Annonce
forside

Her kommer Esbjergs næste erhvervseventyr

I området mellem motorvejen og Andrup og Storegade og Andrupvej har en selskab købt stort op af jorden for at bane vejen for et nye datacenter. Foto: Chresten Bergh

Lodsejere med tavshedspligt, der bliver godt betalt, en borgmester, der er yderst fåmælt og teknikere, der er i færd med at foretage jordbundsanalyser på øde marker. Der er gang i noget stort på et cirka to millioner kvadratmeter stort område i det østlige Esbjerg, hvor et hemmeligt udenlandsk selskab vil opføre et datacenter.

Esbjerg: Der foregår noget derude på markerne. Mellem Storegade og Andrupvej. Og mellem Esbjergmotorvejen og Andrup.

Det er store ting, der kan forandre Esbjerg - noget der kan blive begyndelsen til byens næste erhvervseventyr efter landbrugseksporten til England, fiskeriet og olieeventyret i Nordsøen. Noget, der er så stort, at det kommer i de landsdækkende nyhedsudsendelser, når det rammer offentligheden, siger de.

Men umiddelbart er det ikke til at se det på denne klare sommerdag i maj, hvor afgrøderne på markerne stadig er grønne.

Nordre Tovrupvej, der fra Storegade, tæt ved motorvejstilkørslen Esbjerg Ø, fører ind i området via en grusvej, virker øde og forladt, men på det seneste er aktiviteten med teknikere, der foretager landmålinger og laver undersøgelser af jordbunden blevet intensiveret.

Også denne klare solskinsdags møder avisen et makkerpar fra Viborg, der har fået til opgave, at lave jordbundsundersøgelser. Hvorfor de laver analyser af jorden på en mark i det østlige Esbjerg, ved de ikke, og de ved heller ikke, hvem de udfører opgaven for.

Men de er rent faktisk en del af noget stort uden selv at vide det. Det er her i området, som i sin grænsedragning vurderes at være mere eller mindre identisk med det område, hvor Siemens Wind Power for cirka ti år siden til stor skuffelse fravalgte Esbjerg som hjemsted for en ny, stor vindmøllefabrik, at et udenlandsk selskab vil opføre et datacenter.

Datacentre

I de kommende år opfører internationale tech-mastodonter mindst fem datacentre i Danmark. Flere kan være på vej, forudser rådgivningsvirksomheden Cowi i en ny analyse for Energistyrelsen.Datacentre er store haller fyldt med computerservere, som leverer tjenester til hele verden via dataforbindelser, eksempelvis iTunes.

Bag datacentrene står it-mastodonter som Google, Apple og Facebook. Centrene bruger enorme mængder strøm og har derfor brug for en sikker elforsyning.

Cowi anslår, at strømforbruget på datacentre i Danmark fra 2019 vil stige til 7 terawatt-timer (TWh) i 2030 - svarende til knap 17 procent af det samlede danske elforbrug.

Der er i øjeblikket fem offentligt kendte datacentre på vej i Danmark.

Apple åbner i 2019 et datacenter ved Foulum nær Viborg og har yderligere et center på vej i Kassø ved Aabenraa.

Google har ligeledes købt en grund i Kassø ved Aabenraa med henblik på at opføre et datacenter. Selskabet har også købt en grund uden for Fredericia til et datacenter.

Facebook har reserveret en grund til et datacenter i Fraugde sydøst for Odense.

Kilder: Cowi, Energistyrelsen.

Tre sætninger

Vi ved ikke, hvem der ultimativt står bag, men med et erhvervsområde på omkring to millioner kvadratmeter, svarende til 280 gange grønsværen på Blue Water Arena, og en bebyggelsesprocent på 45, kan et kommende datacenter med haller fyldt med computerservere potentielt få omkring 900.000 kvadratmeter under tag. Og for at sætte tallene i perspektiv bygges den amerikanske it-gigant, Apples, datacenter ved Aabenraa på en grund på knap tre millioner kvadratmeter, svarende til knap 400 fodboldbaner. Selve byggeriet i det sønderjyske bliver på 1,4 millioner kvadratmeter og prisen render op i svimlende seks milliarder kroner.

På borgmesterkontoret og rådhuset i Esbjerg er sagen da også forseglet og behandlet med den dybeste fortrolighed. Ingen siger noget, og ingen skal have noget sagt. De husker stadig, hvordan det gik med Siemens-fabrikken, hvor skindet blev solgt, før bjørnen var skudt.

Når borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) bliver konfronteret med sagen, henviser han til tre sætninger, som han må sige:

"Esbjerg Kommune har fået en henvendelse fra en større virksomhed, som ønsker at etablere sig i det udlagte erhvervsområde mellem motorvejen og Andrup."

"Virksomheden opkøber jorden direkte."

"Senere skal kommunen udarbejde det nødvendige plangrundlag, hvilket forventes at foreligge med udgangen af 2018."

Annonce

Generøse handler

Heller ikke hos de beboere og lodsejere, som avisen træffer i området, er der den store vilje til at snakke. Det er dog kommet frem, at der har fundet mindst ét hemmeligt møde sted på en lokal bed and breakfast, hvor facilitator af mødet var Cowi i Aarhus, som er hyret ind som rådgiver.

Flere bekræfter da også, at der sker noget stort i området, men de henviser samtidig til, at de har indgået en aftale, der pålægger dem tavshedspligt. Hvad der sker, hvis de bryder tavsheden, ønsker de dog ikke at fortælle, men ifølge avisens oplysninger handles der fra selskabet bag datacentret ganske generøst, og via en ejendomsmægler tilbydes lodsejerne at sælge deres landbrugsjord til den noget dyrere erhvervsjordspris.

Det er også forklaringen på, hvorfor modstanden ikke er den samme som dengang med Siemens-fabrikken i 2008, hvor lodsejerne blev mødt med truslen om ekspropriation, hvis de ikke ville sælge. Desuden er den tidligere uvilje blandt beboerne i området reduceret ved, at Esbjerg Byråd, da man i sin tid valgte at fastholde området som erhvervsjord trods Siemens exit, pillede ejendomme langs Storegade og Andrupvej ud.

Ifølge avisens oplysninger skal alle handler være effektueret seneste den 1. juni med overtagelse ved årsskiftet.

Annonce

Esbjergs nye havn

At gøre Esbjerg til hjemsted for aktiviteter indenfor datacenter-industrien er heller ikke noget nyt. Den har bare ikke været synlig, men der har været arbejdet hårdt i kulissen i regi af Esbjerg Erhvervsudvikling, og det trak aldrig overskrifter, at Esbjerg Kommune rent faktisk var med i opløbet, da giganten Apple valgte at placere et datacenter ved Viborg.

Men det har ganske givet været udslagsgivende, at Esbjerg Erhvervsudvikling tidligere i år med begejstring kunne fortælle, at et 7.000 kilometer langt søkabel, Havfruekabelet fra den amerikanske østkyst, trækkes i land nord for Esbjerg.

I overført betydning kan det blive Esbjergs nye havn, udtalte den daværende erhvervsdirektør, Tom L. Nielsen og sammenlignede havefruekabelet med et infrastrukturelt knudepunkt, som vil være en magnet på erhvervsvirksomheder og jobskabelse i lighed med det, man ser ved motorvejs-frakørsler, godsterminaler og lufthavne og havne.

- De nye transatlantiske fiber-forbindelser kan blive Esbjergs næste erhvervs-eventyr, fordi Esbjerg med de nye internationale dataforbindelser bliver Nordeuropas centrum inden for fremtidens infrastruktur, lød det dengang fra erhvervsdirektøren, der uddybede:

- Jernbane, havne, lufthavne, motorveje. Infrastruktur har altid været interessant. Dette er fremtidens infrastruktur. Nogle har sagt, at det her er jeres nye havn, og vi kan jo se, at alle andre steder vi kigger rundt i verden med lignende miljøer, genereres der masser af arbejde.

Annonce

Byggeri i 2019

Der blev desuden talt om, at Esbjerg nu skulle høste frugterne, og at det ikke nødvendigvis var Apple eller Facebook, der kunne havne i kurven, men derimod såkaldte co locations, som er mindre datacentre, der blandt andet servicerer forskellige kunder med behov for datalagring og transmission, som for eksempel spilproducenter og streamingtjenester.

I samme forbindelse har også Henrik Hansen, formand for brancheorganisationen Data Industrien, sagt til Fyens Stiftstidende, at det tegner til, at der kommer flere datacentret til Danmark, og at der er en hel underskov af virksomheder, som lejer serverkapacitet ud, og det er altså også meget store datacentre, men der er bare meget fokus på Facebook og Apple, men man skal også have øje for dem, der er lidt mindre, for dem er der rigtig mange af, lød det fra branchens direktør.

Det er det irske selskab Aqua Comms, der står i spidsen for konsortiet bag Havfruekabelet, som blandt andre inkluderer it-sværvægterne fra Google og Facebook. Datakablet skal være på plads i 2019, og ifølge avisens oplysninger er det planen, at byggeriet af datacentret skal påbegyndes allerede i begyndelsen af 2019, hvor første etape opføres.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

12.000 ansatte ved Esbjerg Kommune kan blive mødt med krav om gyldigt coronapas i næste uge: Pandemien kræver drastiske midler, siger borgmester

EfB For abonnenter

Den store EfB-analyse: To trænere, fem anførere, fem målmænd, 34 startere, 21 debutanter og meget mere

Haderslev

Forældre advarede Folketinget: Naturnationalpark bliver no go for vores børn

Sydjylland

Sådan sammensætter du den gode pensionsordning med en pensionsopsparing

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Sønderborg

Aflyste julefrokoster rammer hårdt hos Dorit og hendes kollegaer i presset branche:- Ingen vil risikere at være kilden til et smitteudbrud

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kolding

22-årig mand anholdt i nat: Pegede sit lem mod patruljevogn

Sydjylland For abonnenter

Ugens pletskud: Stop lige engang

Esbjerg

Drengerøve på hjul spreder juleglæde: Man bliver jo fandeme rørt helt ind i hjertet

Annonce