Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Ugens opskrift på italiensk rabarber- og rosmarin-is

Foto: Helle Troelsen

Nu tager vi hul på ”ismaskine-sæsonen”. Den har stået stille det meste af vinteren, for her spiser vi ikke så meget is. Det gør vi til gengæld om sommeren. For det meste laver vi is på en basis af æggesnaps og flødeskum, også kaldet parfait-is, og så tilsætter vi sæsonens bær og frugt.

Men italienerne har opfundet en lettere udgave, der er lavet med meget mælk. Det gør den knap så tung sammenlignet med traditionel dansk parfait-is.

Fidusen er, at den italienske is laves af en kogt creme, der efter afkøling ryger i en ismaskine. Den bedste is får man altså, når den langsomt fryser under konstant omrøring. Og det er svært med håndkraft.

Annonce

Italienerne elsker is, og når man står foran køledisken i en italiensk isbod, er variationerne utallige. Uhh, det er svært at vælge. Har man blot en basis-is, kan der tilsættes næsten hvad som helst, blot det smager godt.


Italienerne elsker is, og når man står foran køledisken i en italiensk isbod, er variationerne utallige. Uhh, det er svært at vælge.


I denne opskrift har jeg lavet en lidt utraditionel sammenblanding af rabarber og rosmarin. Det har vi lige nu rigeligt af i haven. Rabarberne skyder på livet løs under rabarberklokkerne, og rosmarinbusken er blevet så stor, at vi nemt ville kunne forsyne en hel isfabrik, der producerer rosmarin-is.

Ingredienser

200 g friske rabarber

2 spsk. vand

250 g lyst rørsukker

6 pasteuriserede æggeblommer

4 dl letmælk

2 dl fløde

1 tsk. finthakket rosmarin

Annonce

Sådan gør du

Rabarber skæres i små stykker. Blade fra rosmarin skæres i små stykker, så der er en teskefuld. Rabarber og rosmarin koges sammen med 50 gram sukker og to spiseskefulde vand, til rabarberne får en grødagtig konsistens. Tag det af varmen og køl det af.

Mælk og fløde hældes i en tykbundet gryde og varmes op. Det må ikke koge. Når der kommer små bobler på overfladen, tages gryden af kogepladen.

Sukker og æggeblommer piskes sammen i en skål til en luftig æggesnaps. Pisk derefter mælkeblandingen i æggemassen lidt ad gangen. Massen hældes tilbage i gryden, som stilles over svag varme.

Der røres konstant rundt, til cremen begynder at tykne let. Den må ikke koge op. Så tages den af varmen og trækker i cirka 30 minutter, hvorefter den hældes igennem en sigte.

Rabarbermassen røres ud i cremen, og lad det køle helt ned i køleskab i et par timer, så det er så koldt som muligt, når det hældes i ismaskinen.

Lad isen køre i ismaskinen i omkring 30-40 minutter. Den kan serveres direkte eller hældes i bøtter og opbevares i fryseren til senere brug.

Hvis man ikke ejer en ismaskine, kan massen fyldes i en skål, som sættes i fryseren. Efter cirka en time piskes den igennem og stilles tilbage i fryseren. Efter endnu en time gentages piskningen, og isen stilles igen tilbage i fryseren.

Dette gentages i alt cirka fire gange med en times mellemrum, inden den er klar til servering.

Isen portionsanrettes i høje isglas og pyntes med en stilk rabarber og en kvist rosmarin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce