Sønderborg: Om boligblokkene på Nørager og Søstjernevej bør kaldes en hård ghetto eller ej, er der forskellige holdninger til.
Det fremgår af JydskeVestkysten Sønderborgs Facebookside, hvor det emne er blevet debatteret heftigt af læserne, siden det tirsdag formiddag blev offentliggjort, at boligområdet var havnet på den såkaldte hårde ghettoliste.
En af de læsere, som har blandet sig i debatten er Lars Bobefeld Petersen. Han mener, at det hele skal rives ned. Samme synspunkt har Kenneth Lauritzen:
- Så sæt i gang, skriver han.
Ikke en ghetto
Asbjørn Nørbjerg Pedersen er uenig i, at området bør være en ghetto og prikker lidt til dem, der vil jævne boligerne med jorden:
- Sjovt nok er det dem, der ikke bor her, som siger, at det bare passer med ghetto-delen, og at alt bare skal rives ned. De har sikkert ikke været- eller boet her i langt over 10 år.
En anden, der ikke vil kalde området for en ghetto, er Edgar Gabriel Contreras Pineales. Han kommer med en opfordring til dem, som vil sætte det mærkat på boligblokkene.
- Rejs lidt, kend til livet, inden I begynder at bruge ord som ghetto. I kender tydeligvis ikke til det virkelig liv, men kun til jeres lille boble i DK, skriver han i en længere kommentar.
Førtidspensionister
Længere nede i kommentarsporet opstår en længere korrespondance mellem Allan Christensen og Mette Kjærgård Skov. De diskuterer antallet af folk på overførselsindkomst, der er et af de kriterier, som området falder på.
I Nørager og på Søstjernevej er 41,8 procent af beboerne på offentlig forsørgelse, men grænsen ligger på 40 procent. Ud af de 370 på overførselsindkomst er cirka 200 førtidspensionister.
Allan Christensen har den holdning, at med det høje antal beboere uden for arbejdsmarkedet kan boligkvarteret godt kaldes en ghetto:
- Når 41 procent af dem, der bor der, ikke bidrager til statskassen, men tværtimod får betalt kost og logi, så kan man godt tillade sig at stemple området som en ghetto. Det ville klæde folk at få sig et arbejde. Jeg har forståelse for, at man godt kan være arbejdsløs i en periode, men det er jo hvert år, at det ser sådan ud i Nørager, så de ligger selv som de har redt - dovne eller ej, skriver han.
De ord fik Mette Kjærgård Skov til at reagere:
- Førtidspensionister tæller med... dovne eller ej.
Hertil skriver Allan Christensen blandt andet, at nogle slet ikke burde have førtidspension, hvorefter han lidt længere nede i kommentarfeltet uddyber, hvorfor han mener, at titlen ghetto er berettiget.
- Lægger man dem sammen med arbejdsløse, der bare ikke gider at integrere sig eller arbejde. Ja så har man en ghetto, lyder det fra ham.
De to bliver nok aldrig enige. For Mette Kjærgård Skov er af den holdning, at førtidspensionister ikke bør tælle med i statistikken.
Lav Kriminalitet
Flere af læserne debatterer også mængden af kriminalitet og fremhæver nogle tidligere historier om blandt andet en bil, der brændte.
Hertil svarer Laura Jensen:
- Den kriminelle procentdel i området er mindre end 2,7 i det område. Folk nævner 3 situationer ang kriminalitet, om og om igen. Bare fordi der er sket noget i området, betyder det jo ikke, at det er gjort af nogen, der bor i området.
Hun er ikke den eneste, der skriver faktuelle opslag. Det gør Bezo Mauz også:
- Altså, ghetto er en betegnelse for udlændinge(minoriteter) samlet et sted. Det behøver ikke have noget med kriminalitet at gøre.
Hug til kommunen
Sønderborg Kommune får også nogle hug af læserne - blandt andet fra Lorenz Buller Paulsen, der er kritisk overfor kommunes indsat i området.
- Man må sige, at vores kære Borgmeter ikke kan sige sig fri for ansvar, han kunne bare have gjort noget mere ved det i de 4 - 5 år, hvor de har været i fare eller på ghettolisten, og da har man åbenbart valgt ikke at gøre tilstrækkeligt velvidende at dette her kunne ske?
Sådan ser det ud
Nørager og Søstjernevej opfylder to ud af fire ghettokriterier:
- 73,3 procent mellem 30 og 59 år har kun en grundskole i uddannelse. Området overskrider dermed grænsen på 60 procent og har i dag 71 personer for meget med lav uddannelse.
- En stor del af indvandrere har en medbragt uddannelse fra udlandet, men den tæller ikke med. Skete det ville andelen med lav uddannelse være markant under 60 procent.
- Beskæftigelsen er fra 2015 steget fra 37 til 45 procent, mens antallet af langtidsledige er gået fra 44 til 39 procent i 2019. Alligevel er der stadig for mange på offentlig forsørgelse.
- Helt nøjagtigt var det 41,8 procent af beboerne i 2019, og grænsen er på 40 procent. Cirka 200 ud af 370 af overførelsesmodtagerne i området er førtidspensionister.
Derimod er kriminaliteten i området under den faste ghetto-grænse på 2,27 procent. I 2018/19 boede der 1,49 procent dømte i området.
Også når det gælder den gennemsnitlige indkomst er boligområdet med 60,8 procent af regionsgennemsnittet højere end den fastsatte grænse på 55 procent.
Også Svend Aage Bek langer ud efter Sønderborg Kommune:
- Kommunen har jo haft flere år til at klare problemerne.
Alema Alemma kan ikke genkende billedet af, at der skulle være problemer i området.
- Waw folk som ikke bor her og ikke til dagligt er her, brokker sig konstant. Den som bor der, de har det super hyggeligt alle sammen, så kan ikke sige, at de er et problem, sådan lyder det blandt andet i en længere tekst.
Den kommentar rammer meget godt beboerne i områdets eget syn på kvarteret. Flere fortalte tirsdag, hvordan de har det med, at de nu bor i en hård ghetto.