Annonce
Haderslev

HFK sparker homofobi af banen med regnbuefarver

Frederik Rasmussen giver Mads Hjortlund det regnbuefarvede anførerbind på, mens Sidsel Hansen hjælper Pernille Andresen med at få det på plads. Men anførerbindet vil de unge vise deres afstand til den homofobi, som findes i dansk fodbold. Foto: Claus Thorsted
Fire unge fra Haderslev Fodboldklub har taget initiativ til at bekæmpe homofobi og diskrimination på fodboldbanen. På deres hold spiller anføreren nu med regnbuefarvet anførerbind. Formand bakker op.

Haderslev: Homobiske tilråb som "Bøsserøv" og "svans" skal sparkes langt ud af banen i Haderslev Fodboldklub - også på tilskuerrækkerne.

Det mener Pernille Andresen og Sidsel Hansen fra kvindernes serie 1-hold samt Mads Hjortlund og Frederik Rasmussen fra herrernes serie 2.

Anførerne Pernille Andresen og Mads Hjortlund tager derfor nu et regnbuefarvet armbind på, når de løber på banen til kamp. Det sker som et kraftigt signal om, at de - og holdet - tager meget skarp afstand fra tilråb, som nedgør og udtrykker afsky over for bøsser og lesbiske og som senest også er blevet brugt til at chikanere den ellers helt heteroseksuelle FCK-spiller Victor Fischer. Han har åbent udtalt, at racistiske og homofobiske tilråb er upassende og ikke hører hjemme i dansk fodbold. Under en kamp blev han sidste weekend kaldt for "gay" - altså bøsse.

Annonce

Baggrund

DBU har siden foråret 2017 kørt kampagner mod homofobi i tæt samarbejde med Divisionsforeningen, Foreningen af Lokalunioner, Spillerforeningen, Amnesty International og Pan Idræt. Kampagnen bestod af tiltag i både Superligaen, til landskampe og i de mere end 300.000 kampe, der spilles i breddefodbolden hvert år. Nu sætter DBU gang i en række nye initiativer. Blandt andet vil fodboldforbundet indkalde til en høring, evaluere regelsættet og understrege straffelovens konsekvenser.

Stort ønske

- Lige som vi blev inspireret til det, håber vi, at andre også vil lade sig inspirere, siger Sidsel Hansen, der i efteråret sammen med Pernille Frederiksen fik ideen til at indføre det regnbuefarvede armbind i HFK.

- Det blev rigtig godt modtaget af holdet, og vi fik Mads med, siger pigerne, som fortæller, at ideen allerede har bredt sig til andre af HFKs hold. 1. januar besluttede pige/kvinde-afdelingen således ifølge formand Jørn Porsborg, at alle seniorkvinde-afdelingens hold skal bære armbindet. Det betyder blandt andet, at også førsteholdet i kvindeserie vest med anfører Camilla Brink bærer regnbuebindet.

- Vores største ønske er, at vores superligahold, SønderjyskE, også tager det regnbuefarvede armbind til sig. Det vil være et stærkt signal, siger de fire unge.

Drenge og mænd rammes

Homofobien er ifølge Frederik Rasmussen noget, som især drenge og mænd udsættes for, når bølgerne under en kamp går højt. Så er de homofobiske tilråb en metode til at stresse modstanderholdet ved at nedgøre deres mandlighed. De tre andre unge er enige:

- Men det er ikke i orden, fordi det også er et udtryk for diskrimination og afsky over for en bestemt gruppe af mennesker, lyder det fra dem.

Ingen af de fire unge spillere er homoseksuelle. Uanset seksuel orientering skal alle have lov til at spille fodbold, mener de.

- Der skal være plads til alle, og hele holdet går forrest i det, siger Mads Hjortlund.

Pernille Andresen er anfører for HFKs kvindehold i serie 1, mens Mads Hjortlund er anfører for herrernes serie 2-hold. De spiller nu med de regnbuefarvede armbind. Foto: Claus Thorsted

Ja, til passion

Det falder fint i tråd med Haderslev Fodboldklubs målsætning om, at fodbold er for alle - og at der er plads til alle i HFK:

- I bestyrelsen har vi drøftet sagen, og vi bakker op. Det er et rigtig godt initiativ. Fodbold indeholder gode og opbyggelige værdier, som har en bred appel som fairplay, sundhed, trivsel og fællesskab. Vi arbejder for at forstærke de positive sider, og med denne regnbuekampagne vil vi i HKF gøre vores for at bekæmpe de negative, siger Claus Dall, der er formand for Haderslev Fodboldklub, og tilføjer:

- Der skal være plads til passion i fodbold, men ikke diskrimination.

Homofobiske tilråb, der udtrykker afsky over for homoseksuelle og deres seksualitet, skal ud af dansk fodbold. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Sønderborg

Minigraver kørte ind i bil

Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce