Annonce
Varde

Her er Forsvarets oplæg til 125 kilometer kørespor i klitplantagerne

Forsvaret vil de kommende år anlægge 125 kilometer nye kørespor som her i Naturstyrelsens klitplantager. Det gøres for at undgå store skader på naturen. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelsen offentliggør detaljeret kort over 125 kilometer kørespor. Høringsperiode følges op med offentligt møde og rundvisning. Se kortet i bunden af artiklen, hvor du også kan zoome ind, se det i fuldskærm og downloade det.

Vestkysten: Siden JydskeVestkysten i marts kunne fortælle om Forsvarets indtog i Naturstyrelsens klitplantager i Varde Kommune, har især mange sommerhusejere været bekymret.

Forsvaret vil i fremtiden også bruge Naturstyrelsens 8.000 hektar plantager til øvelser. Alt efter område henholdsvis 28 og 75 dage om året. I den forbindelse anlægger Forsvaret 125 kilometer kørespor, så naturen ikke køres i smadder, som det skete i september, da 1. Brigade holdt sin store øvelse, ”Brave Lion”, med i alt 2.500 danske og udenlandske styrker.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fremlægger nu sin plan i et højopløseligt kort i PDF-format.

- Det er meningen, at folk kan gå ind og kigge på kortet og give sit besyv med, siger Stig Gunnar Larsen, der er chef for Skydesikkerhedselementet for Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn.

Annonce

Planen

  • I fremtiden må Forsvaret anvende Naturstyrelsens 8.000 hektar fra Nymindegab i nord til Ho i syd til øvelser. Alt efter områder må Forsvaret holde øvelser i 28 eller 75 dage om året i plantagerne og klithederne. Derved vil Forsvaret med Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn have i alt 14.000 hektar, eller hvad der svarer til godt ti procent af Varde Kommunes samlede areal til rådighed.
  • Forsvaret vil anlægge 125 kilometer tvangsspor, så militærets køretøjer ikke kører plantagerne op. Tvangssporene vil typisk være otte meter bredde.
  • Der er sat 52,8 millioner kroner af til projektet.

Minimum fire meter

Enten vil Forsvaret udvide de nuværende veje eller lave et spor parallelt med skovvejene. En kampvogn er fire meter bred, som vil være minimum på et nyt kørespor. Der skal fældes et stort antal træer for at gøre plads til køresporene. Rødderne enten knuses eller hives op med rode, hvorefter der lægges sand i sporene. Hvis der er meget vand, så hæves køresporene, ligesom Forsvaret vil anlægge grøfter til regnvand.

I løbet af januar og februar er der en offentlig høringsperiode, hvor borgerne kan skrive til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelsen.

- Vi holder også et offentligt møde, hvor vi efterfølgende kører ud til nogle nøglepunkter i naturen, siger Stig Gunnar Larsen.

Vest for Filsø

Af oplægget til kørespor kan ses, at de mest berørte områder er Vrøgum Klitplantage, Mosevrå Plantage, Bordrup Plantage og Kærgård Klitplantage.

Især sidstnævnte er ifølge Allan Junge, formand for Fællesudvalget for sommerhusgrundejerforeninger i Varde Kommune, meget problematisk. Det er området lige vest for naturperlen Filsø. Her kommer der tre gennemgående kørespor.

- Som det første vil vi diskutere kortet i fællesudvalget. Og jeg forventer også, at det vil blive diskuteret i den enkelte grundejerforeninger, siger Allan Junge.

Han ser meget positivt på initiativet med et offentligt møde med efterfølgende rundtur i områderne, hvor køresporene skal anlægges.

Efter høringsperioden vil Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelsen rette kortet med køresporene til og komme med en endelig plan i foråret 2020. Derefter skal Varde Kommune behandle sagen og give sin tilladelse.

- Jeg tror ikke, vi kommer i gang før slutningen af 2020 eller 2021 med at lave køresporene, siger Stig Gunnar Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Se de nyeste tal: 77 indlagte corona-patienter i Region Syddanmark

Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce