Annonce
Danmark

Her er tre steder, hvor droner allerede er i arbejde

Midt i en militærøvelse i Frankrig i 2017 så en ørn sig sur på en drone, der forstyrrede luftens fred. Så selv om forskere ser potentiale i at bruge droner i naturbeskyttelse, kræver det sin drone at udføre opgaven. Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix
Mens droner afprøves i sundhedsvæsenet, er der nogle industrier, hvor dronerne allerede nu er flyttet ind. Og droneforsker vurderer, at de flyvende robotter bliver endnu mere almindelige og brugbare de kommende år.

Teknologi: I medierne har droner især fyldt noget, når de har leveret fastfood til beboere i store, udenlandske byer, eller der har været stævner, hvor droneentusiaster har fyldt luften med summende "legetøj".

Nyt Adapter-afsnit! Det kan du lytte til ved at klikke i afspilleren her.

 

Men droner kan langt mere end det. De kan blive en del af det danske sundhedsvæsen om få år. Og i andre industrier er de flyvende robotter allerede i fuld gang med at vise deres værd.

Her er tre industrier, hvor dronerne allerede er flyttet ind.

Annonce

1 Hvor skal der gødes, hvor skal der sprøjtes?

Det koster ikke kun miljøet dyrt, når en landmand sprøjter eller gøder afgrøder, der ikke har brug for det. Det koster også på økonomien.

Derfor tager landmænd i stigende grad nye teknologier i brug for at finde ud af, hvilke dele af en kæmpestor mark, der mangler for eksempel gødning, og hvilke dele der har rigeligt.

- Danske landmænd analyserer allerede markerne via eksempelvis jordprøver og satellitfotos, som deres maskiner kan køre efter. Men hos de landmænd, der gerne vil have endnu mere data at arbejde med, ser jeg også, at dronerne flytter ind. De kan tilføje en ekstra dimension af gennemsigtighed; det kan eksempelvis være at give et hurtigt overblik over, hvor ukrudt hærger en mark.

Det fortæller Ditte Birkebæk Jensen. Hun er landbrugsjournalist på Avisen Danmark og har blandt andet besøgt nogle af de mest fremtidsorienterede landmænd i landet.

- Men det giver oftest kun mening, hvis du har mange hektar og har styr på din jord i forvejen. Men for de bønder, som vil nørde deres udbytter ned til mindste detalje, kan det give mening at købe en drone eller leje en ekstern virksomhed til at overflyve afgrøderne, tilføjer hun.

2 Der er hul midt i varmerøret!

Et utæt fjernvarmerør kan koste kassen, og ofte finder vi først ud af, at der er læk, når vi opdager, at et område i forhaven aldrig bliver dækket af sne.

Men med droner og et varmefølsomt kamera kan virksomheden Drone Systems faktisk opdage de utætte rør langt tidligere. Og så kan husejeren spare penge.

- Hvis der er tale om større læk, skal det ikke stå mange uger, før prisen for at få os ud er betalt hjem, fortæller Sune Yde Nielsen, som er direktør i virksomheden.

Og det er ikke det eneste sted i bygge- og anlægsbranchen, man ser et potentiale i droner. For eksempel kan droner inspicere hustage og andre områder, der kan være svære at komme i nærheden af uden lift og andet tungt udstyr.

3 Flyv lige ud og pas på naturen

Droner kan holde øje med store naturområder, uden at de forstyrrer de truede arter synderligt meget. Og det kan være utrolig nyttigt, når det gælder naturbevarelse.

- Med droner kan man få et langt mere nøjagtigt billede af, hvordan en bestand har det, hvor den holder til og så videre. Dronerne kan dække et stort område og komme frem steder, hvor det ellers kan være svært, forklarer droneprofessor Ulrik Pagh Schultz fra Syddansk Universitet.

Droner er allerede nu flere steder i verden sat ind i kampen mod krybskytter og i den generelle overvågning af fredede områder. Men før dronerne for alvor slår igennem i naturbevarelsesarbejdet, skal de kunstige intelligenser i dronerne blive endnu bedre, end de er i dag.

- De skal være helt selvstyrende og være gode til at spotte de situationer, hvor mennesker skal informeres. Det dur ikke, hvis et menneske konstant skal overvåge dronen og dens videomateriale - den skal kunne sortere i det selv, forklarer professoren. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce