x
Annonce
Esbjerg

Hed debat på Fanø: Skal danske turister blive væk fra ferieøen?

Ifølge en Visit Denmark opgørelse fra 2017 stammer en tredjedel af de penge, der bliver tjent på Fanø, fra turisterne. Arkivfoto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.
Flere borgere på Fanø er bekymret for, om øen bliver proppet til med danske turister, der måske eller måske ikke bringer smitte med sig. Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt.), ser ikke nogen problemer.

Fanø: I en artikel fra B.T. fremgår det, at indbyggerne i Skagen er utilfredse med turister, som strømmer til ferieparadiset og propper deres dagligevarebutikker til midt i corona-krisen. På baggrund af denne artikel lagt sammen med påsken, der nærmer sig, er debatten nu nået til Fanø. Er turister velkomne eller burde de blive væk for at undgå spredningen af smitte?

"Det er samme scenarie her på Fanø... vores turister burde tage hjem, indtil dette er ovre", er der en, der skriver i en Facebook-tråd i gruppen "Fanø Forum", hvor artiklen er blevet delt med de mange tusinde medlemmer. Mandag eftermiddag havde opslaget 157 kommentarer, hvor diskussionen er nuanceret.

"Regeringen har mig bekendt endnu ikke forbudt folk at tage i sommerhus. Jeg er klar over, at folk føler sig pressede, og nogle er bange. Men jeg synes, at tonen på øen er temmelig ubehagelig", skriver en anden til opslaget.

"Bliv hjemme. Bryd smittekæden. Bryder man smittekæden ved at rejse til en anden adresse end ens postadresse? Nej! Så bliv hjemme.(...).", er der en tredje, der kommenterer.

Poul Therkelsen, der er direktør for Fanø Turisme, ser ikke problemer i, at danskerne tager i sommerhus på Fanø lige meget hvor i landet, de kommer fra.

- Folk skal selvfølgelig rette sig efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og hvis man gør det, ser jeg ikke problemer i, at folk tager i sommerhus på Fanø. De ligger jo meget spredt, og så længe man ikke samler sig, er faren for at smitte jo ikke så stor, siger Poul Therkelsen.

Annonce

Jeg kan godt forstå borgerne, der bekymrer sig over, om Fanø bliver for tæt, men vi bliver også nødt til at slå kold vand i blodet. Vi har rigeligt med plads i Fanøs natur, hvor der ikke er risiko for at blive smittet.

Sofie Valbjørn, borgmester i Fanø Kommune.

Masser af plads

Sofie Valbjørn (Alt.), borgmester i Fanø Kommune, kan hun godt forstå, at de mennesker, der måske bor i en lille lejlighed i København, hvor smitterisikoen er større, har lyst til at tage i et sommerhus på Fanø og nyde naturen. Dog forstår hun også frustrationen fra de borgere, der føler, at man bare burde holde sig hjemme.

- Jeg kan godt forstå borgerne, der bekymrer sig over, om Fanø bliver for tæt, men vi bliver også nødt til at slå kold vand i blodet. Vi har rigeligt med plads i Fanøs natur, hvor der ikke er risiko for at blive smittet, siger Sofie Valbjørn, og tilføjer:

- Men der kan opstå udfordringer ombord på færgen eller i butikkerne. Men her har jeg tillid til, at man i fællesskab selvfølgelig påtager sig de forholdsregler, som sundhedsmyndighederne anbefaler.

Mandag opfordrer Fanø Kommune feriegæster og turister, der kræver sygepleje, til at undlade at besøge øen i påsken. Det fremgår af kommunens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce