Annonce
Trekantområdet

Her har både boet stenaldermennesker og vikinger: Nu mangler arkæologerne en brik i puslespillet

Udgravningsleder og museumsinspektør Bente Bech er her  i gang med opmåling af en brønd, der ændrer sin form undervejs i udgravningen. Foto: Martin Ø. Hansen, Odense Bys Museer.
Fortiden kigger frem fra de marker, der snart udstykkes til nyt boligområde i Skrillinge. Arkæologer kan trække tråde til fund i Svenstrup, og nu mangler man at finde de mellemliggende generationer fra ældre jernalder til vikingetiden. En periode på omkring 800 år.

Skrillinge: Med store gravemaskiner blottes fortidens tegn på liv på markerne i Skrillinge. Her skal byens kommende beboere bo - lige oven på resterne af fortidens generationer.

De er væk for længst, men de seneste uger har arkæologerne fra Odense Bys Museer dokumenteret, hvornår og hvor beboerne har været. De tidligste tegn på beboelse i Skrillinge kan dateres helt tilbage til den sidste halvdel af bondestenalderen, 3900 år før vor tidsregning.

Arkæolog Martin Ø. Hansen fandt en fibel i jorden, som blev afsøgt med detektor. Fiblen tegner et billede af, at det har været et rigt samfund, der har holdt til i Skrillinge. Den blev fundet i en lavning, og det kunne tyde på, at vedkommende, der har båret den, har tabt den, mens man måske har været ude for at holde øje med sit kvæg. Den kan også være blevet ofret til guderne i lavningen, der måske har udgjort et vandhul på det tidspunkt. Fiblen har været en dragtnål, der har haft til formål at holde en kappe eller et sjal på plads, og man ved, fra tidligere fund, at nåle som denne hører til i tiden 100 til 200 år efter Kristi Fødsel. Dette stemmer helt overens med fundene af stolpehuller efter huse, der også er dateret til samme tidsrum.Foto. Bente Bech, Odense Bys Museer.

Da udgravningerne gik i gang på grunden mellem Toften og Ulvsbjergvej, forventede arkæologerne allerede, at de ville finde spor af bebyggelse fra århundrederne omkring Kristi fødsel, for i de tidligere udstykninger har der været flere fund, der har peget på beboelsesaktivitet i denne tidsperiode.

Annonce

Mod Svenstrup

Det overraskende er nu, at arkæologerne kan se, at flere familier har boet de samme steder i flere generationer. Højst sandsynligt har de boet i det samme hus i flere generationer ad gangen, men når et hus er blevet revet ned, har man bygget et nyt ganske tæt på, og på den måde har de samme familier nok boet i Skrillinge i mange århundreder ad gangen.

Sådan har man fortsat i ganske mange år, men på et tidspunkt er man begyndt at rykke sammen i mindre landsbyer, hvor man i bondestenalderen og i bronzealderen har boet på gårde adspredt i området.

Arkæologer arbejder under de forhold, vejret giver dem. Det kan foregå i både bagende sol og øsende regn. Her er Arkæologerne Kirsten Prangsgaard og Jørgen H. J. Fenger i gang med udgravning og dokumentation af hver et hus. Foto: Bente Bech, Odense Bys Museer.

En sådan landsby lavede man i Svenstrup. Det ved arkæologerne, for det har de fundet spor efter.

- I Svenstrup har vi fundet spor fra vikingetiden og den tidlige middelalder, som ligger fra omkring år 750 til 1500 efter Kristi fødsel. Men det betyder, at vi har et hul imellem det, vi finder i Skrillinge og det, vi har fundet i Svenstrup. Vi mangler altså noget fra yngre jernalder og germanertiden, der kommer lige før vikingetiden, siger Bente Bech, der er museumsinspektør ved Odense Bys Museer og udgravningsleder ved udgravningen i Skrillinge.

- Det, der er så spændende, er, at man omkring yngre jernalder og vikingetiden begynder at samle sig i landsbysamfund. De bliver til det, vi kender som små middelalderbyer, som vi ser det i eksempelvis Indslev. Og Svenstrup har været en by som Indslev. Man har nok samlet sig i landsbyer, fordi man manglede jord, og så forenede man sig i nogle dyrkningsfællesskaber, hvor man hjalp hinanden med at dyrke jorden omkring landsbyen, fortæller hun.

Så det jord, der ligger uudgravet mellem Skrillinge og Svenstrup holder højst sandsynligt på hemmeligheden om, hvad der er sket i de mellemliggende cirka 800 år.

Det kræver et vist overblik at kunne skelne jordtyperne fra hinanden, så man er sikker på at få registreret alle fund korrekt. Jorden ser nemlig forskellig ud alt efter hvornår, et fund kan dateres til. Jo ældre et fund, jo sværere er det at se i jordlaget. Her er arkæolog Kirsten Prangsgaard i gang med at registrerer diverse anlæg. I baggrunden ses en snittet brønd. Foto: Bente Bech, Odense Bys Museer
Annonce

Knude på fortællingen

Det er en drøm for en arkæolog, der i de sidste mange år har været med til at kortlægge historien i undergrunden, at få lov at binde knude på fortællingen om datidens mennesker og deres flytninger over flere tusinder år.

- Jeg vil helt sikkert gerne være med til at finde den manglende brik. Nu begynder vi at have et godt indblik i området, og jeg har, inden vi gravede i Skrillinge, kigget alt materiale igennem, så når vi graver, kan vi løfte det hele op og forstå de samfundsrelaterede ting, der er sket i området helt fra stenalderen og op til i dag. Skrillinge har været hovedbyen i området, og der ligger også en hel del under det nuværende Skrillinge, som vi aldrig kommer til at se, for der har boet folk siden Middelalderen, siger Bente Bech, der ikke har kendskab til, om der er planer om at udstykke mere i området ned mod Svenstrup.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Trængslen på Vejlefjordbroen runder vildt tal oven på coronaen: Vejdirektoratet kan ikke skrue på flere håndtag - løsningen kan få vejlensere til at se dobbelt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Trekantområdet For abonnenter

Lones kræftknude blev dobbelt så stor, mens flere af hendes venner svigtede: - Det kom som et lyn fra en klar himmel og slog mig fuldstændig ud

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce