med andre bladstrukturer er karryplanten Helichrysom Italicum, der skal have muldjord i plantehullet. Den er i familie med evighedsblomst. Santolina Chamaecyparissus har grå blade og små gule blomster, kan klippes som en hæk og bruges som krydderurt. Græsser som rørhvene, hjertegræs og harehale spiller op til hjelmen. Rølliker findes vildt i naturen. Som oftest er det den hvide eller svagt rosafarvede, og det er måske også de farver, man skal holde sig til, selv om de rødlige og orange er smukke i sig selv.

Nogle gange skal der bare så lidt til. I denne sommerhushave er der en del skov og overraskelsesmomentet er liljer, som man normalt ikke ser i skoven. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce

Holder det?

De blå og blålige og lidt violette farver er derimod himmelske på strandgrunden. De er som havet, himlen og solnedgangen. Det er for eksempel, blå lupiner og katteurt, blåaks, blåhat og blåklokke Ofte vil de vilde violette gederams, engelsk græs, og i en lidt anden farveskala hvid okseøje være meget klædelige på en strandgrund.

Køber du kultiverede planter, melder et naturligt spørgsmål sig. Kan de overhovedet overleve mellem sandflugt, havgus og aggressive græsser? Nogle af planterne vil garanteret gå til i vinterens løb, måske allerede i sensommeren eller efteråret. Gør det så, så meget? Vi køber jo også blomster i dyre domme til krukkerne, og de holder stort set også kun en enkelt sæson. Kan man nu købe sig lidt naturlige farver på en grå sommerdag og glæde sig over det en hel sommer, så er det vel ikke så ringe endda.

Blå og blålige blomster som salvie eller katteurt og især den sidste, trives fortrinlig i sommerhushaven, og den blå farve står godt til den omgivende natur. Foto: Grøn Kommunikation 
Karryplanten dufter af karry og kan bruges som krydderurt, men er ikke karry. Den kan klippes som en hæk. Foto: Grøn Kommunikation
Havtorn er oplagt, hvis man vil have buske i en strandhave. De kan godt brede sig og blive store, men faktisk har de rigtig godt af at blive beskåret. Foto: Grøn Kommunikation
Der findes en række meget smukke græsser, der kan supplerer de græsser, der i forvejen gror i sommerhushaven. Lampepudegræs blev i gamle dage brugt til at rense petroleumslamper. Nogle sorter men ikke alle er vinterhårdføre.
Prøv at gå en tur i dit sommerhusområpde og se alle de skønne vilde planter, der findes. Denne buket er rent faktisk en buket fra naturen lige omkring mit eget sommerhus. Foto: Grøn Kommunikation 
Du behøver ikke gå glip af frugtbuske i strandhaven. Ribs klare sig fint, og så er rysteribs rigtig sommerdessert. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce