Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Rodfrugter og kål hører årstiden til

Foto: Helle Troelsen

Jeg hører ofte mig selv sige, at man skal nyde de afgrøder, som sæsonen byder på, for der smager de allerbedst. Rabarber og asparges hører foråret til. Jordbær skal spises solmodne i midsommeren samtidig med, at der er friske ærter.

Nu er der ikke så meget tilbage i køkkenhaven andet end rodfrugter og kål. Til gengæld er de så sprængfyldte af vitaminer, at de giver energi til at modstå trætheden i vinterens mørke og kulde.

Egentlig har man adgang til kål hele vinteren, og jeg nyder hver dag at nappe blade af, som jeg spiser al dente i stedet for en vitaminpille. Jeg tror på, at det er langt sundere.

Annonce

I jorden står pastinak og jordskokker, som sagtens klarer frosten. Men vi har travlt med at spise rødbeder og selleri op, for de kan ikke overvintre i jorden.

Ugens opskrift er sund og mættende og består af selleri-pomfritter med hvidløg/citron-topping. Dertil tilberedes sprødstegt grønkål med æbletern og valnødder, stegte kyllinge-inderfileter og hjemmelavet aioli.

Til fire personer

Sellerifritter:

1 stort sellerihoved

1 økologisk citron (skallen)

3 fed hvidløg

3 spsk. olivenolie

Salt og peber


Sprødstegt kål med kylling:

1 hel stok - eller en stor pose frisk grønkål

3 spsk. olivenolie

100 gram valnødder

2 søde spiseæbler

1 økologisk citron (saften)

450 gram kyllinge-inderfilet

Frisk timian

2 fed hvidløg

Salt og peber


Hjemmelavet aioli:

2 pasteuriserede æggeblommer

1 tsk. sennep

1 tsk. citronsaft

3 fed hvidløg

2,5 dl olivenolie

Salt og peber

Annonce

Sådan gør du

Start med at tage ingredienser til aioli ud af køleskabet, så de opnår stuetemperatur. På denne måde undgår man, at aiolien skiller.


Sellerifritter: Rengør og skræl selleriknolden. Skær den i tynde stave. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Hæld olivenolie i en lille skål med revet citronskal og presset hvidløg. Smag til med salt og peber. Hæld det over selleristavene. Bag dem i almindelig ovn ved 200 grader i cirka en halv time, eller til fritterne er gyldne og sprøde i enderne.


Sprødstegt kål med kylling: Skyl grønkålen, rib bladene og skær dem i grove stykker. Varm olivenolien op i en wok og rist kålen ved høj varme i kort tid, til kålen er sprød i kanten og stadig har bid. Tag det af varmen og afkøl.

Hak valnøddekernerne i grove stykker, skyl og skær æblet i små tern. Behold skrællen på æblet. Bland kål, æbler og valnødder sammen, pres citronsaft over og drys med lidt salt og godt med friskkværnet peber.

Varm lidt olie op i wokken. Vend kyllingestykkerne i en blanding af frisk timian, presset hvidløg og salt og peber. Steg kyllingestykkerne ved middel varme, til de er er møre og gyldne. Anret dem oven på det ristede grønkål med æbler og valnødder. Server med citronbåde, hvis man ønsker retten mere syrlig.


Aioli: Tjek at alle ingredienser har opnået stuetemperatur. Pisk æg, sennep, citronsaft og presset hvidløg sammen. Hæld olivenolien i - i en meget tynd stråle - imens der piskes med en håndmikser. Fortsæt med at piske, til aiolien har en tyk, cremet konsistens. Smag den til med salt og friskkværnet peber.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

De ældste elever på lokal skole er sendt hjem: En forælder er ramt af den nye omikron-variant

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Esbjerg

Nu skal palleløfteren være selvkørende: Robotfirma og producent af internt transportudstyr i samarbejde

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Erhverv

Fylder 70 til jul: Advokat stopper som partner, men fortsætter med paragrafferne

Tønder

Politijagt med 160 kilometer i timen: Blev stoppet med søm-måtte

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Aabenraa

Hver weekend står folk i kø: Folkene bag skinnecyklerne er overraskede over succes

Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

EfB

EfB-podcast: Derfor bør EfB overveje at sælge Mads Larsen i vinterpausen

Annonce