Annonce
Esbjerg

Hidtil største Ancher-udstilling: Ribe Kunstmuseum låner flere malerier ud til Statens Museum for Kunst

Et af de værker af Anna Ancher, som Statens Museum for Kunst har lånt: En mor med sit barn i en sollys stue, ca. 1905. Foto: Ribe Kunstmuseum
Skagensmaleren Anna Ancher fortjener endnu større anseelse. Det mener man på Statens Museum for Kunst, som har lånt flere vigtige værker på Ribe Kunstmuseum til den hidtil største udstilling om Anna Ancher.
Annonce

Ribe: I begyndelsen af februar åbner en stor udstilling med Anna Ancher på Statens Museum for Kunst i København.

En række af de vigtige værker er udlånt af Ribe Kunstmuseum, heriblandt billedet "En mor med sit barn i en sollys stue", og kommer man forbi Statens Museum for Kunst i udstillingsperioden frem til 24. maj, vil man kunne se den hidtil største udstilling af den kvindelige Skagensmaler.

150 af hendes billeder er det lykkedes at samle, hvor af de to er fra Ribe. Det andet er "Bedstemor underholdes", men Anna Ancher er dog mere mere end blot én af Skagensmalerne.

Udstillingen forsøger at rykke hende ud af Skagen - i betydningen ud af kunstnerkolonien - og ind i de internationale sammenhænge, hendes kunst berettiger til, lyder det fra Statens Museum for Kunst.

Sollyset, der falder på væggen, er Anna Anchers nøglemotiv. Fra de tidligste gennembrudsværker i begyndelsen af 1880’erne til de seneste lysfyldte gengivelser af rum i 1920’erne undersøgte hun lyset.

Annonce

Lysets malere

Anna Ancher var på ingen måde ene om at dyrke lyset i sin tid.

I Frankrig eksperimenterede impressionister som Claude Monet (1840-1926) med at indfange umiddelbare og flygtige indtryk, og i Danmark arbejdede kunstnere som Theodor Philipsen (1840-1920), Vilhelm Hammershøi (1864-1916) og Valdemar Schønheyder Møller (1864-1905) også med den maleriske udfordring, det var at skildre lys.

Men Anna Ancher kunne noget særligt, mener mange.

Efter udstillingsperioden i København fortsætter udstillingen til Skagens Museum for Kunst og til Lillehammer Kunstmuseum.

Næste forår får Ribe Kunstmuseum sine Anna Ancher-billeder tilbage

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce