Annonce
Livsstil

Haven: Tjørn med spind

? Hej Lars. Vi har en gammel tjørnehæk, som har blomstret vidunderligt smukt i år, men desværre er den i år angrebet af edderkoppespind. Hvad gør vi? Kan vi sprøjte den med noget?

Vi har overvejet at fjerne den, men den er lang.

Med venlig hilsen

Conny Stolberg-Rohr

Annonce

! Hej Conny. Her er brug for en spinddoktor. Jeg er sikker på, at der er spindemøl. De laver et spind som en edderkop. Prøv at gå helt tæt på, så ser du et utal af små larver i spindet. I så fald æder de løs af bladene. Larven spinder hele tiden en tråd efter sig som en beskyttelse.

Den gode nyhed er, at tjørnen overlever, selv om den bliver totalt rippet. Når larverne forpupper sig efter 14 dage, sætter tjørnen nye blade. Det gælder om at slå det tætte spind i stykker. Det kan man gøre med en haveslange eller kost. Så dratter larverne ned og ædes af fugle.

Med venlig hilsen Lars Lund

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Trods lussing var træner tilfreds

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce