Annonce
Billund

To kandidater går til kamp for bedre busruter i landsbyerne: - Folk gider da ikke sidde og dø herude, så vi har brug for noget andet end flextrafik

Jane Borg Kjær (S) og René Eriksen (K) håber begge, at de efter valget kan være en del af byrådet i Billund Kommune. De stammer begge fra Hejnsvig, hvor de på samme tid gik på Hejnsvig Skole - den ene én klasse højere end den anden. Foto: Alex Hermann
Medlemmer af kommunalbestyrelsen skal ikke være så bange for at lave fejl - de skal bare turde rette den, hvis tiden viser, at beslutningen har været forkert. Det mener to lokale Hejnsvig-kandidater, som begge håber, at de efter nytår vil være en del af byrådet i Billund Kommune.

Hejnsvig: De er begge født og opvokset i Hejnsvig. Selvom Jane Borg Kjær (S) i en periode har boet andetsteds, er både hun og René Eriksen (K) at betegne som meget lokale kandidater. De har begge gået på Hejnsvig Skole – Jane Borg Kjær én klasse højere end René Eriksen – og den 16. november håber de begge på at få tilstrækkelig mange krydser til, at de kan få en plads i byrådet for de kommende fire år.

Jane Borg Kjær fik for fire år siden 1655 tilkendegivelser i form af stemmer, der sagde, at hun burde have en plads i regionsrådet. Det var ikke nok, og denne gang går hun derfor efter en plads i byrådet. Tanker, idéer og visioner har hun masser af. De handler blandt andet om, at vi skal være meget bedre til borgerinddragelsen.

Blandt andet har Jane Borg Kjær for nylig været på besøg i Grindsted Ro- og Kajakklub, hvor der blev udtrykt ønske om fysiske forandringer i Engsøen, så de bedre kan sejle. Hvis det ønske bliver opfyldt, vil det måske også kunne smitte positivt af på andre, lyder det fra den lokale kandidat.

Annonce

- Jeg ønsker, at vi tør tænke længere frem end de fire år, hvor vi selv skal sidde i byrådet. Nu ser det ud til, at der kommer en efterskole i Grindsted. Hvis den kan lave en idrætsafdeling, der måske kan lave vandsport, kan de bruge Engsøen. Så kan det være, at der kan komme gang i en lystfiskerforening eller i sejlads med kano eller kajak, og det kan måske generere medlemmer i foreningerne. Så vi skal turde tænke i sammenhænge. Det kræver mod, men jeg synes også, at vi mangler mod, siger Jane Borg Kjær.

Landsbyerne skal ses samlet

Landdistrikterne fylder meget i den lokale debat for tiden, og det er også et område, der får fokus fra de to lokale kandidater fra Hejnsvig. Selvom det blandt mange er et skældsord at blive kaldt sognerådspolitiker, ser René Eriksen det ikke som spor underligt, at man sørger for at have sin egen base på plads, inden man hjælper andre.

René Eriksen

 • 46 år.
 • Stammer fra Hejnsvig og har boet her hele livet.
 • Selvstændig med legetøjsforretningen Din Legetøjsbutik i Tarm.
 • Har tidligere drevet Lars' Legetøj i Hejnsvig. Butikken blev grundlagt af René Eriksens bror, Lars, men René Eriksen overtog forretningen, og han møder derfor stadig mange, der tror, at han hedder Lars.
 • Bruger en del af sin fritid som spejderleder for de lokale spejdere.
 • Var også i 2017 at finde på stemmesedlen under Det Konservative Folkeparti. Ved den lejlighed fik René Eriksen 60 stemmer, hvilket ikke var nok til at opnå valg.

- Når du sætter dig ind i en flyver, får du altid at vide, at skal sørge for dig selv først, inden du hjælper andre. Sådan er det også her. Hvis man ikke har det godt lokalt, kan man ikke hjælpe andre. Derfor er man nødt til først at se på det lokale, fordi det er der, man er til daglig, siger han.

Her er hans modstander på den anden side af bordet ikke helt enig.

- De små byer skal ses samlet, ellers bliver der en diversitet. I Filskov har de ingen ungdomsklub, ingen kommunalt ejede lokaler og ingen foreningslokaler. Det, synes jeg ikke, er okay. Centerbyerne skal stikke af, men i oplandsbyerne kunne jeg godt tænke mig, at vi kunne sidde samlet og følges ad, siger Jane Borg Kjær.

Annonce

Bedre kollektiv trafik

De to kandidater er enige om nogle ting, der skal være plads, hvis det skal lykkes at få folk til at flytte til omegnsbyerne. Der skal hele tiden være attraktive byggegrunde til salg i alle kommunens byer, og så er det vigtigt, at der er styr på den kollektive trafik, så det er muligt at komme rundt i kommunen.

Ved seneste valg talte både Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti for idéen om en sløjfebus, der kunne binde de forskellige byer i Billund Kommune sammen. Den idé er gået lidt i sig selv igen. Men at den kollektive trafik i kommunen skal styrkes, er kandidaterne ikke i tvivl om. Det kan blandt andet ske ved at få mere fokus på den stadig forholdsvis ukendte flextrafik.

Det er som om, at de i byrådet ikke tør lave fejl, og det kommer jeg i hvert fald til at gøre. Vi skal turde lave fejl, ellers udvikler vi os ikke.

Jane Borg Kjær (S)

- Jeg har selv brugt det, og det er faktisk ret smart. Så jeg tror ikke, det vil blive så brugt med en bus, der kører rundt mellem byerne, siger René Eriksen.

Selvom flextrafik er en god idé, som sikkert vil blive endnu mere brugt i fremtiden, skal der fortsat være fokus på at få styrket de klassiske busruter, mener kandidaterne.

- Hvis vi gerne vil have, at de mennesker, der får arbejde i Billund, bosætter sig andre steder end lige i Billund, er vi nødt til at kunne tilbyde en rute i en eller anden form til Den Internationale Skole og til fritidsaktiviteter. Folk gider da ikke sidde og dø herude, så vi har brug for noget andet end flextrafik, siger Jane Borg Kjær, der især gerne ser, at busserne begynder at køre på mere skæve tidspunkter.

Medlemmer af byrådet skal ikke være så bange for at lave fejl, mener både Jane Borg Kjær (S) og René Eriksen (K). De er desuden enige om, at den kollektive trafik bør styrkes for landsbyerne. Foto: Alex Hermann.

- Du kan komme ind til gymnasiet og uddannelserne, og så kan du komme hjem igen klokken 13 eller 15. Men hvis du bor i landdistrikterne, kan du ikke møde en time senere, og skal du noget efter klokken 17, kan du ikke komme nogle steder. Her fra Hejnsvig mangler vi klart et link til Billund, siger hun.

Annonce

Skal turde lave fejl

Det eksisterende byråd har allerede for to år siden afsat et beløb på 65 millioner kroner til en ny skole i Hejnsvig. Hvornår den kan stå færdig, er endnu usikkert, men som tiden har udviklet sig, er de to kandidater fra Hejnsvig ikke sikre på, at de ønsker den færdig hurtigst muligt.

Jane Borg Kjær

 • 47 år.
 • Stammer fra Hejnsvig. Har været væk fra byen i cirka 15 år, men rykkede tilbage for cirka 10 år siden.
 • Arbejder som pædagog hos Den Internationale Skole i Billund.
 • Gift med Mikkel. Tilsammen har de tre voksne børn.
 • Var i 2017 kandidat til regionsrådet i Region Syddanmark og opnåede ved den lejlighed 1655 personlige stemmer.

- Der er lavet budget inden coronakrisen, men efter corona er alle priserne steget. Der vil jeg slå på, at vi enten skal vente med at bygge den nye skole eller have nogle flere penge, for vi skal ikke bygge skolen 30 procent dårligere, fordi tiden er landet, som den er, siger Jane Borg Kjær.

Hun mener ikke, det vil være nogen skam, hvis byrådet korrigerer en tidligere beslutning. I det hele taget skal politikerne ikke være så nervøse for at ramme ved siden af skiven, mener hun.

- Det er som om, at de i byrådet ikke tør lave fejl, og det kommer jeg i hvert fald til at gøre. Vi skal turde lave fejl, ellers udvikler vi os ikke, siger Jane Borg Kjær, der på dette punkt får medhold fra sin modkandidat.

- Selvfølgelig skal man turde lave fejl, ellers sker der jo ikke noget. Hvis man ikke laver fejl, er det, fordi man ikke laver noget. Man skal selvfølgelig være klar til at indrømme det og rette op, hvis man finder ud af, at noget ikke fungerer, siger René Eriksen, der som en af sine egne mærkesager peger på foreningslivet.

Annonce

For meget bureaukrati

René Eriksen har gennem en længere årrække været spejderleder, og her har han oplevet, hvordan det offentlige bureaukrati kan tage overhånd. Hvis hans egen forening skal låne et lokale på skolen, skal det bookes i en centralt system. Tidligere slog de lige på tråden til skolelederen og aftalte, at de brugte lokalet.

En tættere kommunikation mellem kommunen og foreningerne kan gøre meget, mener han.

- Nogle gange er der regler, som gør, at foreninger eller erhvervsdrivende giver op. Nogle gange ender det måske med, at de laver en fejl, og så får de et slag i hovedet. Her skal kommunen være et serviceorgan og ikke en bussemand. Vi skal hjælpe dem, inden de laver fejl, og de skal turde gå til os, inden vi kommer og siger, at der er lavet en fejl, som skal laves om, siger René Eriksen.

- Vi skal også turde komme til dem, inden de kommer til os. I Hejnsvig IF tænker de måske ikke så meget over, at de skal have fat i Jane eller René, men hvis vi tør slå et smut forbi for at høre, om alt er okay, hører vi måske noget andet. Vi skal være mere opsøgende, supplerer Jane Borg Kjær.

JydskeVestkysten på tur i kommunen

Op til kommunalvalget den 16. november drager JydskeVestkysten ud i kommunens syv byer for at snakke med nogle af de lokale kandidater om, hvad der er på spil for de næste fire år i lige netop deres by.

Denne gang er vi i Hejnsvig.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Annonce