Annonce
Læserbrev

Havvind er nummer et

Læserbrev: Fredag den 25. oktober skriver Energiwatch, at "Det Internationale Energiagentur hiver havvind op på hovedscenen". Det er IEA, Det Internationale Energiagentur, som i den første selvstændige havvindrapport i World Offshore Wind Outlook 2019, fastslår, at havvind rummer et uendeligt potentiale, som industrien herhjemme læser som et signal til handling.

Og Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, og Wind Denmarks administrerende direktør, Jan Hylleberg, siger samstemmende, som værter ved lanceringen i København, at havvindens uendelige potentialer skal fejres med mere havvind og flere kabler til nabolandene, for hele verdens strømforbrug kan dækkes alene med havvind ved en 15-dobling af den nuværende kapacitet frem mod 2040. "Derfor er det vigtigt at investere i elnettet på tværs af grænser, så vi kan få transporteret strømmen fra havvindmøllerne helt ud til forbrugerne i Vendsyssel, Warszawa og resten af verden", siger Dansk Energis administrerende direktør Lars Aagaard.

Det påpeges desuden, at teknikken på havet er så stabil, at behovet for backup i form af fossile brændsler minimeres, og at havvindmøller er "usigeligt" tæt på støttefrihed.

Når vindindustrien nu konkluderer, at den via havvind uden ekstra omkostninger i fremtiden kan levere klodens strømforbrug med større forsyningssikkerhed, behøver kommunerne ikke længere at bruge ressourcer på at påføre befolkningen generne fra landvindmøller eller plastre landskabet til med op til 200 meter høje mastodonter.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce