Annonce
Aabenraa

Hells Angels-supportere i sønderjysk landsby til ekspert: Hvor er din dokumentation?

Det er her, i en ejendom på Aabenraavej 38 i Holbølmark pr. 6340 Kruså, Devils Choice, supportere for Hells Angels, er ved at etablere sig. Arkivfoto: Claus Thorsted

"Rockersupportere er kriminelle mænd på offentlig forsørgelse". Nogenlunde sådan lød den beskrivelse, rockerekspert Christian Klement gav af rockersupportere som Devils Choice, der er flyttet til Holbøl syd for Aabenraa. Det har fået HA-supporterne til at svare igen.

Holbøl: Det hører absolut til sjældenhederne, at Hells Angels-supporterne Devils Choice MC Danmark udtaler sig til medier, men en karakteristik af medlemmerne, som JydskeVestkysten har bragt i forbindelse med etableringen i den sønderjyske landsby Holbøl efter at have talt med en rockerekspert, har fået klubben til at reagere.

- Vi kan på ingen som helst måde forlige os med det, han (Christian Klement, red.) siger, og vi vil gerne se dokumentationen for det. Det er dokumentationen for kriminalitet og dårlig barndom, siger en mand, der præsenterer sig som Martin og talsmand for Devils Choice MC Danmark.

- Alle de ting, han påpeger, er en del af os. Det er jo ikke en artikel om et miljø. Det er en udtalelse om en konkret klub og organisation. Vi finder det urimeligt dårligt af en ekspert. Det er for nemt, og det er med til at give bikermiljøet endnu mere dårlig omtale, når sådan nogle som han får spalteplads til at sige sådan nogle udokumenterede ting, mener Devils Choice-talsmanden.

- Vi har kontaktet vores advokat, Michael Juul Eriksen, med henblik på at udfordre lidt på sagen og se på, om det er en sag for Pressenævnet, siger han videre.

Annonce

Uden efternavn


  • Det er tæt på ubrydelig praksis, at JydskeVestkysten altid bringer både fornavn og efternavn på kilder, men det sker ikke i tilfældet med Devils Choice MC Danmark.
  • Her gør vi en sjælden undtagelse, fordi vi vurderer, at det er en væsentlig historie, og at kilden ikke udtaler sig med fuldt navn.
  • JydskeVestkysten blev kontaktet af Michael Juul Eriksen, der er advokat for Devils Choice og også tidligere har udtalt sig på sin klients vegne.
  • Advokat Michael Juul Eriksen har derefter formidlet kontakten. Det, mener vi, kvalificerer, at Martin kan udtale sig på vegne af Devils Choice.
HA-supporterne Devils Choice MC Danmark mener, det halter med den profil, en rockerekspert i JydskeVestkysten har tegnet af klubbens medlemmer. Der mangler dokumentation, lyder det. Arkivfoto: Henrik Dons Christensen

Ekspert: Det er ment generelt

- Deres barndom har været omskiftelig og i deres voksenliv har de ikke så høj uddannelse, registreret indkomst og er ikke så stærkt repræsenteret på arbejdsmarkedet og en del af dem er på overførselsindkomst.

Det forklarede adjunkt på Aalborg Universitet Christian Klement, der i en årrække har forsket i rocker- og bandemiljøet og har en ph.d. i kriminologi, til JydskeVestkysten, da han skulle tegne en profil af medlemmerne af HA-supporterne fra Devils Choice MC

- Der er rimeligt meget rum for kriminalitet, selvom man ikke kommer op på siden af Hells Angels og Bandidos, som gennemsnitligt set er meget kriminelt aktive. I hvert fald dem, politiet registrerer, lød det videre.

Ifølge Christian Klement tager Devils Choice karakteristikken lidt for bogstaveligt.

- Jeg er citeret ordret, men når jeg har sagt "deres gennemsnitlige profil", er det ikke profilen specifikt for Devils Choice, men generelt for de rockere, supportere og medlemmer af rockernes såkaldte puppet-klubber, som politiet registrerer i Politiets Efterforskningsstøtte Database, siger Christian Klement.

Henviser til dokumentationen

Der findes ganske enkelt ikke offentligt tilgængelige tal kun for Devils Choice, når det gælder deres kriminalitet, barndom og voksenliv, forklarer rockereksperten.

- Når jeg taler om, at barndommen og voksenlivet har været ret omskiftelige og ikke særligt privilegerede for rockere, supportere og puppet-klubmedlemmer, er der ret god dokumentation. Specifikt drejer det sig om den rapport, der hedder "Rockere, bander og risikofaktorer" fra 2010, hvor jeg var førsteforfatter, og som er lavet for Justitsministeriets forskningskontor, siger Christian Klement.

- Man skelner mellem outlaw-klubber, deres supporterklubber og puppet-klubber. Det er tre forskellige typer af klubber. Og når det drejer sig om deres kriminalitet, siger jeg, at supporterne og puppet-klubmedlemmerne gennemsnitligt ikke er lige så kriminelle som medlemmerne af outlaw-klubberne som Hells Angels og Bandidos, fortæller rockereksperten og henviser til sin dokumentation:

- Det kan man se i en af mine forskningsartikler fra 2016 og som bygger på data fra Politiets Efterforskningsstøtte Database, forklarer Christian Klement, der i lighed med JydskeVestkysten modtog en henvendelse fra Michael Juul Eriksen, advokat for Devils Choice, efter at artiklen med profilen på medlemmerne var blevet bragt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce