Annonce
Haderslev

Hele kirkerummet i domkirken åbnes før tid

Hele kirkerummet i Haderslev Domkirke tages i brug den 1. december. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Lang tids renovering er snart ovre. Hele kirkerummet bliver taget i brug den 1. december.

HADERSLEV: Knap syv månedes bøvl er snart slut. Første søndag i advent tages hele kirkerummet i domkirken i brug igen. Siden 20. maj har håndværkerne fyldt både kirken og pladsen ved kirken i forbindelse med en omfattende renovering.

Annonce

Gennem støvvæggen

Det er hovedskibet og den østlig del af søndre sideskib, der har skullet kalkes, ligesom inventaret skulle sættes i stand. Arbejdet har haft betydelig indflydelse på brugen af kirken. Således er indgangen sket gennem kirkens nordlige dør, og der er etableret nødudgang gennem støvvæggen til kirkens hoveddør, hvilket har givet gangbesværede dårligere forhold.

Gudstjenester har siden 20. maj været holdt i det nordlige sideskib, der blev kalket i 2018. Der har kunnet indrettes 250 siddepladser i den halverede kirke, der dermed har haft samme størrelse som en normalt stor landsbykirke.

Oprindeligt forventede domsognet, at arbejdet ville stå på i cirka ti måneder, men den 1. december kan der holdes gudstjeneste på normal vis med sognepræst Sofie Eriksen som prædikant. Haderslev Drengekor medvirker.

Det letter også presset på de populære gudstjenester den 24. december.

Haderslev Domkirke har siden 2016 været under løbende renovering. Det er den mest omfattende renovering i 300 år, men arbejdet har været tiltrængt. Blandt andet har taget været utæt flere steder, så personalet har måttet gå rundt og flytte spande, når det regnede, og samlet tagsten op efter blæsevejr.

A.P. Møller-fonden har støttet arbejdet med 14 millioner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce