Annonce
Esbjerg

Havnedigter fra Esbjerg modtager stor litteraturpris: - Tæppet er revet fuldstændig væk under mig

Den kendte Esbjerg-digter Erik Trigger Olesen modtager i januar Dansk Litteraturpris på 50.000 kroner. Dermed bliver han en del af en fornem klub med blandt andre Suzanne Brøgger og Inger Christensen. Foto: Peter Langwithz Smith
Den kendte Esbjerg-digter, Erik Trigger Olesen, modtager i januar Dansk Litteraturpris på 50.000 kroner for sit bidrag til dansk lyrik. Dermed bliver han en del af et fornemt selskab med Inger Christensen, Suzanne Brøgger og andre legender i dansk litteratur, og selv om det vækker både glæde og stolthed, så har Erik Trigger Olesen svært ved at rumme anerkendelsen. – Jeg er ikke sådan en, der vinder priser. Jeg har altid været ham den slemme, der pisser på kaffebordet.
Annonce

Esbjerg: Det er tirsdag, og Erik Trigger Olesen ved ikke helt, hvilket ben han skal stå på.

I går udviklede en kedelig og grå mandag sig nemlig til en af de vildeste dage fuld af forskellige følelser. Og de sidder stadig i ham. Overraskelse. Spontan lykke. Stolthed. Forvirring og, trods alt, frustration.

Mandag modtog Esbjerg-digteren Erik Trigger Olesen, der blandt andet er kendt for sine havnehistorier, Dansk Litteraturpris for sit store bidrag til dansk lyrik. Den uddeles af Ragna Sidéns og Vagn Clausens Fond og betyder, ud over den faglige anerkendelse, en check på 50.000 kroner.

- Det her er hall of fame for mig. Det er en af de største priser i dansk litteratur, så jeg er både ydmyg og stolt over at modtage den. Jeg har arbejdet hårdt i årevis og lidt mange afsavn for min litteratur, men jeg har egentlig vænnet mig til ikke at blive anerkendt på den måde. Så tæppet er revet fuldstændig væk under mig, siger han.

Annonce

Ambivalens

Fonden har begrundet valget af Erik Trigger Olesen som modtager af prisen med, at han ”har ydet en betydelig indsats for dansk litteratur gennem sine digtsamlinger, børnebøger og sidst med prosabogen Guldklumpen/Havnehistorier” og for hans lyrik, der er ”præget af finfølelse, hvor de store temaer om kærlighed, livsfylde og død behandles med strejf af hverdagssprog og generelt med lyrisk prægnans.”

Og med prisen kommer han da også i selskab med en række af dansk litteraturs allerstørste legender. Tidligere har blandt andre Suzanne Brøgger, Pia Taftrup, Inger Christensen og Cecil Bødker modtaget prisen.


Man kunne måske tænke, at jeg nu skal til at revidere mit livsgrundlag og lave om på den, jeg er. Sådan ser jeg ikke på det. En kannibal, der spiser med kniv og gaffel er altså stadig en kannibal

Erik Trigger Olesen, digter


Men selv om de flotte ord og det fine selskab vækker glæde hos den lokale havnepoet, så har han det ambivalent med pludselig at skulle se sig selv som modtager af en pris, der kun sjældent uddeles til en forfatter vest for Valby Bakke.

- Jeg har i mange år levet med forestillingen om, at min rolle i dansk litteratur var udenfor det fornemme selskab. Jeg er ikke sådan en, der vinder priser, men mere ham den slemme, der pisser på kaffebordet, så jeg har faktisk svært ved at være i det. For egentlig burde jeg skrive noget andet, hvis jeg gerne ville vinde priser, siger Erik Trigger Olesen.

Annonce

Stadig en kannibal

Han lægger ikke skjul på, at han har brugt mange år af sit liv på at bearbejde bitterheden over ikke at blive anerkendt for sin faglighed og sine værker.

- Jeg er ikke stueren, og derfor har jeg ikke været i spil til priser og flotte ord. Det har jeg lært at leve med. Så selv om jeg er stolt og glad for at modtage prisen, så har jeg det faktisk svært med det. For nu kommer de og ødelægger min position som ham den bitre anarkist, siger Erik Trigger og griner, mens han slår fast, at han ikke har tænkt sig at lave om på sig selv.

- Man kunne måske tænke, at jeg nu skal til at revidere mit livsgrundlag og lave om på den, jeg er. Sådan ser jeg ikke på det. En kannibal, der spiser med kniv og gaffel er altså stadig en kannibal, siger han.

Annonce

Næsten så godt som bakskuld

Det er dog ikke kun ordene og den fine anerkendelse, der betyder noget for Erik Trigger Olesen. De 50.000 kroner, der følger med prisen, falder ifølge forfatteren på et tørt sted.

- Pengene er skattefri, og det rammer jo lige ned i hjertekulen på en vestjyde som mig. Det er næsten lige så godt som at få bakskuld til morgenmad. Men helt alvorligt, så har det stor betydning. Nu får jeg arbejdsro i et halvt år, og det er en rar fornemmelse at vide, at man ikke skal slagte sparegrisen før tidligst engang i det nye år, siger han.

Erik Trigger Olesen fortæller, at arbejdsroen blandt andet skal bruges på at færdiggøre en digtsamling, som skal udkomme til april.

- Det bliver hårdt arbejde, men når jeg i foråret runder mit 30-års jubilæum som digter, kommer der en ny digtsamling. Og så er planen, at der til næste efterår kommer en ny samling havnehistorier.

Annonce

Tilfældig succes

Erik Trigger Olesens havnehistorier, der blev udgivet som ”Guldklumpen” i 2018, har vist sig at leve op til titlen. Salget har både i fysisk form og som lydbog gået som varmt brød, men den nu prisbelønnede forfatter afviser, at penge skulle have betydning for det, han skriver.

- Det kommer aldrig til at ændre sig. Jeg skriver det, der kommer til mig, og det er et tilfælde, at Guldklumpen endte som en kommerciel succes. Det var bare de historier, der var i mig på det tidspunkt, men den, der kommer til foråret, har jeg for eksempel svært ved at tro bliver en sællert. Og det gør ingenting, siger han.

Dansk Litteraturpris uddeles til Erik Trigger i januar, og selv om den nye plads i solen er både overraskende og uvant, så ved han nok godt alligevel, hvilket ben han står på, når det kommer til stykket.

- Jeg er superlykkelig.

Om Erik Trigger Olesen

Erik Trigger Olesen er 60 år.

Han bor i Esbjerg sammen med Ulla.

De har to voksne døtre, Fie og Sidse, og for kort tid siden er Eriks allerstørste passion kommet til verden, nemlig hans to nyfødte børnebørn.

Erik Trigger Olesen begyndte efter en kortere karriere på kontor i 1982 som havnearbejder på havnen i Esbjerg, hvor han fik en fremtrædende rolle blandt andet som sikkerhedsrepræsentant.

Han har altid skrevet digte og fik sin første samling udgivet i 1991.

I dag lever han af sit forfatterskab og har gennem årene udgivet både digtsamlinger, børnebøger, roman og noveller.

I januar modtager han Dansk Litteraturpris på 50.000 kroner, som uddeles af Ragna Sidéns og Vagn Clausens Fond.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce