Annonce
Kolding

Her bliver eleverne dygtigere, end man skulle forvente: Koldings skoler løfter eleverne

Der er ingen alarmklokker, der ringer hos Kolding Kommunes skolechef Karen Mortensen, når hun ser den nyeste oversigt over Kolding-skolernes løfteevne. Langt de fleste ligger rigtig godt, og ingen af skolerne har en negativ løfteevne. Arkivfoto: Jacob Schultz
På en lang række af skolerne i Kolding Kommune er man særdeles dygtige til at få eleverne til at klare sig bedre til afgangseksamen, end man skulle forvente ud fra elevernes sociale baggrund. Det viser helt ny opgørelse.
Annonce

Kolding: Når eleverne på for eksempel Sdr. Bjert Centralskole, Kolding Realskole, Bakkeskolen eller Munkevængets Skole går til afgangsprøve, er der en god chance for, at de får højere karakterer, end man egentlig skulle forvente ud fra deres sociale baggrund.

Sådan var det ved afgangsprøven på disse skoler i sommer, men sådan har det også været, når man kigger på karaktererne ved de seneste tre års afgangsprøver på disse og flere andre både folkeskoler og privatskoler i Kolding Kommune.

Det viser en helt ny opgørelse over samtlige danske skolers såkaldte undervisningseffekt, det vil sige, hvor gode de er til at få eleverne til at få højere karakterer, end man skulle forvente ud fra deres baggrund, for eksempel deres forældres uddannelser, job, økonomi, herkomst og familietype.

Topscorerne blandt Kolding-skolerne ved dette års afgangsprøver var Sdr. Bjert Centralskole, Munkevængets Skole og Aalykkeskolen, der alle tre formåede at få deres elever til at få 0,7 point højere karakterer i de bundne prøvefag end forventet ud fra deres baggrund.

Løfteevne

  • Hvert år offentliggør Børne- og Undervisningsministeriet en oversigt over samtlige danske folkeskolers, privatskolers og efterskolers såkaldte løfteevne eller socioøkonomisk reference, som det også kaldes.
  • Man kan både se skolernes løfteevne for den seneste afgangsprøve og den samlede løfteevne over en periode på tre år.
  • Når man udregner skolernes løfteevne ser man blandt andet på elevernes resultater i forhold til deres baggrund, for eksempel deres forældres uddannelse, økonomiske situation, status på arbejdsmarkedet, herkomst, familietype, antal børn i familien og på elevens placering i børneflokken.
Annonce

Løfteevnen

Ingen skoler i Kolding har en negativ løfteevne - det vil sige, at ingen folkeskoler eller privatskoler gør eleverne dårligere end forventet. Det har adskillige skoler landet over ellers.

Men bundskraberne ved dette års afgangsprøver er Aller Friskole, Alminde-Viuf Fællesskole og Vonsild Skole, hvor eleverne præsterede lige præcis det forventede. På alle andre skoler fik eleverne højere gennemsnitskarakterer end forventet.

Regner man løfteevnen for de seneste tre år sammen, ligger Vonsild Skole og Bramdrup Skole i bunden. Over en treårig periode får de eleverne til at præstere som forventet.

Annonce

Vi skal dele viden

Kolding Kommunes skolechef Karen Mortensen er glad for resultaterne på folkeskolerne i Kolding, og hun hæfter sig blandt andet ved, at løfteevnen på Koldings skoler har været høj gennem flere år.

- Skolerne i Kolding har altid præsteret rigtig højt, og på skolerne har man en høj faglighed i den måde, man arbejder på, siger skolechefen.

I sine samtaler med skolelederne på folkeskolerne dykker hun gerne ned i data om skolen og dens resultater - både når det gælder elevernes faglige udkomme, for eksempel løfteevnen, og elevernes trivsel.

- Vi bruger data ind i et læringsperspektiv, og det er spændende at drøfte, hvad man gør på de enkelte skoler. Nu skal vi blive ved med at holde det høje niveau og blive ved med at videndele, siger Karen Mortensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Sådan leder politiet efter Jørgen: - Vi kan ikke få for meget information

Annonce