Annonce
Livsstil

Haven: Drivhuset får en ordentlig tur med brun sæbe

Drivhuset er tømt for planter, møbler, krukker og andre løse genstande, så det er klar til en grundig efterårsrengøring med brun sæbe. Bagefter skylles efter med vand. Foto: Helle Troelsen
Når solen og varmen ikke længere gør tomaterne modne, er det tiden at tømme drivhuset for planter, kapillærkasser, potter, møbler og andre løse genstande for at gøre drivhuset rent.

Jeg har været lidt sent ude og overvejede et kort øjeblik at springe over, hvor gærdet er lavest, og vente til foråret. For jeg havde fyldt det op med 30 store krukker med skærmliljer og andre frostfølsomme planter. De røg derind i hujende hast, da der blev udsigt til frost. Ud kom de igen i sidste uge, så jeg kunne give drivhuset en grundig efterårsrengøring.

Kan man ikke vente med at vaske drivhuset til foråret?

Dette spørgsmål bliver jeg ofte stillet, når jeg i øvrigt anbefaler at rengøre drivhuset grundigt i efteråret med brun sæbe og sprit.

Mit svar er nej, så det med at springe over, hvor gærdet er lavest, er no-go. Den grundige rengøring foretages i efteråret, og den overfladiske i foråret, inden drivhuset fyldes med planter.

På glasset og inde i kroge og sprækker i drivhuset sidder svampesporer, æg og skadedyr, som kan leve godt og lunt, beskyttet for vejr og vind. Det er vigtigt, at disse udryddes her i efteråret, for ellers vil de overvintre og angribe nye planter til foråret. De vil også, når solen skinner, og det bliver lunt i drivhuset, hurtigt udvikle sig og inficere de planter, der er til vinteropbevaring i drivhuset.

Undgå madspild

Nogle gange har man afgrøder fra haven i overflod. Når drivhuset tømmes for planter, er der som regel en masse tomater og chilifrugter tilbage på planterne, som vi ikke har nået at bruge i køkkenet gennem sæsonen.Umodne tomater kan modnes indendørsMange af tomaterne er ikke nået at modnes på planterne og er stadig grønne. De kan sagtens nå at modne indendørs. Lyset, som var nødvendig for at tomaterne voksede sig store og blev solmodne, er ikke nødvendigt for, at de alligevel kan modne og blive røde. Smagen er bare ikke så sød og krydret, som når de modnes i varmen og lyset fra solen.

De bedste betingelser for, at tomaterne fortsætter modningsprocessen er, at de umodne tomater spredes ud på en bakke, som stilles i et mørkt og varmt rum eller skab (20-25 grader). Dæk dem til med et viskestykke eller avispapir. Chilifrugter kan tørres og frysesDe modne chilifrugter plukker jeg løbende af planterne for at gemme dem til vinter. Nogle af dem tørrer jeg indendørs på et fad i køkkenet. Når de er tørre, blendes de hele med frøene indeni til en stærk chiligranulat, der fyldes på glas og bruges i madlavningen.

Andre chilifrugter fryses hele. De tages op enkeltvis og snittes ligesom friske chilier til stærke retter. De holder sig super fint og kan sagtens erstatte friske chilier.

Rengøring af drivhuset i efteråret

Drivhuset rengøres på en overskyet dag. Dels på grund af varmen i drivhuset og solen, som blænder, dels på grund af, at sæbevandet hurtigt tørrer ind, når solen står ligepå, og det giver indtørrede sæberester, som skal skrubbes af.

Jeg kan godt lide at være effektiv, så alle unødvendige opgaver skal helst reduceres til et minimum.

Jeg vælger at bruge en femliters havesprøjte, hvori jeg fylder en blanding af to gode spiseskefulde brun sæbe (den faste slags), et skvæt sprit og lunken vand. Jeg ryster sprøjtebeholderen godt, så sæben fordeler sig. Jeg stiller sæbeblandingen til side, imens jeg vander drivhuset med havesprøjten, både indenfor og udenfor. Så er sæben i mellemtiden opløst og klar.

Alle glasflader, hjørner, samlinger, sprækker, vinplanten, sokkel, belægning og hylder sprøjtes godt til med sæbevand.

Jeg går glasfladerne efter med en svamp for at løsne alger og snavs. Lister og samlinger samt vinplanten får en tur med en autobørste. Så lader jeg det sidde i en times tid.

Imens giver jeg alle de løse genstande en tur med sæbesprøjten, både møbler, plantebord, løse hylder og bakker. Jeg lader også dette sidde og trække i en halv times tid.

Sæben spules af med vand for fuld kraft med strålen fra vandslangen. Jeg har prøvet at bruge en højtryksrenser, men den var for hård ved silikonelisterne, så det gør jeg ikke igen.

Jeg graver til sidst de øverste 10 centimeter jord af i bedene i drivhuset og smider den ud på køkkenhaven. På den måde får jeg fjernet aflejringer af skimmel og eventuelt andet utøj i jordoverfladen.

Annonce

Drivhuset fyldes med planter til vinteropbevaring

Der går som regel ikke mange dage, før jeg igen har fyldt drivhuset til bristepunktet med potteplanter.

Tidligere har jeg selv lavet et indertelt af bobleplast, men i år har jeg købt et færdigt med hylder og det hele. Det sættes op, når det rengjorte drivhus er tørt. I inderteltet stiller jeg de frostfølsomme planter. Med bobleplast skaber man to isolerende luftlag, et mellem glasset og boblefolien og et i boblerne i folien. Det giver en ekstra isolerende effekt. Gulvet i inderteltet isolerer jeg med fem centimeter tykke flamencoplader. Ovenpå stiller jeg krukker med skærmliljer.

Hvis det fryser meget, kan inderteltet ikke holde temperaturen over frysepunktet. Jeg har tidligere brugt en gasvarmer, men har oplevet, at den høje luftfugtighed, der opstår i inderteltet, skabte skimmelsvamp på især duftgeranier, pelargonier, salvie og chiliplanter. I år har jeg revet mig og købt en termostatstyret varmeblæser, der kan holde temperaturen stabilt på minimum fem grader. En varmeblæser giver nemlig luftcirkulation i rummet. Så må jeg se, om det gør en stor forskel. De små krukkeplanter stiller jeg på hylderne i inderteltet, så pladsen udnyttes optimalt.

På frostfrie dage åbnes dørene til både drivhus og indertelt, så luften skiftes ud.

Oliventræer, klematis i potter, småbuske og træer, der godt kan tåle lidt frostgrader, men som alligevel skal beskyttes mod den værste kulde og fugt, stiller jeg i den kolde del af drivhuset. Bliver det meget koldt, tænder jeg et par begravelseslys. Det holder den værste kulde væk.

Chilichutney

Da drivhuset blev tømt, havde vi en del modne chilifrugter i overskud.

Vi spiser meget chili, særligt min mand, der kan lide det i mange varianter og til mange retter.

Vi har tørret chilipulver, chili som granulat og i frossen tilstand på lager. Men det allerbedste er at lave en chilichutney, der er sød, tilpas stærk og krydret, så selv jeg kan være med.

Denne opskrift på chilichutney er skøn som tilbehør til såvel varme retter som til tapas og ost.Ingredienser6-10 chilier, afhængig af størrelse og styrke

8 røde peberfrugter

2 rødløg

1 kvist rosmarin

1 stjerneanis

1 stang kanel

100 g farin

150 ml rød balsamisk eddike

Olivenolie

Salt og peberSådan gør duHalvér peberfrugterne og fjern stokken. Grill dem godt i ovnen, indtil skindet er sort. Hvis du bruger store, kødfulde chilier, kan du også grille dem med, ellers bare brug chilierne med skind.

Afkøl peberfrugterne og pil skindet af dem. Fjern lameller og kerner fra chilierne.

Pil og hak løgene fint.

Chilierne og peberfrugterne blendes.

Opvarm lidt olivenolie i en gryde og kom løg, stjerneanis, kanel og rosmarin i. Krydr let med salt og peber. Kog i cirka 20 minutter, indtil løgene er gyldne.

Kom de blendede peberfrugter og chilier i gryden sammen med farin og eddike og kog det ind til en god, tyk konsistens. Smag eventuelt til med ekstra salt og peber.

Skold et mellemstort sylteglas og hæld chutneyen i. Opbevar den i køleskab.

Holdbarheden kender jeg ikke - der er ikke noget, der er blevet for gammelt hos os endnu. Men mon ikke det holder sig i hvert fald en måneds tid, hvis sylteglasset er skoldet før brug.

Annonce

Rengøring af drivhuset til foråret

For at være på den sikre side, sprøjter jeg over med sæbevand i det tidlige forår, når jeg tømmer drivhuset for vinteropbevarede planter. Jeg går det ikke efter med svamp og børste, men spuler det blot efterfølgende, efter at sæben har siddet i en halv times tid. På den måde sikrer jeg mig, at der ikke er rester tilbage af skimmel og utøj.

Nogle sarte planter lader jeg stå ude i haven, efter at de i nogle år har overvintret i kolddrivhuset. De er blevet hærdet af at blive flyttet frem og tilbage, og de har vokset sig store med et stort og dybt rodnet.

Det milde klima, vi har på Tåsinge, hjælper også godt på succesraten med at overvintre sarte planter udenfor. For tre år siden lod jeg et eukalyptustræ blive stående i et bed. Jeg havde haft det i krukke og havde overvintret det i drivhuset om vinteren. Men det havde vokset sig så stort, at jeg ikke kunne tumle med det længere. Så måtte det blive stående i et bed og overleve, hvis det kunne.

Her på tredje år er det blevet fire meter højt. Nogle gange fryser grenene lidt tilbage, og så beskærer jeg det kraftigt på samme tid, som man beskærer roser og sommerfuglebuske, altså på dronning Margrethes fødselsdag, 16. april. Får vi en hård vinter, så er jeg ikke helt sikker på, at det vil overleve.

Samme erfaring har jeg gjort mig med ægte laurbær og rosmarinbusken, der efterhånden er blevet kæmpe store. Rødderne har udviklet sig og stikker så dybt, at frosten måske ikke når derned og tager livet af dem. Bliver frosten hård, dækker jeg rosmarin- og laurbærbusken med fiberdug for at beskytte mod barfrost.

Eukalyptustræet får ikke samme beskyttelse, og så må jeg bare krydse fingre for, at det får et år mere i haven. Det er så smukt et træ med fine stedsegrønne grålige blade, som jeg klipper løs af til buketter, kranse og dekorationer ved juletid.

Møbler, hylder og plantebord rengøres også med brunsæbevand, så de renses for skimmelsvamp og utøj. Foto: Helle Troelsen
Når drivhuset er gjort grundigt rent og er tørt, har jeg i år stillet et isolerende indertelt op af bobleplast. Her opbevares de frostfølsomme planter. Foto: Helle Troelsen
På hylder stilles de små potter med duftgeranier, pelargonier, salvie, chiliplanter og småplanter af skærmliljer. Foto: Helle Troelsen
Rosmarin og ægte laurbær er nogle af de sarte planter, som jeg nu lader stå udenfor i havens bede, efter at de er gravet op og flyttet til opbevaring i drivhuset. Nu er de så store, at de ikke længere kan flyttes. De har indtil nu klaret vinteren fint udenfor i haven. Bliver frosten hård, dækkes de til med fiberdug. Foto: Helle Troelsen
Det smukke eukalyptustræ bor nu permanent udenfor i haven efter nogle år at have overvintret i drivhuset. Det har det klaret fint indtil videre, men vintrene har også de seneste år været milde. Foto: Helle Troelsen
Eukalyptus har de smukkeste blålige blade, der er så fine at bruge i buket og i kranse. Foto: Helle Troelsen
Der er masser af chilier til overs fra drivhuset. Foto: Helle Troelsen
Chilichutney er skøn som tilbehør til flere madretter. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg rettigheder, hvis jeg ikke har del i forældremyndigheden over mit barn?

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Vejen

Lokalarkivets mand: Skrot det forslag

Sydjylland

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Haderslev

Bierfesten er udsolgt: - Det er gået over al forventning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydjylland

Region Syddanmark politianmeldt igen: Risikerer stor bøde efter sløseri med tusindvis af personfølsomme oplysninger

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Podcast

Lyt: Høner brækker knogler -  Det er barskt!

Annonce