Annonce
Heartland Festival

Heartland 2019: Fra mudder og smat til sol og sommer

Foto: Michael Bager
Heartland Festival svingede fra regnvejr og blæst til sol og varme. Musikken svingede lige så meget, og cirka 17000 mennesker besøgte slottet i det sydfynske i løbet af festivalens tre dage. Her er fire indtryk fra Heartland Festival 2019.

Brødtekst

Annonce

1. Vejret

Især torsdag var våd. Foto: Michael Bager

Enhver, der nogensinde har været til et udendørsarrangement i Danmark om sommeren, ved, at det bare er er sjovere med sol og blå himmel.

Heartland Festival 2019 startede vådt, meget vådt, og var en stærk kontrast til sidste års knastørre og meget varme festival. Regn lægger især en dæmper på den civiliserede voksenfest, som Heartland i høj grad er. Det er svært at glide rundt i mudderet med et glas rosé i den ene hånd og en paraply i den anden.

Dog var der i år mange flere områder med borde-bænke-sæt under store beskyttende segl. Det har de foregående år godt kunnet være svært at finde et sted i ly for enten regn eller bagende hed sol.

2. Æstetik versus praktik

Æstetikken er altid i højsædet på Heartland. Foto: Michael Bager

Der er smukt på Sydfyn, og der er virkelig smukt i slotshaven ved Egeskov Slot. Det er lysekronerne i trætoppene, det er slottet som kulisse i baggrunden, det er kunstværkerne, det er designermøbler i Talks-teltene. Det er barerne rundt omkring, smukt bygget op i bæredygtigt træ, det er broen over søen.

Arrangørerne af festivalen forstår sig om noget på æstetik. Alt er smukt.

Der, hvor det halter er - igen - praktikken. I år har der blandt andet været kritik af campingområdet med overfyldte toiletter, bade i koldt vand og alt for lange køer til madboder, fordi der er for få af dem.

Kørestolsbrugere har blandt andet en udfordring med handicaptoiletter, som der findes to af på hele festivalen. De er aflåste og det kan tage op til en time at få dem låst op. Fredag var det ene i stykker. Tilsyneladende var det også sådan sidste år.

Æstetikken bærer i høj grad festivalen, men når der år efter år bliver ved med at være problemer med ting, der bare bør være i orden, kan det ikke lade være med at pille ved det glansbillede, Heartland er.

3. Musik og snak

Manden og legenden Kris Kristofferson. Foto: Sugi Thiru

Musikalsk svingede Heartland 2019 fra en falleret legende til nutidige legender i absolut storform. Kris Kristoffersen indkasserede én enkelt stjerne fra avisen Danmarks musikredaktør Simon Staun som blandt andet skrev:

"Man siger, at musikere drømmer om at dø på scenen. Jeg tror aldrig, jeg har været så tæt på at se det ske. Og det kunne passende ske under "Loving Her Was Easier" med linjen: "Turning on the world, the way she smiled upon my soul as I lay dying"" i sin anmeldelse i Fyens Stiftstidende.

Talks-formatet er også lige så uforudsigeligt som det danske sommervejr, og det, der på papiret lover fremragende kan nogle gange ende med at falde helt på gulvet uden retning. Som det gjorde lørdag med designlegenden Vivienne Westwood.

Men når en talk fungerer, er det mindst lige så godt som en rockkoncert med lige så hujende fans.

4. Det` for børn

Swan-thing eller ding-dong. Foto: Michael Bager

En ting, der adskiller Heartland fra de fleste andre festivaler, er børnene. Der er mange børn på Heartland, og de er hjerteligt velkomne blandt andet i området ved siden af Greenfield-scenen, hvor der er stangtennis og skak og dam i menneskestørrelse.

Hjerteland er et særligt område indrettet til børn og minder om SFO'en fra himlen med alt det glitter og farvelade, man kan ønske sig. Har man lidt ældre børn med, er det dog måske ikke her, man bruger hele dagen. Måske lige bortset fra hængekøjerne.

Undertegnede havde sin pre-teen med lørdag, og han havde en sjovere fest ved voldgraven med at kigge på kunstner David Shrigleys gigantiske svane, Swan-thing. Den, der også kunne ligne en gigantisk fuckfinger. Det synes 12-årige Elias My ikke, han kaldte den en ding-dong.

Jeg spurgte ham også, hvad det bedste ved Heartland er:

- Der er bare sådan en følelse af frihed og natur. Det kan jeg godt lide.

Det er svært at glide rundt i mudderet med et glas rosé i den ene hånd og en paraply i den anden.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Tips og tv: Superligaens 13. runde

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce