Annonce
Esbjerg

Hidtil største Ancher-udstilling: Ribe Kunstmuseum låner flere malerier ud til Statens Museum for Kunst

Et af de værker af Anna Ancher, som Statens Museum for Kunst har lånt: En mor med sit barn i en sollys stue, ca. 1905. Foto: Ribe Kunstmuseum
Skagensmaleren Anna Ancher fortjener endnu større anseelse. Det mener man på Statens Museum for Kunst, som har lånt flere vigtige værker på Ribe Kunstmuseum til den hidtil største udstilling om Anna Ancher.

Ribe: I begyndelsen af februar åbner en stor udstilling med Anna Ancher på Statens Museum for Kunst i København.

En række af de vigtige værker er udlånt af Ribe Kunstmuseum, heriblandt billedet "En mor med sit barn i en sollys stue", og kommer man forbi Statens Museum for Kunst i udstillingsperioden frem til 24. maj, vil man kunne se den hidtil største udstilling af den kvindelige Skagensmaler.

150 af hendes billeder er det lykkedes at samle, hvor af de to er fra Ribe. Det andet er "Bedstemor underholdes", men Anna Ancher er dog mere mere end blot én af Skagensmalerne.

Udstillingen forsøger at rykke hende ud af Skagen - i betydningen ud af kunstnerkolonien - og ind i de internationale sammenhænge, hendes kunst berettiger til, lyder det fra Statens Museum for Kunst.

Sollyset, der falder på væggen, er Anna Anchers nøglemotiv. Fra de tidligste gennembrudsværker i begyndelsen af 1880’erne til de seneste lysfyldte gengivelser af rum i 1920’erne undersøgte hun lyset.

Annonce

Lysets malere

Anna Ancher var på ingen måde ene om at dyrke lyset i sin tid.

I Frankrig eksperimenterede impressionister som Claude Monet (1840-1926) med at indfange umiddelbare og flygtige indtryk, og i Danmark arbejdede kunstnere som Theodor Philipsen (1840-1920), Vilhelm Hammershøi (1864-1916) og Valdemar Schønheyder Møller (1864-1905) også med den maleriske udfordring, det var at skildre lys.

Men Anna Ancher kunne noget særligt, mener mange.

Efter udstillingsperioden i København fortsætter udstillingen til Skagens Museum for Kunst og til Lillehammer Kunstmuseum.

Næste forår får Ribe Kunstmuseum sine Anna Ancher-billeder tilbage

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce