Annonce
Tarm

Hidsigt lavtryk på vej: Vindstød af stormstyrke og varsel om forhøjet vandstand

Mandag eftermiddag rammer kraftig vind fra nordvest den nordlige del af den jyske vestkyst. Arkivfoto: John Randeris
Mandag kommer et heftigt vejrsystem mod landet fra nordvest. Det har resulteret i et varsel om forhøjet vandstand i Limfjorden.

Vestjylland: Efter en våd og blæsende søndag, truer et lavtryk, der lige nu ligger over Norskehavet, med at gøre mandag endnu mere våd og blæsende i det nordvestjyske. Lavtrykket forventes at bevæge sig mod sydøst og ramme den jyske vestkyst mandag eftermiddag, hvor det kan resultere i vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand i den vestlige del af Limfjorden. Det oplyser DMI's vagthavende meteorolog Erik Hansen.

Han forklarer, at en længere periode med kraftig vestenvind allerede har skubbet en del vand ind i Limfjorden, og når vinden i morgen ventes at tage til, vil vandstanden formentlig kulminere med en vandstand på mellem 1,3 og 1,4 over normalen i den vestlige del af Limfjorden ved blandt andet Lemvig og Struer. Derfor har DMI udsendt et officielt varsel om forhøjet vandstand.

Erik Hansen kan dog ikke sige noget om, i hvilket omfang det kan føre til oversvømmelser.

- Det er de lokale beredskaber, der finder ud af, hvad det konkret betyder. Men man kan sige, at det er ikke meget usædvanligt i det område i Limfjorden.

Annonce

Stor usikkerhed

DMI's prognoser tyder i øjeblikket på, at uvejret kommer til at kulminere mandag først på eftermiddagen. Her vil der kunne komme heftige vindstød langs den nordlige del af den jyske vestkyst.

- I øjeblikket lover vi hård kuling med vindstød af stormstyrke, siger Erik Hansen.

Vinden bliver formentlig kraftigst omkring Thyborøn.

Både den kraftige vind og den forhøjede vandstand ventes at aftage i løbet af mandag aften og natten til tirsdag.

DMI har dog svært ved at komme præcise forudsigelser.

- Der er en del usikkerhed på det her lavtryk - både på, hvor intenst det er, og hvilken bane det tager. Faktisk noget større usikkerhed, end vi normalt ser.

Derfor kan både den forhøjede vandstand og den kraftige vind blive enten voldsommere eller mildere, end hvad prognoserne lige nu tyder på.

I resten af landet bliver mandagsvejret knap så heftigt, men det bliver generelt en dag med regnvejr og rusk landet over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce