Annonce
Kolding

Henrik bor i øde havneby i corona-ramte Italien: - Folk er ved at være møre

Folk er ved at være møre, men forsøger alligevel at holde humøret højt, fortæller Henrik Christensen, der har boet i Italien i omkring 20 år. Genova ligger i regionen Liguria, som ligger mellem nogle af de regioner, der er allerhårdest ramt. Privatfoto
- Man kan godt mærke, at det er begyndt at trække tænder ud, siger Henrik Christensen, der oprindeligt kommer fra Bramdrupdam, men er bosat i Genova i Norditalien.

Kolding/Genova: Forestil dig gaderne den 1. januar klokken 08.00. De er stille. Tomme. Der er ikke en sjæl i nærheden.

Det er sådan, 44-årige Henrik Christensen beskriver gaderne i den norditalienske by Genova, hvor han bor. Det er som at kigge ud på gaderne en tidlig morgen efter nytårsaften, siger han. Bare uden tømmermænd.

Normalt kan han ellers høre larm fra italienerne på gaden i Christopher Columbus' hjemby. Larm fra havnen, der er byens store omdrejningspunkt. Men nu er der stille, for coronavirussen har lukket Italien ned, og folk går kun ud for at komme i supermarkederne.

- Man kan godt mærke, at det er begyndt at trække tænder ud. Det er lang tid at være begrænset i, hvad man kan, og hvem man kan være sammen med. Italienske familier er meget sammen og generelt tæt på hinanden, så det her er et meget stort indgreb i dagligdagen, siger Henrik Christensen, der oprindeligt kommer fra Bramdrupdam, men har boet i Italien i omkring 20 år.

I over en måned har det nordlige Italien været lukket, mens hele landet har været lukket ned siden starten af marts. I øjeblikket må man ikke engang forlade sin egen kommune, fortæller Henrik Christensen.

Annonce

Generelt er moralen høj, selvom folk er ved at være møre. Der er meget opmærksomhed på, at vi skal holde ved. Det ser ud som om, kurverne er ved at peake, så man kan komme ud på den anden side om ikke så lang tid

Henrik Christensen, bosat i Genova

Kurverne ved at peake

Alligevel forsøger folk at holde fanen højt. Videoer, hvor italienerne sang fællessang fra deres altaner, gik tidligere i coronakrisen verden rundt og inspirerede også danskere til at gøre det samme. Det er også sket i Henrik Christensens nabolag, og faktisk sker det stadig et par gange om ugen, at folk har musik ude på altanerne, fortæller han.

- Generelt er moralen høj, selvom folk er ved at være møre. Der er meget opmærksomhed på, at vi skal holde ved. Det ser ud som om, kurverne er ved at peake, så man kan komme ud på den anden side om ikke så lang tid, siger Henrik Christensen.

Han kan dog godt mærke, at folk har lettere ved at blive irriteret end normalt.

- Temperamentet i Sydeuropa kommer også under normale omstændigheder lidt hurtigere til udtryk, og det kan man godt mærke, når man for eksempel går rundt nede i supermarkedet. Folk forstår godt situationen, men det har stået på i lang tid. Det synes jeg også selv, siger Henrik Christensen

Taler åbent med børnene

Den 44-årige er far til to børn på syv og tretten år. En stor del af dagene går med at aktivere børnene og undervise dem, lige som forældre i Danmark også skal undervise deres børn.

- Der var en svær periode i starten, men efter lidt opstartsvanskeligheder kører det egentlig fint nu. Det gode er, at man selv kan bestemme sin hverdag, så det sætter ungerne pris på. Men der er ikke noget social interaktion med andre end forældrene, så det bliver også lidt kedeligt i længden, siger Henrik Christensen.

Over 11.000 personer er døde af coronavirus i Italien, og de barske nyheder er også noget, han har vendt med sine børn.

- Vi taler åbent om tingene. De har jo adgang til stort set de samme medier som mig, og de læser også nogle ting, som giver anledning til spørgsmål. Vi taler lige ud ad posen med dem, men samtidig er de også så unge, at de ikke er målgruppen. Så deres bekymringer går allermest på bedsteforældrene, siger Henrik Christensen.

Vindue til verden

I den kommende tid fortæller vi, hvordan koldingensere bosat i udlandet lige nu er påvirket af corona-krisen.

Er du koldingenser bosat i udlandet og har du lyst til at dele din historie, så skriv til os på redaktion.kolding@jv.dk.

Kæreste med sygeplejerske

Trods de mange smittede i Italien er der ikke nogen i Henrik Christensens omgangskreds, der er blevet ramt af coronavirus. Det nærmeste er en nabo, hvis far er blevet testet positiv. Den 44-årige siger, at det er rart, at virussen ikke har været tættere på end det. Det giver en form for ro.

Og så er coronavirussen alligevel tæt på Henrik Christensen. For hans kæreste er sygeplejerske og arbejder på et sygehus i Torino.

- Hun har nogle rigtig hårde vagter. De hjælper alle til på intensivafdelingen, også dem, der ikke arbejder der normalt, og det bliver ofte til vagter på omkring ti timer. Det er noget tungt noget, siger Henrik Christensen, der ikke ser sin kæreste for tiden, fordi Torino ligger 170 kilometer fra Genova.

Et ekstra telt er sat op foran hospitalet, hvor der inde bag muren er stor travlhed med at behandle patienterne. Privatfoto

Var på vej til Danmark

Det var faktisk meningen, at Henrik Christensen ville vende tilbage til Danmark inden længe. Han skulle til samtale hos en dansk virksomhed, men den samtale er indtil videre sat på hold. I øjeblikket er der heller ikke nogen tidshorisont for, hvornår han kan komme tilbage på dansk jord.

- Restriktionerne kommer i hvert fald til at vare til 20. april, og jeg tror ikke, at rejser er noget af det, der bliver åbnet som det første. Jeg tror, jeg har undersøgt alle muligheder for at komme hjem, men der er ikke nogen horisont på, hvornår det kommer til at ske. Det kan godt være, jeg får lov til at rejse ud, men så er spørgsmålet, om jeg vil kunne rejse tilbage igen, siger Henrik Christensen.

Normalt er der travlhed her på "Genova Ovest", som er en af byens hovedforbindelser til motorvejen. Men i disse dage er de eneste biler på vejen dem, der holder parkeret langs den. Privatfoto
Heller ikke i det kvarter, hvor Henrik Christensen bor, er der noget trafik at spore. Et par gange om ugen forsøger beboerne at holde humøret højt ved at spille musik fra altanerne. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce