Annonce
Aabenraa

Heltinde åbner særudstilling i FN Museet

Ruth Brik Christensen fik en medalje af daværende forsvarsminister Søren Gade for sin indsats for de danske soldaters velfærd. I 2010 blev hun desuden kåret som Årets Helt.

Ruth Brik Christensen blev kendt, da hun nærmest fungerede som reservemor for de danske soldater i KFUMs soldaterhjem i Afghanistan. På lørdag åbner "kuf-mutter" en særudstilling om soldaterhjemmenes velfærdsfaciliteter.

Frøslev: FN Museet i Frøslevlejren, der er verdens første af sin art, kan den 2. maj i år fejre 25-års jubilæum.

Det er derfor museets jubilæumssæson, der lørdag den 25. marts kl. 15 åbnes med en særudstilling om KFUMs Soldatermission i Afghanistan.

Og åbningen foretages endda af en vaskeægte helt, lyder det fra Per Amnitzbøl Rasmussen, formand for FN Museet.

Heltinde, rettere sagt.

Det er nemlig Ruth Brik Christensen, der får æren af at åbne dørene til museets 25. sæson.

Ruth Brik Christensen, der er født og opvokset i Sønderjylland, er uddannet diakon og pædagog. Hun var én af hovedkræfterne bag de KFUM-soldaterhjem, der åbnede - først i Bosnien, så i Kosovo, Irak og senest i Afghanistan, hvor "kuf-mutter" - som hun kærligt blev kaldt - fungerede som reservemor for de danske soldater.

Denne menneskelige indsats gav anledning til, at hun efter sine ture til Afghanistan som den første blev kåret til Årets Helt, da den tradition startede i 2010.

Derfor er det en ekstra stor glæde for FN Museet, at hun har sagt ja til at åbne årets særudstilling, der bl.a. fortæller om hverdagen på et soldaterhjem, hvor kaffe og kager sammen med personalets nærvær og lydhørhed er redskaberne til at give de danske soldater et pusterum under deres udsendelser.

Særudstillingen giver et ganske godt billede af, hvordan velfærdsfaciliteter er blevet en naturlig del af at være udsendt for Danmark. På udstillingen i Frøslev kan man desuden se en VIP-rude, der har hængt på KFUMs Soldaterhjem i Afghanistan, hvor ministre og andre kendte personer har sat deres autograf.

Selve jubilæet markeres den 2. maj i år med kongeligt besøg og en spændende event-dag med mange særudstillinger.

Yderligere detaljer kommer senere på foråret, fortæller Bjarke Friis, informations- og landssekretær for KFUMs Soldatermission.

Annonce
Kronprins Frederik og daværende forsvarsminister Søren Gade besøgte Ruth Brik Christensen i "kuffen" - KFUMs soldaterhjem i Afghanistan.
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Ændret åbningstid

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce