Annonce
Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Det er blandt andet projektgods i form af store vindmølletårne til Vestas, der udskibes fra Aabenraa Havn og er med til at hive omsætningen i vejret. Foto: Aabenraa Havn
Omsætningen på Aabenraa Havn steg med 54 procent det første halvår af 2021. Nye aktiviteter er på vej, og det får havneformand Erwin Andresen til at tro på, at Aabenraa kan tiltrække højteknologiske arbejdspladser og uddannelser.

AABENRAA: Der er blevet lastet og losset som aldrig før på Aabenraa Havn siden nytår. I alt er  1,1 millioner tons gods røget over kajen på blot et halvt år.

Til sammenligning var omsætningen på Aabenraa Havn på 1,7 millioner tons i hele 2020, og her var der endda tale om en stigning på 19 procent i forhold til året før.

Den store aktivitet viser sig også på overskuddet. På de seks måneder, der er gået siden nytår, har havnens resultat af den primære drift været 8,8 millioner kroner.

Annonce

Optimisme

Det flotte resultat giver anledning til optimisme - både hos havnedirektør Henrik Thykjær og hos formanden for havnens bestyrelse, Erwin Andresen.

Det er nemlig ikke alene fuld damp på kedlerne på den gamle havn i Aabenraa, der sker også ting og sager hos Aabenraa Havns datterselskab, Aabenraa Industrihavn på Enstedværkets tidligere grund på den anden side af fjorden.

Her har flere virksomheder valgt at slå sig ned - blandt andet Linde Gas, som har planer om et stort power to-x anlæg. Her skal der produceres brint og andre grønne brændstoffer ved hjælp af strøm og vand.

Det er blandt andet grus og skærver fra de mange grusgrave i Sønderjylland, der udskibes fra Aabenraa Havn. Foto: Aabenraa Havn

- Sammen med de store biogasanlæg og solcelleanlæg, der er på vej, så passer det fint ind i kommunens ambition om grøn vækst, siger Erwin Andresen.

- Der bliver brug for højtuddannede medarbejdere, og det kan måske betyde, at vi kan få nye teknologiske uddannelser til kommunen, vurderer han.

Havnedirektør Henrik Thykjær er enig:

- Vi kommer til at se flere nye grønne aktiviteter på Aabenraa Havn end dem, vi har i dag. De vil blive ledsaget af mange nye tekniske arbejdspladser og måske også uddannelser. Hvis vi spiller vores kort rigtigt i Aabenraa, kan vi sætte gang i en positiv vækstspiral, der vil kunne tiltrække en helt ny arbejdsstyrke til Aabenraa og Sønderjylland, mener han.

Annonce

Vandmotorvejen

Havneformand Erwin Andresen, der også er medlem af byrådet for Slesvigsk Parti, lægger vægt på, at den stigende omsætning på havnen i Aabenraa, er et udtryk for, at gods transporteres med skib fremfor lastbiler.

- Som det ser ud nu, vil udskibningen af vindmølledele fortsætte på samme niveau i resten af 2021. Når konjunkturerne er gode, er det vigtigt, at så meget gods som muligt transporteres ad vandmotorvejen, pointerer han.

Selvstændig havn

Aabenraa Havn ejes af Aabenraa Kommune, men der er tale om et selvstændigt selskab, der drives på markedsvilkår. Den har status som selvstyrehavn, og det betyder, at kommunens og havnens økonomi ikke må blandes sammen..

Alle havnens indtægter skal gå til nye investeringer og udvikling af havnen.

Byrådet vælger havnens bestyrelse, der består af fire politikere og tre repræsentanter for erhvervslivet.

- Nogle af de vindmølledele fra Valmont i Hjordkær, der udskibes fra havnen i Aabenraa, er så store, at de slet ikke kan transporteres på landjorden, tilføjer Erwin Andresen.

En stor del af det gode resultat på Aabenraa Havn skyldes også, at der er gode tider for de såkaldte bulkvarer. Det er for eksempel cement, skærver og grus til byggeindustrien og korn og foderstoffer, som udskibes i løs vægt.

Alt i alt var omsætningen på Aabenraa Havn det første halvår på 21,1 millioner kroner, og det er en stigning i forhold til første halvår af 2020 på 52 procent.


Hvis vi spiller vores kort rigtigt i Aabenraa, kan vi sætte gang i en positiv vækstspiral, der vil kunne tiltrække en helt ny arbejdsstyrke til Aabenraa og Sønderjylland.

Havnedirektør Henrik Thykjær.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Kultur

En gave til byen: Kunstner vil rejse moderne skulptur til minde om gammel redaktør

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Debat

Kommentar: Brug blot vælgermøderne - du kan køre hjem med et nyt standpunkt

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

Annonce