Annonce
Kolding

Heidi elsker at arbejde i de udviklingshæmmedes butik: Nu er hendes arbejdsplads i fare for at lukke

Heidi Haysen arbejder i Nordhøjs forretning i Låsbygade. Butikken er hendes et og alt. Hun nyder at snakke med kunderne og køber også selv en del gaver i forretningen. Krukken på bordet har hun købt som en overraskelse til sin mor i stedet for et påskeæg. Foto: Mette Mørk
Familien Haysen appellerer til politikerne om at lade være med at lukke de udviklingshæmmedes butikker i Låsbygade i Kolding og Nørregade i Christiansfeld.

Kolding: Heidi Haysen er ikke typen, der slår i bordet, men hendes forældre Inga og Henry Haysen kan mærke, at hun spekulerer over, hvad der skal ske. Lige nu er Kolding Kommune nemlig ved at undersøge, om hendes arbejdsplads, Organisationen Nordhøjs butik i Låsbygade, skal lukke.

Heidi, der lider af Downs syndrom, har arbejdet i butikken, siden den åbnede.

- Butikken er hendes et og alt, selv om hun har svært ved at udtrykke det. Man kan også mærke på de andre dernede, at der er en trykket stemning, siger Henry Haysen.

Det var faktisk Heidi selv, der for omkring 20 år siden søgte om en stilling, da butikken skulle åbne.

- Vi vidste det ikke, men pludselig fik vi et brev om, at hun havde fået jobbet, husker Inga Haysen.

I begyndelsen var det primært lys fremstillet på Nordhøj, som blev solgt. Siden er mange flere varer kommet på hylderne. Noget er produceret af udviklingshæmmede, andet bliver købt hos diverse leverandører.

Over årene har Heidi taget en lang række kurser for at dygtiggøre sig.

- Hun er kommet så vidt, at hun selv kan passe kasseapparatet og gøre kassen op, fortæller hendes far stolt.

Annonce

Butikkerne

Organisationen Nordhøj i Kolding driver butikker i Låsbygade i Kolding og Nørregade i Christiansfeld. Nordhøjs unikaprodukter sælges under mærket "Handed by Nordhøj". Navnet står for bæredygtighed både socialt og miljømæssigt. Varerne udvikles i et samarbejde mellem udviklingshæmmede og professionelle.

I alt seks borgere er beskæftiget i de to butikker.

Glad på arbejde

Heidi Haysen er en af seks udviklingshæmmede, der arbejder i Nordhøjs to butikker.

- Jeg er glad for at gå på arbejde og er i butikken mandag, tirsdag, onsdag og fredag. Jeg kan godt lide at snakke med kunderne og betjene dem, fortæller hun.

Kolding Kommune har regnet ud, at Nordhøjs to butikker giver et underskud på en lille million kroner om året. Derfor er man i gang med at undersøge, om salget skal foregå på en anden måde. Medarbejderne i butikkerne og de pårørende bliver taget med på råd. Målet er at finde en ny løsning, der kan være til gavn for Heidi og hendes kolleger samtidig med, at der høstes en økonomisk besparelse.

- Vi er ikke blevet spurgt, men vi er blevet orienteret af lederen på Nordhøj. Sådan som jeg har forstået det, så bliver butikkerne skrottet, siger Henry Haysen.

Han vil gerne vide, om kommunen regner husleje og løn til personalet med i butikkernes underskud.

- Det, mener jeg ikke, man bør gøre, for butikkerne er et tilbud efter serviceloven. Hvis underskuddet vokser, skal kommunen selvfølgelig kigge på, om noget kan gøres bedre, men den fornemmelse, jeg har, er, at nu går man efter at spare på de små og de svage i samfundet, siger han.

Appel til politikerne

Er det ikke fornuftigt nok at undersøge, om de ting, som brugerne af Nordhøj fremstiller, kan sælges bedre i en netbutik eller på en anden måde?

- Vi siger ikke, at der ikke skal laves noget om. Vi vil bare gerne vide, hvad kommunen har tænkt sig. Det kan vi ikke få svar på. Vi er bange for, at butikkerne nedlægges, og at de seks handicappede bliver placeret i et hjørne på Nordhøj. Vi er bange for, at der ikke kommer et ordentligt tilbud, der svarer til Heidis interesser, og det hun gerne vil og kan. Derfor vil gerne sende en appel til politikerne, om at få butikkerne til at køre på en eller anden måde, siger Henry Haysen.

Det er politikerne i udvalget for socialøkonomi, handicap og hjælpemidler, der skal træffe en afgørelse i sagen.

Inga, Henry og Heidi Heysen appellerer til politikerne om at bevare de udviklingshæmmedes butikker i Låsbygade i Kolding og Nørregade i Christiansfeld. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Så er det afgjort: Stort flertal giver grønt lys til nedrivning af Skansegården

Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce