Annonce
Kolding

Helles indkøbsvogn er proppet med økologi – og hun vil have flere med på vognen

- I Økologisk Landsforening skal vi drive en proces, der ændrer samfundet og vores allesammens adfærd til at blive mere bæredygtig, og det, synes jeg, er sindssygt spændende, siger Helle Borup Friberg. Foto: Økologisk Landsforening
Knap 15 procent af fødevarerne på tallerkenerne er økologiske. Om ti år skal tallet være fordoblet, lyder det fra Helle Borup Friberg, der er administrerende direktør for Økologisk Landsforening. Tirsdag den 30. juni fylder hun 50 år.
Annonce

Kolding: Allerede fra Helle Borup Friberg var helt ung, har der været fyldt med økologiske varer i indkøbskurven, og økologiprocenten er kun steget og steget. Siden 2017 har den økologiske dagsorden også fyldt hendes arbejdsliv, da hun blev administrerende direktør for Økologisk Landsforening.

- Vi har kun ganske få ting i huset, der ikke er økologi. Sådan har det været i mange år. Det hænger ikke kun sammen med mit arbejde, og i dag er udvalget jo også bare blevet større og større. Så jeg er heavy-user af økologi, siger Helle Borup Friberg, der siden 1998 har boet i Kolding og tirsdag den 30. juni fylder hun 50 år.

Hun skiftede i 2017 fra Lego, hvor hun havde en ledende stilling i Lego Education, til Økologisk Landsforening, så i stedet for leg og læring handler det nu om at fremme den økologiske dagsorden i landbruget, og at endnu flere fylder indkøbsvognen med økologiske produkter. Både i Lego og Økologisk Landsforening handler det om at gøre en forskel.

- Lego er også drevet af et formål, hvor det handler om at give børn lige mulighed for at udvikle deres talenter. Så det med at arbejde et sted, der gør en forskel, det ligger ikke fjernt for mig, siger Helle Borup Friberg, der står i spidsen for en forening, der i dag har 3.000 medlemmer, der samlet beskæftiger 52 medarbejder.

Annonce

Hele værdikæden

Foreningen er grundlagt med udgangspunkt i økologisk landbrug, men siden hun tiltrådte, har foreningen fået et meget bredere fokus, hvor den skal være en interesseorganisation for et grønt og bæredygtigt samfund i stedet for en brancheorganisation.


- Forbruget af økologi stiger hele tiden. Det skulle også gerne afspejle sig i den danske produktion, men der er nogle strukturelle ting, vi skal arbejde med.

Helle Borup Fribergm, direktør Økologisk Landsforening


- Vi har tidligere været meget forankret omkring landbruget. Det skal vi fortsat være. Men vi vil gerne have flere ind. Vi har i dag godt 200 virksomhedsmedlemmer, men der er plads til mange flere. Virksomhederne skal hjælpe os med at nå vores målsætning med 30 procent økologisk landbrugsareal og 30 procent i fødevareforbruget i 2030. Visionen er en verden, der handler og tænker økologisk. Skal vi nå det, ved vi, at vi skal have hele værdikæden med. Vi skal have markedet og forbrugerne til at drive efterspørgslen, og køkkener og restauranter til at vise vejen med grønne økologiske måltider. Overskriften er fra jord til bord, siger Helle Borup Friberg.

I dag er 11 procent af landbrugsarealet økologisk, og fødevareforbruget ligger på lige under 15 procent, og det tal er konstant stigende. En stor del af fokus retter sig derfor mod, at en større del af landbrugsarealet bliver økologisk.

- Forbruget af økologi stiger hele tiden. Men det skulle også gerne afspejle sig i den danske produktion, men der er nogle strukturelle ting, vi skal arbejde med, siger Helle Borup Friberg.

Annonce

Ændring af samfundet

Det grønne tankesæt betyder, at fødselaren har skiftet benzinbilen ud med en elbil. Der er skåret ned på flyrejser og kødforbruget.

- Jeg og familien har altid haft stor fokus på den grønne omstilling. Men det har meget været rettet mod energi og transport. Men for fire-fem år siden begyndte jeg at læse mere om fødevarer, og hvor stort et aftryk det har i forhold til miljø, dyrevelfærd og klima. Der kunne jeg bare mærke, at det var noget der ramte mig. Det er nært og noget, der betyder noget for alle. I Økologisk Landsforening skal vi drive en proces, der ændrer samfundet og vores allesammens adfærd til at blive mere bæredygtig, og det, synes jeg, er sindssygt spændende, Helle Borup Friberg.

Blå bog

Helle Borup Friberg er uddannet cand. negot fra Syddansk Universitet og University of San Francisco i 1995. Efter ca. 10 år som Head of Operations and Digital Platform i Lego Education tiltrådt som administrerende direktør i Økologisk Landsforening i 2017.

Hun sidder i bestyrelsen for Juliana Drivhuse, Århus Arkitektskole og Care Danmark og næstformand i ØkologiRådgivning. Medstifter af netværket Bestyrelseskvinder. Hun bor i Kolding, gift med Peter Friberg, der er selvstændig it-konsulent, og deres tre børn på 22, 19 og 16 år. Hun er aktiv i Kolding Badmintonklub, hvor hun også selv spiller badminton.

Helle Borup Friberg har tidligere været i Lego og er medstifter af netværket Bestyrelseskvinder. Foto: Økologisk Landsforening
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce