Annonce
Kultur

Helles bog om Jutlandia solgt til filmatisering: - Det havde jeg ikke set komme

Helle Juhl er en erfaren forfatter med en lang stribe bøger bag sig. Men det er første gang, der er udsigt til, at et af hendes værker bliver til en spillefilm. Pressefoto
Måske kommer der en film, som bygger på den bog, Helle Juhl har udgivet om Jutlandia. Sdr. Bjert-forfatteren har i hvert fald solgt filmrettighederne til sit manuskript. Det ene selskab er ejet af den nykårede Oscar-vinder Thomas Vinterberg.

Kolding: Helle Juhls bog Jutlandia - Krig, kald og kærlighed er solgt til filmatisering. Og der er tilmed en smule Oscar-drys over projektet, da aftalen er lavet med produktionsselskaberne Outline Film og Show me the money. Sidstnævnte er ejet af Thomas Vinterberg, som under stor mediebevågenhed netop har vundet en Oscar for sin film Druk.

Det er hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, samt producer Caroline Blanco, som har fået øjnene op for de muligheder, der ligger i Helle Juhls bog, og har købt filmrettighederne. Caroline Blanco har senest produceret spillefilmen Dronningen, mens Helene Reingaard Neumann har spillet med i flere film af Thomas Vinterberg - blandt andet i Druk.

Helle Juhl er en erfaren forfatter med en lang stribe bøger bag sig. Men det er første gang, der er udsigt til, at et af hendes værker bliver til en spillefilm. Pressefoto

- Jeg havde slet ikke set muligheden komme. Men jeg synes, det er vanvittigt spændende, om det ender med at blive en film eller ej. Det vil selvfølgelig glæde mig, hvis det lykkes, siger Helle Juhl, som har siddet derhjemme i Sdr. Bjert og arbejdet på sin bog, der i høj grad bygger på dagbogsnotater fra to sygeplejersker, som var med på hospitalsskibet Jutlandia mellem 1952-1953.

Annonce

- Det glæder mig, at de pårørende til bogens to dagbogsskribenter også ser frem til engang at se de gæve Jutlandia-sygeplejerskers historie udfoldet på film. Det betyder meget for mig, idet de har en stor andel i bogen, siger Helle Juhl.

Stolt og beæret

Hendes bog udkom i slutningen af februar, og der gik ikke længe før, at Caroline Blanco og Helene Reingaard Neumann viste interesse for at sikre sig filmrettighederne. Nu handler det at rejse penge, så det bliver muligt at realisere en film eller en tv-serie.

- Jeg er både stolt og beæret over, at de kan se en film-mulighed i min bog. Og det vil jeg være, uanset om det ender med at blive til en film eller ej, siger Helle Juhl.

Helle Juhl er uddannet journalist og har blandt andet udgivet bøgerne Husbestyrerinde søges, Der var så dejligt ude på landet, Husmødre og Da Frøken Jensen blev moderne. Arkivfoto: Fuglsang Fotografi

Jutlandia - Krig, kald og kærlighed beretter om de danske sygeplejersker, der ydede humanitær bistand under Korea-krigen på hospitalsskibet Jutlandia fra 1951-53. Mange kender historien fra Kim Larsens landeplage, men Helle Juhls bog giver et unikt indblik i livet ombord på det flydende hospital, både hvad angår krigens rædsler og kaldet til sygeplejegerningen. Jutlandia - Krig, kald og kærlighed indeholder private fotos og dagbogsnotater fra sygeplejerskerne, som ikke tidligere har været publiceret.

Annonce

Stærk og rørende

De to filmproducenter ser bogen som en historie om danske kvinder, der gik forrest, gjorde oprør i en mandsdomineret virkelighed og ændrede nødhjælpen for civile i verdens krigszoner for altid. Det er de glemte heltinders historie, mener Helene Reingaard Neumann og Caroline Blanco:

- Helle Juhls bog fortæller den autentiske beretning om Jutlandia-besætningens oplevelser, relationer og indsats i Korea, og det er vigtigt for os, at beretningen har greb i virkeligheden. Det er en stærk og rørende fortælling, vi glæder os til at bringe til live. Både som et minde fra en svunden tid, men i lige så høj grad, som et bevis på hvilken afgørende forskel stædighed og næstekærlighed kan gøre i verden. Dengang som nu, fortæller Helene Reingaard Neumann og Caroline Blanco i en pressemeddelelse fra forlaget Lindhardt og Ringhof, som har udgivet bogen.

Mere Jutlandia

  • Hvis man gerne vil høre mere om Jutlandia, så kan man læse bogen ”Jutlandia. Krig kald og kærlighed” af Helle Juhl, men man kan også besøge det genåbnede Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding, hvor man for tiden viser udstillingen  ”Jutlandia. Sygeplejersker i Korea-krigen”
  • Ligesom bogen tager særudstillingen  udgangspunkt i de medrivende beretninger i de to dagbøger fra sygeplejersker ombord på Jutlandias 3. togt. Dagbøgerne giver et helt unikt indblik i sygeplejerskernes liv ombord, såvel deres krævende arbejdsopgaver i en krigszone, som fritid og socialt liv både om bord og på landlov i eksotiske egne.
  • Hvert citat er illustreret med fotografier og tilsammen fortæller de en levende historie fra sygeplejerskernes arbejde på det flydende hospital. Sygeplejemuseet har en af Danmarks største samling af billeder fra Jutlandia.
  • Særudstillingen vises året ud.
"Jutlandia - Krig, kald og kærlighed" beretter om de danske sygeplejersker, der ydede humanitær bistand under Korea-krigen på hospitalsskibet Jutlandia fra 1951-53. Bogen indeholder private fotos og dagbogsnotater fra sygeplejerskerne, som ikke tidligere har været publiceret. Bogens forside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce