Annonce
Varde

Helge Engelbrecht: Mariehaven kan blive noget helt andet

Mariehaven i Ansager har været truet på eksistensen i forbindelse med coronakrisen. Helge Engelbrecht tror stadig på en fremtid for haven, men der kan komme store ændringer. Foto: Jacob Schultz
Helge Engelbrecht er ved at prøve at indsamle penge til en fortsat drift af Mariehaven. 15. september vil han tage stilling til, hvordan haven kan køre videre, og der kan være store forandringer på vej. Ejerskabet er desuden langsomt ved at overgå til en forening.

Ansager: 15. september vil Helge Engelbrecht gøre status. Han vil fortælle, hvor mange penge der er indsamlet under den redningsaktion, der gik i gang, da det stod klart, at Mariehaven var lukningstruet, og så vil han fortælle om, hvordan han ser en fremtid for Mariehaven.

Han forventer ikke, at haven lukker:

- Jeg har kæmpet for det her altid - det skal være her om 10 år, om 20 år, siger Helge Engelbrecht.

- Det bliver bare i en anden form.

Han fortæller, at det ikke er sikkert, at der fremover vil være penge til et orkester med 11 mand på scenen og til de dyre tv-produktioner. Hvordan det så skal være, kan han ikke sige, men han peger på, at der i år har været daglige, små arrangementer i haven. Måske er det i den retning, han skal kigge.

Annonce

Ikke i nærheden af målet

De små arrangementer har været gratis og har været en måde at lokke folk i haven, hvor de er blevet tilbudt at købe folkeaktier. Magnus Dahlmann har været involveret i redningsaktionen gennem en støttegruppe, der nu har nedlagt sig selv. Han fortæller, at da støttegruppen nedlagde sig selv, var der indsamlet cirka 600.000 kroner i folkeaktier.

Sagen kort

  1. I 2009 åbnede Helge Engelbrecht Mariehaven med en stor koncert, hvor der var over 1000 gæster. Siden da har haven været kendt for koncerterne med et stort publikum.
  2. Sommersang i Mariehaven er dog kommet endnu længere ud end blot til det store publikum i haven. Det er blevet transmitteret i tv. I første omgang var det på DR1, mens koncerterne de senere år er blevet vist på DK4.
  3. Med coronakrisen blev de store koncerter forbudt, og også de mindre arrangementer i Musik-Galleriet, som Helge Engelbrecht også ejer, blev ramt. Pengene slap op, og siden har frivillige og musikere bakket op i et forsøg på at redde Ansagers musikhave. Desuden har fans og borgere købt folkeaktier.

Helge Engelbrecht vil ikke komme ind på tal før 15. september, men han siger åbent, at han ikke har fået de penge i kassen, som er nødvendige for at fortsætte som før.

- Vi er ikke i nærheden af det mål, som vi havde håbet på, siger han.

Han fortæller, at målet var at indsamle én million kroner i Ansager, én million kroner fra kunder og gæster og én million kroner fra Varde Kommune.

Annonce

Forening skal sikre driftsstøtte

Både Helge Engelbrecht og Magnus Dahlmann, der har været involveret i redningsaktionen, ser det som essentielt for Mariehavens fremtid, at haven begynder at få noget offentlig støtte. Det kræver ændringer i ejerskabet.

- Man kan jo ikke få støtte til en privatejet virksomhed, siger Magnus Dahlmann.

Helge Engelbrecht fortæller, at han har stiftet en forening, der i første omgang skal overtage mere og mere af ansvaret for aktiviteterne i Mariehaven.

- De første medlemmer i min forening er alle vores hjælpere og hele mit sangkor og alle, der arbejder hernede, siger han.

Annonce

Skal overtage Mariehaven på sigt

På sigt skal foreningen også overtage aktiverne i Mariehaven.

- Det bliver ikke i morgen. Det kommer løbende i løbet af nogle år, siger Helge Engelbrecht.

Helge Engelbrecht fortæller, at Mariehaven slet ikke har fået indsamlet de midler, som han havde håbet på. Foto: Jacob Schultz

Han fortæller, at det er nødvendigt, at foreningen oparbejder noget kapital, så den kan købe scener, bygninger og andet af ham:

- Det er ikke, fordi jeg skal tjene penge på det, men jeg skylder jo penge væk, og det skal betales på den lange bane, siger han.

Helge Engelbrecht fortæller også, at han er i dialog med Varde Kommune om, hvordan Mariehaven kan komme i betragtning til kommunal driftsstøtte.

Varde Kommune har tidligere kun villet give et sponsorat, men kommunen og Mariehaven har ikke kunnet blive enige om vilkårene.


Jeg har kæmpet for det her altid - det skal være her om 10 år, om 20 år.

Helge Engelbrecht om Mariehaven
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce