Annonce
Billund

Hejnsvig Kirke fejrer 100 års jubilæum

Hejnsvig Kirke fylder 100 år. Det bliver markeret den 24. november med en festgudstjeneste og efterfølgende frokost i det nye sognehus. Arkivfoto: Torben Glyum
Søndag den 24. november bliver det fejret, at det er præcis 100 år siden, at Hejnsvig Kirke blev udbygget, så den fik det udseende, den har i dag. I dagens anledning vil biskoppen stå for gudstjenesten.
Annonce

Hejnsvig: En 100 års fødselsdag skal fejres. Lørdag den 23. november er det Hejnsvig Kirke i sin nuværende form, der runder det skarpe hjørne, og det bliver fejret den efterfølgende dag.

- Der vil være en festgudstjeneste i kirken med biskoppen, Elof Vestergaard fra Ribe. Derefter vil der være reception og en lille frokost i vores nye sognehus, hvor alle er velkomne til et lille traktement. Her vil der så være lidt taler og sang og fejring, fortæller Jørn Neergaard Olsen, der er formand for menighedsrådet i Hejnsvig Sogn.

Faktisk har der været en kirke i Hejnsvig siden 1200-tallet, men det har flere gange været nødvendigt at udvide kirken.

- Den er bygget af flere omgange. For 100 år siden blev der lavet en tilbygning, hvor kirken blev bygget helt om og udvidet. Selve kirkeskibet blev til koret, og så blev der bygget et nyt skib og tårn i 1919, fortæller Jørn Neergaard Olsen.

Sparekassen bliver til sognehus

Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse har lukket sin filial i Hejnsvig, og dermed stod en bygning tom centralt i byen. Den har menighedsrådet overtaget, og bygningen vil nu blive forvandlet til et sognehus.

Det kræver en del ombygning, som vil gå i gang efter nytår.

Selvom menighedsrådet først formelt overtager bygningen ved årsskiftet, er det her, der vil blive inviteret til reception den 24. november i forbindelse med Hejnsvig Kirkes 100 års jubilæum.

Gudstjenesten den 24. november begynder klokken 10.30.

Annonce

Udvidet flere gange

Fra 1200-tallet bestod kirken blot af et sakristi, men omkring 1600-tallet blev den udvidet med korbygningen. For 100 år siden var det blevet for trangt med pladsen, da der til en almindelig gudstjeneste sagtens kunne komme 300 mennesker. Planen var derfor at rive den gamle kirke ned og i stedet opføre en helt ny.

Det ville arkitekten Harald Lønborg-Jensen, som stod for at komme med et forslag til en ny kirke, imidlertid ikke være med til. I stedet foreslog han en udbygning, så kirkeskibet blev udvidet, mens der blev bygget et nyt tårn samt et våbenhus Det er sådan, kirken ser ud i dag, og det er derfor, den nu kan fejre 100 års jubilæum.

Annonce

Færre kirkegængere

Det var som nævnt pladsmangel på grund af mange kirkegængere, som for 100 år siden førte til en udvidelse af kirken. I dag er det dog noget færre end 300 mennesker, der kommer, når der bliver kaldt til gudstjeneste.

- Det er et problem for alle kirker, at der ikke kommer så mange, men vi synes, den er pænt besøgt. Vi ligger på omkring 30-40-50 stykker på en helt almindelig søndag, siger Jørn Neergaard Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Trekantområdet

Strandkoncerter udskydes: 'Vigtigt at begrænse smittespredning i en fart'

Annonce