x
Annonce
Aabenraa

Havneformand: Det giver mening at købe industripark

Foramanden for Aabenraa havn, Erwin Andresen, (forrest) skrev for nylig under på købsaftalen med Vattenfall. Foto: Aabenraa Havn
Hele Enstedværkets område på en gang er en stor mundfuld for Aabenraa Havn. Derfor bliver arealet, hvor blok 3 lå, midlertidigt kommunens område.

AABENRAA: Om nogle år, vil det være Aabenraa Havn, der står bag driften af hele området, hvor Enstedværket engang lå. Det vil kun være Ensted Olie Terminal, der ikke hører til havnen.

Aabenraa Havn har netop købt Vattenfalls kulhavn med overtalgelse i foråret 2021, og havnen ejer i forvejen det område, hvor Enstedværkets blok 2 lå.

I øjeblikket nedriver Rimeco Enstedværkets blok 3, og planen er, at området bagefter skal overtages af Aabenraa Kommune og drives som Aabenraa Industripark A/S.

I forbindelse med havnens køb af kulhavnen kom det dog frem, at industriparken også kommer til at høre ind under havnen på et tidspunkt.

- Det var en stor mundfuld på en gang, hvis havnen også skulle købe EV3 området straks. Men det giver mest mening på sigt, hvis området drives samlet, siger Erwin Andresen, der sidder i byrådet for Slesvigsk Parti og er formand for Aabenraa Havn.

- Havnen er økonomisk uafhængig af kommunen, og derfor bliver der tale om, at havnen køber området af kommunen, understreger han.

Annonce

Store områder

Det areal, som Aabenaa Havn nu har købt af Vattenfall, er på 163.000 kvadratmeter. I forvejen ejer havnen 72.000 kvadratmeter i området.

På et tidspunkt køber havnen Aabenraa Industripark af kommunen. Den er på 83.000 kvadratmeter.

Alt i alt kommer havnen ved Enstedværket til at omfatte et areal på cirka 318.000 kvadratmeter.

Vindmøller

For få år siden blev en del af Sydhavn fyldt op for at skaffe mere opbevaringsplads til vindmølledele i nærheden af Sønderjyllandskajen.

Nu får Aabenraa Havn rådighed over store arealer på den anden side af fjorden, hvor Enstedværket tidligere lå.

Det får dog ikke havneformand Erwin Andresen til at fortryde den delvise opfyldning af Sydhavn.

- Det var ikke nemt at finde en løsning for Sydhavn, men jeg tror, at resultatet er blevet godt for alle parter, lyder det.

Erwin Andresen understreger, at der fortsat vil være brug for området ved Sydhavn til oplagring af vindmølledele.

Den nyerhvervede havn ved Enstedværket er nemlig først og fremmest egnet til bulkvarer - det vil sige sand, grus og foderstorffer i løs vægt. De store kraner, der fulgte med i købet, kan ikke bruges til at laste vindmølledele.

Erwin Andresen ser dog gerne, at havnen ved Ensted på et tidspunkt bliver i stand til at håndtere stykgods. Det giver nemlig større muligheder for at få produktionsvirksomheder til at slå sig ned på de mange nye kvadratmeter erhvervsområde ved det tidligere Enstedværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce