Annonce
Varde

Helge Engelbrecht trækker stikket: Ingen Mariefestival næste år

Helge Engelbrecht under afviklingen af Mariefestivalen i sommer. Næste år bliver der ingen - og det er hans beslutning. Arkivfoto: John Randeris

Der bliver ikke en Mariefestival i Ansager næste år. Helge Engelbrecht mangler kræfterne, blandt andet på grund af sygdom i familien.

Ansager: Onsdag blev det meldt ud, at der ikke bliver Mariefestival i Ansager i år. Beslutningen er Helge Engelbrechts. JydskeVestkysten fanger ham i toget på vej til København.

- Der er ikke så meget andet i det, end at vi har hænderne fulde med alt andet, også i forhold til 2019, hvor vi har 10 års jubilæum i Mariehaven og 20 års jubilæum i Musikgalleriet, siger han og fortsætter:

- Vi skal heller ikke på turné næste efterår, derfor holdt vi familieråd og blev enige om at give den en pause.

Begge dine brødre er ramt af sygdom, spiller det ind?

- Det har ikke været afgørende. Det er ikke overskriften i det her, men jeg er blevet værge for min bror, John, der fik en dobbelt bypass i foråret, som forløb uheldigt. Han vågnede først tre uger senere, og i dag kan han stort set bevæge højre hånd, og er kommet på plejehjem i Vejle. Han har et stort hus, vi skal have tømt og solgt.

- Min lillebror Mads skulle have taget vagten, men han fik en blodprop for to måneder siden, og han kommer sig heldigvis så nogenlunde, men han kan ikke påtage sig det her.

Annonce

Mariefestival

I 2017 blev Mariefestival afviklet i Ansager for femte gang.Med omkring 2000 publikummer, 500 musikere, 200 koncerter og 20 scener.

Pensionist i mandags

Du bliver jo heller ikke yngre?

- Jeg er lige blevet folkepensionist i mandags, jeg er faktisk på min første togtur med pensionistrabat.

Kan byen ikke løfte Mariefestivalen uden dig?

- Det tror jeg ikke. Hele det musikalske netværk, det er jo mig. Jeg prøvede sidste år, at få nogen til at tage over, men det er en kæmpe mundfuld. Det tager arbejdsmæssigt to-tre måneder for mig at planlægge en festival.

- Men de er selvfølgelig kede af det derhjemme i byen og kan ikke rigtig forstå det, og det er selvfølgelig ærgerligt, men det er lidt for stor en mundfuld for mig, så det er mig, der har truffet den beslutning, siger han og fortsætter:

- Jeg tror nu ikke, der sker alverden ved det. Vi får lige et år til at trække vejret, så kommer vi stærkt tilbage i 2019. Der er meget kraft i den festival. Den gør noget, der er rigtig godt for mange mennesker. Målt i antal, er den kun en tiendedel af Mariehaven, men vi måler ikke alt i antal, men i sammenhængskraft, og der er festivalen meget større.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Farlig aktion får følger

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce