Annonce
Billund

Henrik er tvunget til at bo i Tyskland med sin unge, amerikanske kone

Henrik Andresen kommer oprindeligt fra den lille vestjyske by Lunde, men har som voksen boet to år både i Grindsted og Billund. Trods afstanden holder han fast i sit job i Billund Lufthavn, hvor han har arbejdet i 10 år, og vielsen i marts foregik i øvrigt på rådhuset i Grindsted. Foto: André Thorup
Henrik Andresen ville gerne have fortsat med at bo i Billund, hvor han arbejder med fragt i lufthavnen, men hans amerikanske kones alder stod i vejen.

Billund: En rejse kan som bekendt skabe mange minder for livet, men i Henrik Andresens tilfælde var en tur til USA i efteråret 2017 trods alt mere gennemgribende end for de fleste rejsende på godt og ondt.

Dengang for to år siden deltog han i ørkenstaten Nevadas festival "Burning Man", hvor han mødte en amerikansk kunstnerkvinde ved navn Elizabeth Chasse, som han hurtigt blev forelsket i.

Ret kort tid efter blev de kærester, og de begyndte at besøge hinanden via turistvisum på tre måneder ad gangen, som ifølge ham var meget intenst, da man skal have helt styr på antallet af dage sammen for at overholde loven. Siden er det dog ikke gået som oprindeligt planlagt for det internationale par.

Umiddelbart før turen til USA havde Henrik Andresen renoveret sit nykøbte hus i Billund, som lettede pendlertiden til jobbet i lufthavnen til det minimale, og i starten af 2018 blev de enige om, at hun flyttede ind hos ham, når det praktiske kom i orden.

Der var dog det problem i forhold til dansk lovgivning, at hun var og fortsat er under 24 år. Det gør det ifølge Henrik Andresen nærmest umuligt at flytte permanent til Danmark for ikke-EU borgere.

- Når jeg tænker to år tilbage, så havde jeg ikke overvejet, at det kunne give problemer, når hun er fra USA, men det har det vist sig, siger han.

Annonce

Jeg synes, man burde skelne mellem I-lande og U-lande og tilbyde individuelle samtaler. Det hele bliver bare sat ind i et firkantet system, og det er gammeldags i en international verden.

Henrik Andresen, tidligere Billundborger nu bosat i Flensborg

Flensborg eneste udvej

Henrik Andresen har efter eget udsagn nærlæst en masse paragraffer - lige fra regler for udenlandske studerende til undtagelser på arbejdsmarkedet - men diverse forsøg er kun blevet til afslag både mundtligt og på skrift fra Udlændingestyrelsen uden mulighed for at fremlægge deres sag personligt, og det frustrerer ham stadig.

- Jeg synes, man burde skelne mellem I-lande og U-lande og tilbyde individuelle samtaler. Det hele bliver bare sat ind i et firkantet system, og det er gammeldags i en international verden, siger han og pointerer:

- Ventepositionen er forfærdelig, især i et nyt forhold, og jeg har tænkt mange gange, om det kunne bære det. Processen er enormt langsom, og jeg har et stærkt indtryk af, at den forhales med vilje.

Henrik Andresen har samlet brugt op mod 10.000 kroner på hele ansøgningsprocessen med at få Elizabeth til Danmark, men de penge er for så vidt spildte.

I stedet valgte de - ganske hektisk og uromantisk, men nødvendigt - at gifte sig i marts i år og flytte til Flensborg i en lejlighed fra 1. juni.

- Vi fik tilladelsen fra Statsforvaltningen til at gifte os tirsdag, blev gift fredag, hvorefter hun var nødt til at rejse midlertidigt tilbage til USA om lørdagen, siger han.

Tyskland har ikke en tilsvarende alderslovgivning, men med flytningen til et andet land er de langt hen ad vejen to om at starte på en frisk.

- Jeg har omlagt en masse ting som sundhedskort, bilregistrering, vand og varme foruden et nyt sprog at forholde mig til i hverdagen, siger han.

Faldet godt til

Kæresten Elizabeth Chasse, som altså nu er blevet hans kone, er siden de mødtes blevet 22 år, men selvom hun nærmer sig de 24 år, har de ikke umiddelbart interesse i atter at søge om at bo sammen i Danmark.

- Jeg kender til flere par, som kun får udstedt opholdstilladelser for to år ad gangen i Danmark, og det ville blive noget usikkert bøvl. Til sammenligning er Flensborg stadig klart det bedste for os, siger han og tilføjer, at de langt fra er ene om 'Flensborg-modellen'.

Den store ulempe for ham bliver afstanden til jobbet i lufthavnen, hvor han trods sine 29 år allerede har 10 års anciennitet som såkaldt "cargo supervisor", det vil sige ansvarlig for at beregne vægt og balance på fragtfly med gods fra ind- og udland.

Efter flytningen til det nordtyske pendler han således i hverdagene én time og 20 minutter hver vej.

- Indtil videre kan jeg godt holde til det, og jeg er generelt rimelig fortrøstningsfuld, for vi er faldet godt til og har fået mere energi, siger Henrik Andresen og tilføjer lettere sarkastisk:

- For mig at se er der kun én rigtig vinder i alt det her, og det er Tyskland, da vi flytter alle vores aktiver derned. Min relation til det officielle Danmark er nu kun skatten på arbejde.

Når han ser tilbage, kan Henrik Andresen godt se, at det hele havde været nemmere, hvis han i stedet var flyttet til den amerikanske østkyststat Massachusetts, hvor hans kone er fra. Tanken var oppe at vende, men hun var mest indstillet på at flytte langt væk fra sit netværk, og han ville gerne bevare sit job i lufthavnen. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Genforeningsfest på Hotel Glejbjerg

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce