Annonce
Esbjerg

Hidtil hemmeligholdt kunst skal udsmykke Esbjerg Gymnasiums nybyggeri

René Holm arbejder netop nu på udsmykningen af Esbjerg Gymnasiums nybyggeri. Foto: René Holm

Når den nye fløj på Esbjerg Gymnasium til august står klar, bliver den udsmykket med kunst fra René Holm.

Esbjerg: Der er i den seneste tid dukket billeder op på kunstneren René Holms Facebook-side, der afslører, at han arbejder på et nyt kunstværk med glas. Han har ikke villet ud med, hvor det skal placeres, men JydskeVestkysten kan nu offentliggøre, at det bliver Esbjerg Gymnasiums nybyggeri, der kommer til at nyde godt af kunstværket.

Skolen er lige nu ved at opføre en ny 800 kvadratmeter stor tilbygning, som indeholder fem nye klasserum, møderum for lærerne og 11 nye gruppebåse. Det skal stå klar til august, og glasgangen, der fører den nye bygning sammen med det eksisterende, bliver udsmykket med seks malede glasflader, som skal give et farverigt og afvekslende lysindfald.

- Jeg glæder mig til at se værket, og generelt til at hele nybyggeriet er færdigt. Der har været et hårdt pres på vores rammer på grund af den store elevtilvækst, siger rektor Erling Petersson.

Annonce

Esbjerg Gymnasiums nybyggeri

Den nye fløj er i alt omkring 800 kvadratmeter og kommer til at bestå af fem klasserum, mødelokaler til lærerne og 11 gruppebåse til eleverne. Fløjen er i ét plan og bliver bygget ud mod Spangsbjerg Møllevej, hvor den bliver forbundet med en glasgang til de eksisterende bygninger. Byggeriet forventes at koste 12 millioner kroner.

Kunstværket er opdelt i to. Den ene del er glas, som skal indramme korridoren over til den nye fløj, mens den anden del er et udendørs kunstværk. Foto: René Holm

En rygsæk fuld af muligheder

Derudover vil der i gården udenfor glasgangen blive opført et kunstværk, der viser en ung kvinde og mand med rygsække på.

- Jeg ville lave et værk, som kredser om unge mennesker, der både gælder for nuværende elever og også elever om ti år. Unge er altid på vej og har et spændende og bekymrende liv. Derfor har de rygsækken på, som er den rygsæk, vi alle går og bærer på med de udfordringer vi har her i livet, siger kunstneren René Holm om sit værk.

Rundt om dem vil der være en cirkel af ord, som skolens elever har bidraget til. Rektor Erling Petersson lavede nemlig en konkurrence, hvor eleverne skulle indsende ord, som beskrev, hvad de henholdsvis var glade for og bekymrede for som unge i en moderne tid. De oftest indsendte ord er så blevet udvalgt og inkluderer blandt andet stress, ensomhed, frihed og sammenhold.

- Jeg håber, at de ord er nogle, man vil diskutere. Er det de rigtige? Og er det måske nogle udfordringer, vi skal gøre noget ved, fortæller Erling Petersson.

Neonlys

De to rygsækbærende skikkelser er ligesom resten af kunstværket lavet af klassisk mundblæst bukket glasneon og bliver monteret i en to meter høj og 150 centimeter bred blankpoleret stålkasse. Neonlyset vil så genspejles i stålkassen og i de omkringliggende vinduespartier. Neonfarven skal afspejle den unges energi og drive.

- Vi arbejder meget med, at eleverne selv skal fremstille forskellig kunst, og her er anden kunst ment som en inspiration. Vi har tidligere set, at vores elever har fundet inspiration i eksempelvis de malerier, som vi har hængende i kantineområdet, siger Erling Petersson.

Kunstværket koster omkring 200.000 kroner, og heraf har skolen fået tilskud på 120.000 fra Claus Sørensens Fond og Johan Hoffmann Fonden. Både nybyggeriet og kunstværket skal indledes den 23. august, når René Holm kommer og siger et par ord om kunstværket, og Carl Emil Petersen, med en fortid i bandet Ulige Numre, kommer og spiller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce