Annonce
Kolding

Havnevirksomheder må vente på pinebænken lidt endnu

Kortet viser, hvor der i følge havneaftalen skal ske byudvikling inkl. på den inderste del af havnebassinet (grøn zone), hvor kommunen og havnen løbende skal snakke sammen om, hvad der kan og skal ske (gul zone), og hvor erhvervshavnen er urørlig (rød zone). Det blå område er Marina Nord, som havnen ønsker at inddæmme til nyt havneareal.   Kort: Lifa
Først når havnebestyrelsen har nikket endeligt ja til den historiske byudviklingsaftale med Kolding Kommune, bliver havnens virksomheder kaldt til møde og orienteret i detaljer.

Kolding: Virksomhederne på Kolding Havn skal ikke forvente, at der bliver flyttet andet end et par kommaer i den historisk store byudviklings- og samarbejdsaftale, som nu er på vej til endelig godkendelse i havnebestyrelsen og Kolding Byråd - og de må vente på pinebænken nogle dage endnu, før de får mere at vide om, hvad den egentlig får af konsekvenser for dem.

JydskeVestkysten kunne fortælle om aftalen i store træk i mandags, og det vakte dyb bekymring hos havnens virksomheder. Talsmand for de 12 virksomheder, administrerende direktør Michael Frihagen fra H. Daugaard, udtalte på baggrund af JV's omtale, at aftalen ligner "en langsom, men sikker død for havnen", og at der nu breder sig en ny frygt for fremtiden blandt havnevirksomhederne.

Formand for havnebestyrelsen, byrådsmedlem Tobias Jørgensen (V), siger, at "jeg kommunikerer ikke med havnevirksomhederne gennem pressen".

Annonce

Men han vil godt fortælle, at havnens bestyrelse på et møde tirsdag eftermiddag gennemgik samarbejdsaftalen med Kolding Kommune om havnens fremtid.

- Nu har vi sendt den tilbage til Kolding Kommune med nogle få redaktionelle ændringer. Men det er kommaer, vi taler om, før vi kan godkende aftalen formelt i havnebestyrelsen, siger han.

Gul zone

Det, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på havnevirksomhederne, er, at der i aftalen indgår et nyt cirka 150.000 stort såkaldt interesseområde - en gul zone - primært midt på sydkajen, hvor Kolding Havns bestyrelse fremover forpligter sig til at gå i åben dialog med Kolding Kommune, hver gang der er ændringer undervejs eksempelvis i form af, at en virksomhed ønsker at forlænge sin lejekontrakt, opsige den eller flytte.

- Der er ingen tvivl om, at der i det gule område både kan og skal drives grøn erhvervshavn, siger Tobias Jørgensen. Arkivfoto: Martin Ravn

På den måde vil kommunen "undgå overraskende og uhensigtsmæssige dispositioner, samt dispositioner hos Kolding Havn, der ikke er i overensstemmelse med Kolding Kommunes overordnede ønsker og strategi som ejer af havnen",  hedder det i den endnu ikke endeligt godkendte samarbejdsaftale.

Derudover er 169.000 kvadratmeter af de nuværende havnearealer udpeget som områder i en grøn zone, der umiddelbart kan overgå til byudvikling - og tilbage er 234.000 kvadratmeter rød zone, som er urørlig som erhvervshavn plus Marina Nord.

Det er de nye aftaler omkring det gule område, der vækker bekymring?

- Det er rigtigt, at der er noget, der er blevet italesat om det område, men det er bare en markering af, at vi som gode naboer taler sammen, når der sker noget i området. Men der er ingen tvivl om, at der i det gule område både kan og skal drives grøn erhvervshavn, siger Tobias Jørgensen.

Havnebestyrelsesformanden fastslår, at han "glæder sig til at få mulighed for at gennemgå samarbejdsaften med virksomhederne."

- Lige så snart den er godkendt i havnebestyrelsen, indkalder vi virksomhederne til et møde, siger han.

Et enigt byråd ventes at godkende aftalekomplekset endeligt på sit møde 24. november.

Havne-sagen

  • Det første politiske forlig om helt at nedlægge Kolding Erhvervshavn med henblik på at udvikle et nyt byområde i løbet af de næste 25 år blev lanceret i november 2018.
  • Beslutningen vakte stor debat og modstand fra havnevirksomhederne og deres organisationer.
  • 9. december 2019 meddelte SF, Enhedslisten og løsgænger Hanne Dam, at de brød med forliget, og dagen efter fulgte Socialdemokratiet trop.
  • 19. december 2019 vedtog byrådet en ny havnevision, der fastslår, at "det fortsat er hensigten, at erhvervshavn, by og fjord skal bindes sammen i en udvikling af havneområdet", og at "havneområdet skal udvikles med boliger, erhverv, kultur og rekreative områder, hvorved der bliver mere by og grønnere havn".
  • Nu er Kolding Byråd og erhvervshavnens bestyrelse blevet enige om en aftale, som skal godkendes endelig på byrådets næste møde.
Annonce
Kolding For abonnenter

Penthouse-lejere har tabt tålmodigheden med PFA: Nu har de opsagt deres dyre lejemål i højhusene

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Frustreret ægtepar kritiserer retten efter strid om bøde: - Vores sag var tabt på forhånd

Regionalt For abonnenter

Inkasso-firma er i hælene på udenlandske chauffører: Men der er fortsat tusindvis af ubetalte bøder

Esbjerg

Motorvej spærres helt: Politiet efterforsker mistanke om stenkast efter uhyggelig hændelse

Navne For abonnenter

Den ene søn er født i Bruxelles, den anden i London: Verdensmanden Erik har repræsenteret Danmark i 31 år

Tønder

Anita sætter fokus på overset lidelse: Kunne falde i søvn, når hun mindst ventede det

Esbjerg For abonnenter

Eks-EfB’er fik en idé: Nu lancerer sønnen og hans ven satsning med rabatkuponer på telefonen

Sydjylland

Coronaepidemien ser ud til at være i vækst: Men smitten står stort set stille i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Pressenævnet kritiserer JydskeVestkysten

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Navne For abonnenter

Kendt erhvervsmand runder skarpt hjørne: John Petersen sælger maskiner for millioner

Varde For abonnenter

Farlig flytning gik over al forventning: Lis synes bare, at hendes nye bosted er fantastisk

Vejen

En verdensstjerne kom forbi: Fodbold har rykket ledige unge i Vejen

Annonce