Annonce
Sønderborg

Havmøller: Sønderborg skal stå fast

Foto: Timo Battefeld

Sønderborg Kommunes plan om at opføre havmøller i Lillebælt har i den grad skabt bølgegang på tværs af bæltet.

Især Assens Kommune protesterer og antyder, at Sønderborgs ageren er udtryk for dårligt naboskab.

De nærmeste møller vil stå kun fire en halv kilometer fra kysten på Helnæs, og fynboerne mener, at projektet vil skæmme deres udsigt mod vest og forringe hele det vestfynske områdes mulighed for udvikling.

Det er naturligvis et synspunkt, der skal tages alvorligt, for det er med havmøller som med så meget andet: Nogle synes, de er pæne, andre bryder sig ikke om dem.

Men det er på den anden side ikke første gang i historien, at store og nødvendige beslutninger vækker modstand hos de nærmeste naboer. Hvis alle skulle have vetoret, ville der næppe være motorveje, lufthavne, broer eller vindmøller noget sted i Danmark.

Så meget mere overraskende er det i avisen i dag at konstatere, at den fynske kritik nu får støtte fra selveste energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der opfordrer Sønderborg til at tænke sig om en ekstra gang med henvisning til den fynske modstand.

Ministeren, der i øvrigt selv er valgt på Fyn, argumenterer for, at projekter som dette altid bør have massiv folkelig opbakning - ellers kan omstillingen til grøn energi blive så upopulær, at alle fremtidige tiltag er dømt til at mislykkes.

Det er sørgeligt, at ministeren for klima og energi her udviser så ringe dømmekraft og mangel på ambitioner på klimaets vegne.

Han glemmer, at Sønderborgs projekt i Lillebælt for det første er fuldt lovligt og netop placeret her, fordi staten selv har udpeget området mellem Nordals og Helnæs til formålet.

For det andet burde han som klimaets minister - om nogen - stille sig bag Sønderborg Kommunes grønne ambitioner. Mens store dele af Danmark og resten af verden endnu har til gode at reagere på klimaforandringerne med andet en snak og varm luft, har man i Sønderborg besluttet at handle.

Senest i 2029 skal kommunen være CO2 neutral, og i den bestræbelse er energi fra havmøller en forudsætning. Project Zero, som projektet hedder, er for længst besluttet i enighed i Sønderborg Byråd, og det har i al væsentlighed opbakning blandt borgerne i Sønderborg Kommune - også på Nordals, der jo bliver lige så meget nabo til havmøllerne som Fyn.

Det tjener politikerne i Sønderborg til ære at stå sammen og stå fast i så vigtig en sag - også selvom det lige nu koster verbale kurrer på tråden med vores fynske naboer.

For målet om at mindske klimaforandringer er langt vigtigere end risikoen for, at nogle få mennesker får udsigt til havmøller i deres solnedgang.

Annonce

Målet om at mindske klimaforandringer er langt vigtigere end risikoen for, at nogle få mennesker får udsigt til havmøller i deres solnedgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

19 bilister får fartbøder

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce