Annonce
Varde

Helge Engelbrechts udvidelse af Mariehaven falder til jorden

Helge Engelbrechts "Sommersang i Mariehaven" er en kæmpe attraktion, hvorfor han gerne ser plads til 1.000 flere publikummer på den modsatte side af Ansager Å. Men det er ikke muligt, da det er beskyttet natur. Arkivfoto: Christer Holte

Et lokalplansforslag giver ikke som ønsket Mariehaven mulighed for at udvide med 1.000 publikummer. Paragraf 3-beskyttet natur er en hindring.

Ansager: Det, der gør Mariehaven til noget ganske særligt ud over musikken, er dens beliggenhed ned til Ansager Å. Men selv samme beliggenhed sætter nu en stopper for en markant udvidelse af Mariehaven.

- Nu får vi en lokalplan, der dækker det hele, men den hjælper kun det halve, siger musiker Helge Engelbrecht, som sammen med sin hustru, Rie, har bygget Mariehaven op til Danmarks svar på Nashville.

Han er dybt skuffet over, at det ikke er lykkedes at få lov til at lave et publikumsområde til 1.000 ekstra gæster på den modsatte side af åen. I dag er der 1.350 pladser i Mariehaven. Området på den modsatte side ejes af Varde Kommune, hvor Helge Engelbrecht gerne så to broer anlagt. Men det er paragraf 3-beskyttet natur, hvorfor det på ingen måde er muligt.

Annonce

Lokalplansforslaget

Lokalplansforslaget sendes nu i offentlig høring i fire uger. Lokalplansforslaget afløser lokalplan 3.7 Ansager fra 14. september 1993 og Lokalplan 44 - Musikgalleriet i Ansager fra 7. oktober 2008.I vid udstrækning følger den nye lokalplan restriktionerne og kravene i lokalplanen fra 2008.

Der må maksimalt holdes udendørskoncerter ti dage om året og maksimalt 60 timer i alt. Det er tilladt af øve dagen inden koncerter i maksimalt tre sammenhængende timer.

På Åkrogen må der i seks uger om året opstilles tribuner og pavilloner i forbindelse med arrangementer. For at lette opstilling af pavilloner må der etableres punktfundamenter på Åkrogen.

I paragraf 3-området må der som det eneste sted anlægges bræddestier.

Området i den nye lokalplan dækker begge sider af Ansager Å. Lokalplansforslaget kommer nu i høring i fire uger. Kort: Varde Kommune

Ulovlig broanlæg

Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik, kigger tilbage på den egentlige årsag til, at Varde Kommune nu efter syv års arbejde kommer med en ny lokalplan. Det var et ulovligt anlagt broanlæg på samme strækning, som Helge Engelbrecht efter påbud fra kommunen måtte fjerne. I alt konstaterede kommunen efterfølgende 12 ulovlige forhold i Mariehaven i 2011. Både scenen og det store telt er ifølge den gældende lokalplan for Mariehaven ikke lovlige. Det bliver de med en vedtagelse af den nye lokalplan.

- Det ville være op ad bakke at lave to broer det samme sted igen, siger Preben Friis-Hauge.

Men lidt længere opstrøms i Ansager Å vil der være mulighed for at lave en mindre bro fra Åkrogen til Mariehaven. Op på Åkrogen må der i forbindelse med arrangementer stilles tribuner og pavilloner op.

- Så må Mariehaven være glade for det eller finde andre løsninger, siger Preben Friis-Hauge

Tre års spildt arbejde

Det kommer ikke til at ske:

- Det er tre års spildt arbejde. Sådan er det. Vi kommer ikke videre, desværre. Vi klarer det med det, der er, siger Helge Engelbrecht.

De konservatives Niels Christiansen finder, at den nye lokalplan er det bedst opnåelige for Mariehaven og naturen.

- Nu bliver der styr på tingene. Det er ikke et tag selv-bord, siger Niels Christiansen.

Han vil dog arbejde for, at den ny lokalplan gøres endnu mere præcis i sin ordlyd.

- Historien siger, at det skal skrives ret præcist, siger Niels Christiansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce