Annonce
Esbjerg

Hemmeligt datacenter i Esbjerg løber fra gyldne købsaftaler med lodsejere

Virksomheden bag det giganriske datacenter i det østlige Esbjerg har meddelt flere lodsejere, at de ophæver ejendomshandlerne, fordi de ikke har behov for så meget plads som først antaget. Foto: Ken Mathiesen

Virksomheden bag det kæmpestore planlagte datacenter i det østlige Esbjerg har reduceret sit arealbehov. Det betyder, at flere lodsejere har fået ophævet deres ejendomshandler. Som et plaster på såret må de nøjes med ti procent af den aftalte købesum.

Esbjerg: Lodsejere i det østlige Esbjerg stod til at score ganske betydelig provenuer på deres ejendomme for at gøre plads til et gigantisk datacenter, og mentalt havde de efterhånden indstillet sig på, at den var hjemme, men nu kan flere af dem igen godt begynde at male huset, slå græsplænen og klippe hækken.

De fik nemlig tidligere i denne uge at vide, at den endnu hemmelige virksomhed bag datacentret alligevel ikke skal bruge så stort et areal som først antaget, og dermed ønsker virksomheden alligevel ikke at købe borgernes ejendomme.

Der er tale om rundt regnet ti lodsejere, som ejer huse, virksomhed og jord i et område mellem Storegade og Esbjergmotorvejen afgrænset af grusvejen Nordre Tovrupvej mod nord. Den nedslående besked om ophævelse af handlerne blev ifølge JydskeVestkystens oplysninger personligt overleveret af en repræsentant fra rådgivningsvirksomheden Cowi, som er hyret til at bane vejen for det gigantiske datacenter.

Sagen kort

Esbjerg Kommune er blevet kontaktet af en udenlandsk virksomhed, som mellem Esbjerg og Andrup vil opføre "Projekt Ember" - et datacenter med datahaller, samt supportfaciliteter og indrettet med interne veje og parkering med videre og forskellige teknikbygninger og teknisk udstyr. Det er planen, at datacentret anlægges i flere etaper hen over en årrække.Det aktuelle projekt Ember omfatter cirka 250.000 kvadratmeter bebygget areal fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

Håndværkerfirmaet Brdr. Færgemand, som ligger ud til Storegade, skal alligevel ikke flytte på grund af det kommende datacenter. Handlen er blevet annulleret. Foto: Ken Mathiesen

En femtedel skæres væk

Også på Esbjerg Rådhus har man modtaget beskeden, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) må på grund af sagens dybt fortrolige karakter kun sige tre sætninger om sagen:

"Den større virksomhed, som ønsker at lokalisere sig i det udlagte erhvervsområde mellem Motorvejen og Andrup, har oplyst Esbjerg Kommune, at den ikke ønsker at lokalplanlægge for hele arealet."

"Virksomheden oplyser, at den i processen med planlægningen er nået frem til, at den sydligste femtedel af arealet ikke er nødvendigt for det ønskede projekt."

"Det nødvendige plangrundlag (lokalplan m.v.) forventes, at være færdigt først i det nye år."

Oprindeligt var det planen, at det gigantiske datacenter under navnet "Projekt Ember" skulle bruge et i alt 2,5 millioner kvadratmeter stort område mellem Esbjergmotorvejen og Andrup og mellem Storegade og Andrupvej. Med reduktionen af den sydligste del af arealet vurderes der fortsat at være i underkanten af to millioner kvadratmeter tilbage, hvor datacentret altså har vurderet, at det stadig kan klemme sig ind datahaller, kontorer og andre installationer på samlet 250.000 kvadratmeter.

Adskillige steder i det meget store område mellem Esbjergmotorvejen og Andrup er der gang i arkæolgiske forundersøgelser. Efter planen skal byggeriet af det kommende datacenter begynde i det nye år. Foto: Ken Mathiesen
Annonce

Plaster på såret

For flere lodsejere er det nu anden gang, at de først er solgt og så ikke alligevel. Første gang var for cirka ti år siden, da det blev meddelt, at Siemens Wind Power ville bygge en vindmøllefabrik på det samme areal. Til forskel fra Siemens-sagen er der dog næppe grund til at betvivle realiseringen af datacentret. Overalt i området foregår lige nu de obligatoriske arkæologiske forundersøgelser, ligesom der er lavet jordbundsundersøgelser og placeret markeringer til opmåling - kort sagt er der allerede ofret store summer på projektet.

Ingen af de berørte beboere vil udtale sig, men avisen erfarer, at flere er målløse og voldsomt skuffede. De undrer sig således over, at så stort et selskab kan handle så uprofessionelt.

Til gengæld tyder noget på, at nogen enten har fået eller får et lille plaster på såret. Ifølge de købsaftaler, som er indgået, bliver der nemlig overført ti procent af den aftalte købesum til borgernes bankkonti ti hverdage efter aftalens indgåelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Cowis repræsentant, Asger Vestergaard.

Adskillige steder i det meget store område mellem Esbjergmotorvejen og Andrup er der gang i arkæolgiske forundersøgelser. Efter planen skal byggeriet af det kommende datacenter begynde i det nye år. Foto: Ken Mathiesen
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce