Annonce
Tarm

Herborg-borgere øjner nyt håb: Ny minister skal spørges om Viking Link

Niels Henrik Vad og Bent Søndergaard har to gange haft foretræde i i Folketingets energiudvalg i deres kamp mod højspændingsforbindelsen, der vil skære gennem Herborg. Arkivfoto
Enhedslisten har indkaldt Dan Jørgensen i samråd om Viking Link-forbindelsen og dermed om opførelsen af højspændingsmaster ned gennem Vestjylland.

Herborg: Den nye socialdemokratiske energiminister Dan Jørgensen skal nu svare på en række spørgsmål om den planlagte Viking Link-strømforbindelse til England, der nødvendiggør opførelsen af den 170 kilometer lange Vestkyst-strømforbindelse, der skal gå fra Holstebro til grænsen.

Dermed kommer Dan Jørgensen til at svare på de spørgsmål, som egentlig var rejst til den forhenværende energiminister Lars Chr. Lilleholt i et samråd den 7. maj, men som blev aflyst, da statsministeren to timer inden udskrev folketingsvalg.

Dengang var de to mastemodstandere Bent K. Søndergaard og Nielsen Henrik Vad og 15 andre Herborg-borgere til stede på Christiansborg for at overvære samrådet.

Duoen fra Herborg har på to møder i Energiudvalget argumenteret mod højspændingsforbindelserne.

Deres synspunkter mundede ud i et konkret spørgsmål, som Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten nu beder den nye energiminister svare på.

Søndergaard og Vad frygter, at højspændingsmasterne vil medføre ekspropriation af en række ejendomme i Herborg og tvivler på, at ekspropriationen er lovlig. Derfor lyder spørgsmålet til ministeren:

- Vil ministeren give en juridisk vurdering af, om ekspropriationsbestemmelsen i grundlovens paragraf 73 med hensyn til, ”hvor almenvellet kræver det”, er opfyldt, hvis anlægget af Viking Link inklusive forbindelsen fra Holstebro til den tyske grænse medfører et underskud på syv til ti milliarder kroner, som danske elforbrugere skal betale?

Annonce

Viking Link og Vestkystforbindelsen

Viking Link til England vil bestå af et 75 km landkabel i Danmark, 630 km søkabel i Nordsøen og 65 km landkabel i Storbritannien. Overføringskapaciteten bliver 1.400 MW svarende til godt en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug eller tre-fire store havmølleparker.

Viking Link skal sættes i drift 2023. Forbindelsen etableres i samarbejde britiske National Grid. Den danske investering bliver på 11 milliarder kroner.

Grundlaget for Viking Link er opførelsen af Vestkystforbindelsen: En 400 kV-luftledning med to ledningssystemer fra den dansk-tyske grænse til station Endrup, og en kombineret 400/150 kV-luftledning mellem Endrup og Idomlund vest for Holstebro. Ledningsanlægget har en samlet længde på 170 km

Vestkystforbindelsen medfører rejsningen af 500 master på 35 meters højde og en tilsvarende bredde, hvorpå højspændingsledningerne skal trækkes.

Opførelsen kommer til at udløse erstatninger og ekspropriationer af de berørte ejendomme langs ruten.

Energinet har meldt ud, at huse, der kommer til at ligge 80 meter eller mindre fra nærmeste højspændingsledning, bliver berettiget til ekspropriation. Energinet tilbyder at købe ejendommen til markedspris. Hvis husejeren vælger at blive boende, kan vedkommende i stedet få en erstatning.

Husejeren har i øvrigt et år til at beslutte sig for enten ekspropriation eller erstatning. Husejerne kan således blive boende et år og vurdere, om det er til at holde ud - eller om huset skal forlades.

Ejendomme, der ligger i en radius af 80 til 280 meter fra nærmeste ledning vil få erstatning, i hvert tilfælde afhængig af afstanden og ejendommens værdi.

Energi-ø i Nordsøen

Fra flere sider er der stillet spørgsmål ved økonomen i den 11 milliarder kroner dyre Viking Link-forbindelse, som åbner for dansk eksport af vindmøllestrøm til England.

- Vi har brug for at revurdere mulighederne for at anvende overskydende strøm i den danske energiforsyning i stedet for at eksportere strøm, siger Søren Egge Rasmussen (EL).

Han peger på, at der i forståelsespapiret fra regeringsforhandlingerne står, at det skal undersøges, om Danmark sammen med Nordsølandene kan udarbejde en fælles strategi for markant at udbygge og udnytte potentialet i havvind.

- Der står også, at vi skal afsøge muligheden for, at Danmark senest i 2030 bygger den første energi-ø med minimum 10 GW tilkoblet. Men disse nye havvindmøller er overhovedet ikke planlagt ud fra Viking Link. Derfor bør Viking Link sættes på standby, indtil fremtidens havvindmølleudbygning er nøjere planlagt, siger Søren Egge Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Lagerhal gik op i flammer

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce