Annonce
Haderslev

Havnebassinet skal renses for 7,7 millioner kroner

Flemming Christensen skulle passe på, da han søgte efter havnen onsdag. Foto: Larz Grabau

Der er mere slam og forurening i havnebassinet end forventet. De kommende måneder bliver der renset op.

HADERSLEV: Opmålingen af de dele af havnebassinet, som skal renses op de kommende måneder, går snart i gang. Onsdag midt under højvandet blev den båd, som skal måle dybden til slammet på bunden, sat i vandet.

Ikke uden problemer, for landinspektør Flemming Christensen fra firmaet Sensor Survey måtte ud og søge efter betonkanten ved slæbestedet i Vodhænget iført lange gummistøvler.

- Vi skal lave søopmåling for at bestemme dybden, så vi kan finde ud af, hvor der skal graves, og hvor store mængder, forklarede han vel tilbage med fast grund under fødderne.

Ifølge kommunens foreløbige beregninger skal der opgraves 13.600 kubikmeter slam fra havnens bund. Det er der afsat 7,7 millioner kroner til. En del af pengene skal også bruges til deponering af skidtet.

Annonce

Giftigt bundslam

Bundslammet i havnen stammer primært fra vandløbene længere inde i landet og dammen. Men de kemiske analyser har vist, at sedimentet er forurenet med tungmetaller og TBT; Tributyltin, som er et miljøfremmed stof, der bruges til bundmaling af skibe.Prøverne indeholdt blandt andet tungmetallerne; kobber, kviksølv, nikkel, zink, cadmium, arsen, bly og krom samt forskellige olieholdige komponenter og PAH'ere; polycykliske aromatiske hydrocarboner; en gruppe tjærestoffer, samt MBT (monobutyltin) og DMT (dibutyltin), der er beslægtede med TBT.

Områderne A, B, C og D skal renses op. Grafik: Haderslev Kommune

Hurtig opmåling

Der skal renses op i forskellig vanddybde mellem 1,5 meter og tre meter. Den forventede mængde er baseret på prøver foretaget i foråret 2018. De viste også, at der var mere forurenet end ventet med blandt andet tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

Men nu foreligger der snart mere præcise data over mængderne, for udstyret på båden Survey er ret avanceret.

- Vi måler 30-40.000 dybder per sekund med en nøjagtighed på fire centimeter i dybden, tilføjede Flemming Christensen.

Opmålingen forventede han ville tage et par timer.

- Men så er den en masse kontorarbejde bagefter.

Oprensningen er længe ventet fra havnens betalende brugere, for især under lavvande kan der nemt komme slam med ind i pumper og rør, når bådene bruger havnevand til for eksempel køling og lignende.

Det var ikke noget problem onsdag, hvor vandet igen steg til 93 cm over dagligt vandet allerede ved 8-tiden. Så faldt det igen. Men det steg så til 102 cm ved 13-tiden, inden det igen faldt.

Ifølge DMI's prognoser falder det så til knap 20 cm under normal vandstand fredag ved middagstid.

Flemming Christensen fra Sensor Survey brugte båden her til at måle dybderne i havnen. Foto: Larz Grabau
Højvandet ramte igen Vodhænget onsdag. Bænke og broer stod under vand. En enkelt jolle klarede ikke sidste uges oversvømmelse. Foto: Larz Grabau
Broer på begge sider af havnen blev ingen oversvømmet onsdag. Foto: Larz Grabau
Annonce
Forsiden netop nu
112

58-årig havnede i grøften

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce