Annonce
Sydjylland

Herborg-borgere optimister efter møde på Christiansborg

Bent K. Søndergaard og Niels Henrik Vad fik set Christiansborg, da de torsdag var i foretræde i energiudvalget. Privatfoto

- Vi fik en klar indikation af, at der kommer til at ske noget, siger Bent K. Søndergaard efter møde med Folketingets energi- og miljøudvalg om højspændingsforbindelse.

København: Når borgerne får foretræde i et folketingsudvalg, er de kun garanteret 15 minutters taletid, men Bent K. Søndergaard og Niels Henrik Vad fra Herborg nord for Skjern fik hele 28 minutter til at argumentere imod Energinets højspændingsforbindelse, da de torsdag eftermiddag fik foretræde i energiudvalget.

- Det gik godt. Der var ti fremmødte politikere, og vi havde på forhånd fået at vide, at vi skulle regne med mellem fem og ti, så det tager vi som et godt tegn, fortæller Bent K. Søndergaard efter mødet.

Udvalgsformand Thomas Danielsen (V) var bortrejst, så mødet blev i stedet ledet af næstformand Lea Wermelin fra Socialdemokraterne. Til stede var blandt andre Orla Østerby (K), Carl Holst (V), Jesper Petersen (S), Christian Rabjerg Madsen (S), Karina Due (DF) og Anni Mathiesen (V).

Da den kontroversielle sag også har med miljøet at gøre, var medlemmerne af folketingets miljøudvalg også inviteret med.

Bent K. Søndergaard og Niels Henrik Vad havde for tre uger siden folketingspolitikere til møde i Herborg for at diskutere 400 kilovolt ledningen, der skal trækkes gennem områdets skønne natur. Torsdag var rollerne byttet om.

Søndergaard og Vad spurgte blandt andet udvalget "om vi skal vi acceptere, at Vestjylland, som trækker det største læs med hensyn til produktion af grøn energi, med masser af vindmøller i horisonten som følge, oveni skal have ødelagt naturen og miljøet med højspændingsledninger?

- Vi viste eksempler fra Herborg-området, hvor en række familier får ødelagt deres fremtidsplaner på grund af højspændingsledningen. Vi talte ikke kun på Herborgs vegne, men slog på alle 175 kilometer langs strækningen, siger Bent K. Søndergaard.

Annonce

Et år til valg

Da han og Neils Henrik Vad havde fremlagt deres argumenter, fik politikerne lejlighed til udspørge dem.

- Vi fornemmer på politikerne, at der er meget røre i det. Det har betydning, at vi er ét år før et valg. Vi fik en klar indikation af, at der kommer til at ske noget. Vi tror helt sikkert, der bliver gravet mere ned. Der bliver en anden løsning end bare luftledninger på de 175 kilometer, siger Søndergaard.

Udvalget have på forhånd bedt energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) kommentere henvendelsen fra Herborg-borgerne.

Her slår Lilleholt på, at en fuld kabellægning rummer "betydelige tekniske udfordringer og en række ukendte faktorer".

Energinet har desuden oplyst til ministeren, at "hvis det teknisk set viser sig muligt at kabellægge de kommende 400 kV-ledninger" skal der etableres ni kompensationsstationer, som også vil give visuelle, støjmæssige og arealmæssige gener i landskabet.

Søndergaard og Vad opfatter dog ikke ministerens kommentarer som en total afvisning af en kabellægning i jorden.

- Han siger, det er vanskeligt, men det er ikke det samme som, at det er umuligt. Ministeren skriver, at kompensationsstationerne hver vil fylde 13 fodboldbaner, men hvis du tager masterne, så er regnestykket 175 kilometer gange bredden 35 meter plus 80 meter på hver side, og så ender man op med 4.500 fodboldbaner, så det med de 13 fodboldbaner ser vi som sniksnak, siger Bent K. Søndergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce