Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Anemoner tilhører en mangfoldig slægt

Den hvide anemone, som vi kender den fra skoven (Anemone nemorosa), var i den skyggefulde del af haven, da vi flyttede ind. Nu vokser den i skovbedet i halvskygge. Foto: Helle Troelsen
Anemoner gør mig altid blød om hjertet, når bøgeskoven står lysegrøn i foråret, og skovbunden er dækket af et tæppe af hvide anemoner. Og når høstanemonerne slutter sensommeren af med et flor af lyserøde og hvide blomster på lange stilke.

Der er en mangfoldighed af sorter, der afløser hinanden med blomstring næsten hele vækstsæsonen. Hver og en er umådelig smuk.

Anemoner hører til blandt mine favoritter i haven, og de er ofte genstand for mange af mine blomsterfotografier. Særligt fordi de har så fine og karakteristiske støvdragere i varierende former. Nogle er svære at se, for de gemmer sig i et væld af blomsterblade, fordi anemonerne også findes i halvfyldte og fyldte udgaver.

Gul anemone (Anemone ranunculoides) er som små, smørgule prikker i skovbedet. Foto: Helle Troelsen

Anemoneslægten

Anemoneslægten vokser vildt mange steder i verden. Den består af cirka 150 arter. De vilde anemoner har krybende eller knolddannede jordstængler, så de kan brede sig som et tæppe ud over åbent landskab og i skovene, for de foretrækker forskellige vækstforhold.

Jeg vil koncentrere mig om de sorter, der trives i haverne i Danmark.

Anemonen er en staude og vil komme igen år efter år.

Når anemonerne først har fået fat i haven, er de meget nemme at have med at gøre. Jeg har dog gjort den erfaring, at mange af de fyldte og forædlede sorter er mindre robuste, og de kan forsvinde efter få år.

Jeg vil præsentere jer for nogle af de anemoner, der bor i Troensehaven. I april og maj blomstrer de tidlige, lave anemoner, som visner væk efter blomstringen. Men så kommer de sommerblomstrende anemoner, der er middelhøje, og til sidst de høje høstanemoner, der slutter sommeren af i haven.

Annonce

Hvid anemone

Den hvide anemone, som vi kender fra skoven (Anemone nemorosa), var i den skyggefulde del af haven, da vi flyttede ind. Her har jeg anlagt et skovbed med vækster, der foretrækker delvis skygge under høje træer. Denne anemone bliver cirka 15 centimeter høj og breder sig ved jordstængler. Den er meget let at dele og fordele, så den dækker et større område. Den visner ned efter afblomstring i maj. Hele planten er giftig.

Denne fine fyldte anemone (Anemone Nemorosa Bracteata Plena) blev plantet efter alle forskrifter, nu er den pist væk. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Gul anemone

Den gule anemone (Anemone ranunculoides) minder meget om den hvide i udseende, dog er den gul i stedet for hvid. Ranunculoides betyder ranunkel-agtig og hentyder til den gule farve. Den foretrækker at vokse i muldrig jord. Trives den i haven, er det en indikator på, at jorden er næringsrig og muldrig.

Den blå Balkananemone (Anemone blanda) må ikke forveksles med den blå anemone, der vokser i kalkrig jord på skråninger. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Blå anemone

Jeg har engang fået en aflægger af en blå anemone, men den vil ikke gro i min have. Den vokser naturligt på kalkrig, muldet bund i skove, på skråninger og skrænter, og ofte hvor vind- og terrænforhold bevirker, at der ikke samler sig for mange visne blade. Det er måske årsagen til, at den ikke vil bo hos mig. For i efteråret dækkes alle mine bede af et tykt lag visne blade.

Blå anemone fylder for eksempel skovbunden ved Møns Klint.

Fransk anemone ”The Bride” (Anemone coronaria) har næsten fløjlsagtige kronblade på blomsten. Den er yndig, når den står dugfrisk med regndråber efter et regnskyl. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Balkan-anemone

Blå anemone må ikke forveksles med Balkan-anemone (Anemone blanda). Det latinske navn blanda betyder ”charmerende”, hvilket den bestemt også er. Denne sort vokser vildt i det sydøstlige Europa. Om foråret sælges den som potteplanter, som man kan plante i krukker og senere ud i haven. Den blomstrer ret tidligt - på samme tid som skovanemonerne. Dens oprindelige farve er blå, men man har fremavlet nogle sorter i hvide og rosa blomsterfarver.

Jeg bruger Balkan-anemoner som bunddække under løvtræer, for den foretrækker en jord, der tørrer ud om sommeren. Den visner ned efter blomstring.

Sommeranemone (Anemone sylvestris) blomstrer om sommeren, deraf navnet. Den frøsår sig villigt og danner fine tuer rundt omkring i kanten af bedene. Den beholder bladene indtil efteråret og fungerer godt som bunddækkende kantplante. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Fransk anemone

Den franske anemone (Anemone coronaria) er helt fantastisk i buketter. Den køber jeg som småknolde, jeg lægger i jorden. Den lever ikke så længe, men kan godt tage et par år i haven, særligt hvis vintrene er milde. Det skyldes måske, at den oprindelig kommer fra lande ved Middelhavet.

Egentlig burde jeg ikke dyrke den herhjemme, for dansk er den ikke. Men den er så utrolig smuk, så jeg nyder den, så længe det varer. Den bliver lidt højere end de tidlige anemoner, cirka 30 centimeter, og blomstrer i maj. Blomsterne er også lidt større med en omkreds på 5–8 centimeter og fås i mange nuancer af farver, for eksempel hvid, rosa, rød, lilla og blå. Mange er blevet fremavlet til at have flerfarvede kronblade. Jeg holder nu mest af de klassiske hvide og blå franske anemoner.

Anemone dichotoma er en helt ny, mellemhøj sommeranemone, der med sit lette og elegante udtryk er plantet ud mellem andre stauder i det hvide bed. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Sommeranemone

Sommeranemone (Anemone sylvestris) er en tidligt blomstrende, staudelignende anemone. Den er løvfældende i efteråret, men beholder bladene hele sæsonen. Den frøsår sig villigt og danner fine tuer rundt omkring i kanten af bedene i Troensehaven. Her dækker den hurtigt helt for lyset, så den kan fungere som bunddækkende kantplante.

Den blomstrer om sommeren, deraf navnet, med fine, hvide, åbne blomster. Den bliver omkring 30 centimeter høj. Hos mig starter blomstringen allerede i maj og fortsætter hen over juni. Nogle gange finder den på at remontere, og så sender den endnu et flor i sensommeren.

Sommeranemonen har krybende jordstængler, der forgrener sig. Derfor er den også god at dele, hvis man vil formere på den.

Jeg har en fyldt anemone, der blomstrer samtidig med sommeranemonerne. Jeg kender ikke navnet, men holder så meget af denne lille, fine blomst, der desværre ikke kan formeres fra frø. Så den er nok steril og fremavlet beskyttet på et gartneri. Jeg leder stadig efter den.

En fyldt sommeranemone af ukendt navn, passer jeg godt på, for den må helst ikke forsvinde fra mit hvide bed. De fyldte sorter er ikke så robuste som de enkeltblomstrende anemoner. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Anemone cylindrica

Jeg har i år opdaget en ny anemone med navnet Anemone cylindrica. Jamen, hvor er den smuk! Den bliver middelhøj, cirka 50 centimeter, og har hvide, enkle blomster på høje stilke med blomster, der kigger opad. Så behøver man ikke ligge på knæ for at se den ind i ”øjnene”. Den afløser blomstringen hos sommeranemonen.

En anden, senere blomstrende sommeranemone, Anemone dichotoma, som jeg heller ikke kan stå for, har lette blomsterstilke med hvide enkle blomster, der også kigger opad. Den har jeg plantet ud imellem de andre hvide stauder i mit farvekoordinerede bed holdt i hvidt. Den blomstrer fra slutningen af maj til langt hen på sommeren.

Høstanemonerne (Anemone hupehensis) blomstrer i sensommeren. Den kønneste er nu den hvide ”Honorine jobert”, der er knap så invasiv som den rosa, almindelige sort. Den bliver også knap så høj, ca. 120 cm. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Anemone multifida ”Rubra”

For et par år siden købte jeg denne lyserøde anemone, Anemone multifida ”Rubra”, til at vokse i krukker. Det klarede den rigtig fint. Efter afblomstring røg den ud i mit lyserøde ”tøsebed”, hvor den efterhånden er vokset til og præsenterer sig så flot.

Den breder sig ikke hurtigt, så man skal plante flere sammen, for at få den til at fylde i bedet. Jeg er blevet så glad for den, at jeg har købt flere, som jeg har plantet ud hist og her. Farven er nemlig så yndig, at den klæder alt det andet så fint. Nogle gange kan den rosa farve være lidt svær at ramme, for den varierer i en uendelighed, og nogle rosa stauder er mildest talt ikke ret kønne og deres farve passer ikke ind sammen med andre lyserøde nuancer. Men det gør farven på denne anemone til gengæld.

Den bliver mellem 30 og 40 centimeter høj og har små fine, fligede blade, helt anderledes fra andre anemoner, jeg har i haven. Den kan vokse både i sol og halvskygge og vil helst ikke stå for skyggefuldt. Den blomstrer fra slutningen af maj til et stykke hen i juni. Den er en staude, hvis findelte blade ikke visner ned efter blomstringen, men først i det sene efterår.

Den almindelige høstanemone breder sig gevaldigt, så det er med at dele den, inden den overtager hele bedet. Men køn er den. Foto: Helle Troelsen

Høstanemone

I juli holder anemonerne sommerferie, ligesom jeg også gør. Men når vi starter op igen i haven i august, så dukker høstanemonerne op (Anemone hupehensis) med flotte hvide og rosa blomster på høje stængler på op til 150 centimeter. Nogle er enkeltblomstrende, andre er forædlede sorter med fyldte blomsterhoveder.

Den hvide sort ”Honorine Jobert” er så yndefuld og den er også lidt mere sart end den almindelige, rosa høstanemone, der nemt breder sig i hele bedet, hvis ikke man holder den i ave. Den udkonkurrerer den hvide, så man skal huske at plante dem langt fra hinanden.  

Der findes spændende, nye, hybride sorter af anemoner, der har andre farver på bagsiden af kronbladene. Her er det sorten ”Wild swan” med lyslilla farver på bagsiden af kronbladene. Foto: Helle Troelsen

Hybrid-typer

Der findes mange sorter af sent-blomstrende anemoner. Gartnerierne har fremavlet nogle hybrid-typer, der har mørke farver på bagsiden af kronbladene, blandt andet den rosa ”Splendens”. Der findes også en hvid høstanemone med hvid forside og kølig, lilla bagside, Anemone hybrid ”Wild Swan”. Jeg så den for første gang ved CPHgarden 2019 i en af showhaverne. Så måtte jeg jo også lige have et par planter af denne sort med hjem. Nu venter jeg bare på at se, hvordan den arter sig i mit hvide bed.

Der findes yndige, halvfyldte sorter, for eksempel ”Pamina”, der ikke bliver så høje som de enkeltblomstrende. Den er virkelig fin, både i farve og form.

En fyldt yndig sag, jeg stiftede bekendtskab med forrige år er ”Tiki Sensation”. Jeg startede med at plante den i det hvide bed, men fandt ud af, at den afblomstrer i en rosa farve. Så den røg over til tøserne i ”tøsebedet”.

Denne anemone (Anemone hybrid ”Splendens”) har en næsten bordeauxfarvet bagside på kronbladene. Den ligner den rosa høstanemone og breder sig også villigt. Foto: Helle Troelsen

Opret kobjælde

Kobjælde (Anemone pulsatilla) hører også til anemonefamilien. Det vidste jeg ikke, før jeg gik til tasterne med denne artikel. Den har jeg ellers mange af i haven, og jeg frøformerer på den, og den spirer villigt. Jeg har den i mange forskellige farver.

En smuk, fyldt sort (Anemone hybrid ”Tiki sensation”) er kommet op i mit rosa bed. Jeg har været spændt på at se, om den er hårdfør, eller om den forsvinder ligesom mange andre af de fyldte sorter. Foto: Helle Troelsen

Anemoner hører til i en have

Der er ingen tvivl om, at anemoner hører til i en have, synes jeg. Den passer ind til både den romantiske cottagehave, villahaven, den minimalistiske have, landbohaven, i krukker på altanen og i store parker. Der findes sorter til enhver smag, og jeg kan ikke begrænse mig, heller ikke når det gælder anemoner.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvor meget feriesamvær har jeg som far ret til?

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Kvinde blev pludseligt vækket midt om natten: Rygte om særligt indbrudstrick og mange indbrud afkræftes af politiet

Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det forsætter, selv om han er gået på pension

Sport

Holdlæge kvitter Esbjerg i protest mod kritiseret træner

Erhverv For abonnenter

Nichemejeri: 400 ton ost om året tager nu en bæredygtig drejning

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Covid-19 har sat internationalt marked på skrump

Nordtyskland

Prognose: I weekenden bryder trafikken sammen på motorvejene lige syd for grænsen

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

EfB

Tilbageslag inden sæsonpremieren: Hyballa må klare sig uden sin bedste angriber

Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Kolding

Slagsmål mellem unge og arbejdere satte arbejde helt i stå: Nu går arbejdet med nyt atletikanlæg snart i gang igen

Annonce