Annonce
Sønderborg

Helge Larsen siger stolt farvel til byrådet

Det er ikke til at se det, men formanden for Sundhedsudvalget Helge Larsen fylder altså snart 67 år. Foto: Jens Eilertsen
Formanden for sundhedsudvalget har været den gennemgående politiske person på den sundhedspolitiske scene gennem mere end 13 år. Men der er slut næste år - han stiller ikke op til valget i 2021. Der er mere brug for mig hjemme, siger den 66-årige udvalgsformand.
Annonce

Sønderborg: Helge Larsen (S) har været aktiv i politik siden 1997 - først i byrådet i Augustenborg, så i det sammenlægningsråd, der blev etableret i forbindelse med kommunesammenlægningen, og siden i storkommunens byråd.

Han har været den eneste gennemgående politiske personlighed på sundhedsområdet i 13 år. Men det er slut nu. Kommunens "sundhedsminister" har besluttet, at han ikke stiller op ved kommunalvalget næste år.

Den beslutning træffer han blandt andet, fordi hustruen har været gennem et kræftforløb. Hun er nu raskmeldt, men er stadig så mærket af forløbet, at Helge Larsen synes, at han bør være hjemme noget mere. Han kan ikke svare på, om han også ville have forladt byrådet, hvis hustruen ikke var blevet syg, men siger dog, at det nok er klogt at stoppe, mens helbredet er godt. Helge Larsen fylder 67 år.


Statens Institut for Folkesundhed har to gange kaldt Sønderborg Kommune for en rollemodel, når vi snakker sundhedsfremme og forebyggelse, men vi er langt fra vores mål.

Helge Larsen, sundhedsudvalgsformand


Helge Larsen er fra Fyn, og han kom i 1982 til Sønderborg med hustruen for at blive lærer på Idrætshøjskolen. Senere fik han job på Statsskolen - et job han forlod for et år siden. Han har været frivillig hjælper gennem 25 år og modtog Idrætslederprisen, som blev overrakt af daværende borgmester Ingolf Winzor.

På et tidspunkt var han formand for Samvirkende Idrætsforeninger i Sønderborg Kommune, og i dag sidder udvalgsformanden også i bestyrelsen for SønderjyskE's herrehåndbold.

Annonce

Ingen afstemninger

I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2006 blev sundhedsområdet lagt ud til kommunerne, og det endte hos Helge Larsen. Der har det så ligget siden, og udvalgsformanden siger stolt, at der ikke i den tid har været en eneste afstemning i udvalget. Medlemmerne er altid nået til enighed.

Borgernes sundhed er noget, Helge Larsen tager alvorligt - og noget han tager nogle tærsk for. Han begyndte allerede i 2006 at arbejde med små rygestopprojekter, og det er nu mundet ud i røgfri arbejdstid for kommunens ansatte.

Helge Larsen måtte også lægge til prygl på de sociale medier, da han sagde, at forældre til usunde børn burde genopdrages.

- De er ikke deres ansvar bevidst, når vi taler om at give deres børn en sund opvækst, sagde han dengang - og det står han ved.

Annonce

Mange overvægtige

- Statens Institut for Folkesundhed har to gange kaldt Sønderborg Kommune for en rollemodel, når vi snakker sundhedsfremme og forebyggelse, men vi er langt fra vores mål. Fedmeudviklingen, drukvaner, unges rygning og den mentale sundhed bekymrer mig. Mere end hver anden i Sønderborg Kommune er overvægtig, siger Helge Larsen.

Han føler, at det er en sundhedsudvalgsformands pligt at gribe ind, når usunde vaner lægger personer i graven for tidligt.

- Tidligere var min holdning, at det var op til den enkelte, om han eller hun ville æde eller drikke sig ihjel, men nu synes jeg, at personlige frihedsgrader er nødt til at blive afbalanceret med økonomisk ansvarlighed. I 2020 betaler vi 360 millioner kroner for borgernes ophold på sygehuse og besøg hos lægen. Vi skal stadig informere og motivere, men jeg står ved, at vi bliver nødt til at være næsten formynderisk, for der er personer, som har brug for en håndsrækning, når vi snakker sundhed, siger Helge Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce