Annonce
Kolding

Efter to år lang kamp: Havnevirksomhederne vinder slaget om Kolding Erhvervshavn

Når får virksomhederne på erhvervshavnen - både på nordsiden og her på sydsiden af havnebassinet - snart arbejdsro igen efter to års uvished. Kun en stribe jord langs åen og Trindholmsgade til venstre i billedet, inderhavnen og det inddæmmede slambassin Alaska skal overgå til byudvikling.   Arkivfoto: Søren Gylling
Nu får virksomhederne på havnen snart arbejdsro igen efter to års uvished. Ingen af dem behøver at frygte for fremtiden med den aftale, som Kolding Byråd og Kolding Erhvervshavn forventeligt indgår i løbet af 14 dage. Havneformand er vildt glad.

Kolding: Alt tyder på, at Kolding Havns bestyrelse og virksomhederne på Kolding Erhvervshavn kan drage et lettelsens suk og konstatere, at de har sejret i den to år lange kamp om erhvervshavnens fremtid og kan fortsætte deres aktiviteter i det store hele som hidtil.

I hvert fald fortæller flere af byrådets gruppeformænd samstemmende efter et møde med erhvervshavnens bestyrelse på Hotel Koldingfjord mandag aften, at havnens eget udspil til politikerne om havnearealernes fremtid efter alt at dømme - måske med mindre justeringer - er det, som bliver låst fast i en endelig aftale med Kolding Byråd i løbet af de næste 14 dages tid.

JydskeVestkysten omtalte udspillet tirsdag, og det inddrager arealmæssigt kun inderhavnen og en stribe af sydhavnen langs åen til byfornyelse foruden det inddæmmede slambassin Alaska. Til gengæld forudsætter det, at Lystbådehavn Nords nuværende vandområde fyldes op og gøres landfast til mere industrihavn.

Annonce

Det betyder ikke kun, at byrådets første og banebrydende vision fra 2018 om helt at afvikle erhvervshavnen og udvikle den til en ny bydel er begravet, men også at havnen arealmæssigt og i forhold til sine nuværende aktiviteter slipper meget nådigt fra politikernes version 2.0 af visionen fra december 2019. Her nøjedes byrådet med en mere løs formulering om "mere by og grønnere havn" på havnearealerne.

Vildt glad formand

Viceborgmester Søren Rasmussen (DF) beskriver havnebestyrelsens udspil  som "godt og konstruktivt".

- Det er fint, som sagen lander nu, for det er vigtigt at finde en løsning, som alle kan se sig selv i. Det var jo ikke det, der var udgangspunktet, og jeg havde foretrukket den første beslutning om at afvikle erhvervshavnen over en lang periode. Det politiske håndarbejde kunne have været gjort bedre, men så stor en beslutning skal enten træffes i enighed, eller også kunne man have lavet en folkeafstemning, siger han.

Havnebestyrelsens formand, Tobias Jørgensen (V), siger efter mandagens møde, at det forløb "rigtig godt", og at havnens udspil ligeledes blev modtaget "rigtig godt".

- I den snak, vi havde, har vi også blødt lidt op for at imødekomme ønsker fra byrådet, tilføjer han.

Blødt op hvordan?

- En lille smule på geografien, så det måske ikke bliver 116.000 kvadratmeter, men lidt mere, vi afstår til byudvikling, hvis det er nødvendigt for at overholde nogle afstandskrav. Jeg synes, vi har fundet et rigtig godt fælles fodslag. Alle er faktisk enige om, at det skal være muligt at drive havnen. Kæmpe cadeau til forligskredsen for den måde, de har taget imod det her på. Jeg er bare vildt glad, siger Tobias Jørgensen.

Hvad mener du om forløbet fra 2018, da hele byrådet sagde ja til helt at afvikle erhvervshavnen, og frem til nu, hvor hele erhvervshavnen kan bestå?

- Det taler for sig selv. Jeg tror ikke, at der er nogen, som ønsker, at de ikke lige havde trukket vejret en ekstra gang der i 2018. Jeg kan godt forstå, hvis borgerne har svært ved at se den røde tråd i det her, men for mig er det vigtige nu at kigge fremad og begrave stridsøkserne og udvikle os i god harmoni mellem havnen, havnebestyrelsen og Kolding Kommune, siger Tobias Jørgensen.

Havnevisionerne

  • Det første politiske forlig om helt at nedlægge Kolding Erhvervshavn med henblik på at udvikle et nyt byområde i løbet af de næste 25 år blev lanceret i november 2018.
  • Beslutningen vakte stor debat og modstand fra havnevirksomhederne og deres organisationer.
  • 9. december 2019 meddelte SF, Enhedslisten og løsgænger Hanne Dam, at de brød med forliget, og dagen efter fulgte Socialdemokratiet trop.
  • 19. december 2019 vedtog byrådet en ny havnevision, der fastslår, at "det fortsat er hensigten, at erhvervshavn, by og fjord skal bindes sammen i en udvikling af havneområdet", og at "havneområdet skal udvikles med boliger, erhverv, kultur og rekreative områder, hvorved der bliver mere by og grønnere havn".
  • Havnevirksomhederne har efterlyst afklaring i form af en konkret plan, og i april bad byrådet havnebestyrelsen om at komme med sit udspil for at fremme processen.
Annonce
Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten spørger: Hvad kommer Støjbergs parti til at hedde?

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce